Uppåt 100 döda i regnkaos i Mexiko

Publicerad

Nästan 100 personer har dött i Mexiko efter ett våldsamt oväder.

Under torsdagen rapporterades nya dödsoffer och 40 000 turister har evakuerats från turistorten Acapulco.

Nu varnar meteorologerna för mer regn, skriver TT-Reuters.

Mexiko har drabbats hårt av två tropiska oväder som kommit in från Mexikanska golfen och Stilla havet.

Under gårdagen vräkte regnet ner över landets nordvästkust vilket orsakade kaos med översvämningar och jordskred. Värst drabbades delstaten Sinaloa där hundratals människor evakuerades från riskområden, skriver TT-Reuters.

Även delstaten Guerrero, vid södra Stillahavskusten, drabbades svårt av översvämningar under torsdagen. På turistorten Acapulco begravdes flera hus efter ett jordskred och enligt landets inrikesminister Miguel Angel Osorio Chong har ett 20-tal döda grävts fram, 288 räddats och 68 personer är fortfarande rapporterade som saknade.

40 000 turister evakuerade från Acapulco

I Acapulco har cirka 40 000 turister evakuerats med militärens flygplan och under gårdagen väntade de på att få åka hem, samtidigt varnar meteorologerna att mer regn är på väg.

Inrikesministern vill inte säga hur många som hittills har dött på grund av ovädret. Men tidigare har myndigheterna bekräftat 97 dödsoffer i hela landet.

President Enrique Peña Nieto har ställt in sin New York-resa för att leda Mexikos hjälpinsatser. Enligt honom är de senaste dagarnas regn de värsta som setts i ett så stort område i landet, rapporterar TT-Reuters.

35 000 bostäder över hela landet är förstörda eller skadade av ovädret, skriver nyhetsbyrån AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag