Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppåt för Reinfeldt - ökar gapet till Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Alliansregeringen har stora problem i opinionen just nu.

Men statsministern har gått stärkt ur krisen - under de senaste månaderna har Fredrik Reinfeldt utökat förtroendegapet till Stefan Löfven visar en Sifomätning som presenteras exklusivt i Expressen i dag.

- Fredrik Reinfeldt är en röstmagnet, säger opinions­experten Patrik Westander.

PR-byrån Westander har, utan uppdrag från vare sig parti eller organisation, på nytt anlitat Sifo för att mäta hur stort förtroende de två statsministerkandidaterna har - och resultatet är en övertygande seger för Fredrik Reinfeldt.

- Han har betydligt större förtroende bland väljarna än vad partiet har, säger Patrik Westander till Expressen.

Framtiden för statsminister Reinfeldt är osäker inför valet 2014. Mätning efter mätning visar att alliansen har stora problem i opinionen och att den rödgröna oppositionen under ledning av Stefan Löfven tagit ett stabilt grepp.

"Stort personligt förtroende"

I Expressens väljarbarometer från Demoskop i juli ledde de rödgröna partierna med 48,8 mot 44,6 över allianspartierna och siffrorna bekräftas även av andra opinionsinstitut.

Men när Sifo frågar vem av statsministerkandidaterna som har störst förtroende vinner Reinfeldt med 51-30 i den mätning som presenteras exklusivt i Expressen. Han har därmed utökat förtroendegapet till Löfven med fyra procentenheter sedan i maj när Sifo senast ställde frågan.

- De minskade ideologiska skillnaderna mellan blocken ökar betydelsen av väljarnas förtroende för statsministerkandidaterna, säger Patrik Westander.

- Reinfeldt har ett mycket stort personligt förtroende bland väljarna, trots kritiken om bristande synlighet. Den omfattande mediegranskningen av myndigheternas representationskostnader verkar inte alls ha påverkat förtroendet för statsministern.

- Förtroendeövertaget antyder att Reinfeldt kan förbättra de borgerliga opinionssiffrorna, när han väl blir mer synlig i debatten och utnyttjar stats­ministerpostens auktoritet, säger Patrik Westander.

Starkt stöd bland män

Löfvens tröst är att det såg ännu värre ut för Håkan Juholt och Mona Sahlin i motsvarande Sifomätningar. Juholt fick stryk av Reinfeldt med 60-19 och Sahlin förlorade i sin sista mätning med 63-18.

- I den här typen av förtroende­fråga har den sittande stats­ministern sannolikt en fördel, men resultatet är ändå inte självklart. När Sifo ställde mot­svarande förtroendefråga om Göran Persson och Fredrik Reinfeldt inför valet 2006 vann dåvarande utmanaren Reinfeldt vid fyra av sex tillfällen, säger Patrik Westander.

Sifomätningen visar att Reinfeldts starkaste stöd finns bland män och att hans övertag bland kvinnorna är betydligt mindre.

Stefan Löfven har för övrigt sitt starkaste stöd bland äldre, arbetslösa, lågutbildade och boende i norra Sverige.

Vem känner du störst förtroende för som statsminister?

• Fredrik Reinfeldt 51 procent (maj: 49)

• Stefan Löfven 30 procent (maj: 32)

• Tveksam/vej ej 19 procent (maj: 18)


SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Fråga: Vem känner du störst förtroende för som statsminister?

Undersökningsperiod: 13–16 augusti.

Metod: Telefonintervju.

Antal svarande: 1 000 personer.

Mätinstitut: Sifo, på uppdrag av PR-byrån Westander (utan uppdrag av parti eller intresseorganisation).

HÖSTENS KAMP OM VÄLJARNA

S-ÅTERSTÄLLARE?

När S lägger fram skuggbudgeten i höst måste Stefan Löfven ge svar på många brännheta politiska frågor som han duckat för i väntan på hösten. Vilka återställare vill han ha i trygghetssystemen? Kommer han svara upp de högt ställda förväntningar som arbetslösa och sjuka har på hans politik? Och hur ska han finansiera eventuella återställare? Moderaterna med Fredrik Reinfeldt i spetsen är redo för attack i kommande debatter.


SPENDERBYXOR

Regeringen har redan nu aviserat en stor satsning på infrastruktur och forskning. Hur ska Stefan Löfven tackla det? Han har tidigare kritiserat regeringen för att snåla med investeringar i vägar och järnvägar som skulle kunna ge fler jobb - vad ska han säga när satsningarna nu kommer?


FÖRETAGEN

Alliansregeringen verkar ense om att bolagsskatten ska sänkas rejält i höstbudgeten för att näringslivet inte ska flytta ut från Sverige - håller Löfven med? Han började profilera sig som företagskramare men nu vill regeringen uppenbarligen ta tillbaka initiativet.

Vem känner du störst förtroende för som statsminister?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.