Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upp mot 40 000 svenskar kan vara strandsatta

Bisarra videon sprids: Här straffas de med squats i coronakaoset.
Fyra förtvivlade svenskar som sitter fast i Goa i Indien. Från vänster: Margit och Henrik Lehman från Uppsala, Eva och Åke Nobling från Gotland.Foto: Privat / Privat
Anna Hernandelius sitter i vad som kan liknas vid husarrest i Peru i samband med coronakrisen.Foto: Privat / Privat
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesdepartementet, UD, kämpar för att försöka få hem upp mot 40 000 svenskar som är strandsatta i olika delar av världen. 

Länderna som pekas ut som extra utmanande att ordna hemresor ifrån är Peru, Indien och Indonesien. 

– Vi har sett till att svenskar har fått komma med på flighter som andra länder har ordnat, säger Ann Linde (S), utrikesminister, till SVT

Land efter land har i varierande grad infört reserestriktioner i coronapandemins spår – vilket har gjort att svenskar i alla världens hörn lämnats strandsatta och isolerade i hotellkarantäner. 

Enligt UD:s uppskattningar befinner sig cirka 1 000 svenskar just nu i Indien. 

– Jag har varit här i två månader och har volontärjobbat. Det gick på nolltid så stängde Perus regering ner hela landet. Vi är 150 svenskar här som inte har någon chans att förflytta oss, har Anna Hernandelius från Stockholm tidigare berättat för Expressen. 

Margit i Indien: ”Får inte ens gå ut och köpa mat”

UD uppskattar att mellan 15 000 och 20 000 svenskar befinner sig utomlands genom paketresor och att lika många löst egna flygbiljetter. 

Det handlar alltså om mellan 30 000 och 40 000 svenskar, varav många nu är isolerade i fjärran länder och vädjar om att få komma hem. 

– Vi får inte ens gå ut och köpa mat. Det är polis och militär på gatorna. Vi behöver hjälp för att komma härifrån, har Margit Lehman från Uppsala, som tillsammans med maken Henrik är fast i Indien, tidigare berättat för Expressen. 

Så många svenskar kan finnas i de "svåra länderna"

Indien: Enligt UD:s uppskattningar befinner sig cirka 1 000 svenskar i miljardlandet. 

Indonesien: Svenska ambassaden har cirka 1350 anmälda till svensklistan, varav ca 500 ska befinna sig på ön Bali.

Peru: Enligt UD:s uppskattningar finns cirka 200 svenskar i landet. 

UD understryker att dessa siffror är uppskattningar och ändras dagligen och att anmälningar till Svensklistan bygger på frivillighet. Alla svenskar som befinner sig i ett land är inte heller nödvändigtvis strandsatta utan kan i många fall vara bosatta på orten.

Den senaste veckan har UD lyckats ordna hemresor för några av de allt mer desperata svenskarna. Under helgen landade flyg med 60 svenskar som varit satta i tvåveckorskarantän i österrikiska Tyrolen och ett med svenskar från Peru. 

– Vi har sett till att svenskar har fått komma med på flighter som andra länder har ordnat på olika sätt, säger utrikesminister Ann Linde till SVT:s Aktuellt. 

Ann Linde: ”Räcker inte med att ta en buss och köra”

Enligt Aktuellt har UD den senaste tiden ordnat hemresor för ett 100-tal svenskar från sydamerikanska länder, ett 70-tal från Filippinerna och 28 från Peru. 

Just Peru är ett land som, tillsammans med Indien och Indonesien, har infört stränga in- och utreseförbud och som UD upplever särskilt svåra utmaningar med att evakuera svenskar ifrån. 

UD uppskattar att cirka 200 svenskar fortfarande befinner sig i Peru. 

Researrangören Rosa Bussarna är beredda att försöka hjälp svenskar i Peru att ta sig till huvudstaden Lima, berättar reseledare Joakim Söder i Aktuellt. 

– Väldigt bra initiativ. Men även där räcker det inte med att ta en buss och köra för myndigheterna i Peru kräver så mycket tillstånd, säger Ann Linde i Aktuellt

UD uppmanar alla svenskar som befinner sig utomlands att skriva upp sig på närmaste ambassads svensklista.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

”Något många inte tänker på”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.