Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uno, 85, grep in mot falska rörmokarna

Uno Romö, 85, i Hudiksvall anade oråd direkt. Foto: TV4
"Man blir ju orolig när Sverige håller på att bli laglöst. Det är bedrövligt. Ska man behöva skjutvapen för att skräda den här utvecklingen", säger Uno.Foto: TV4

De utger sig för att vara rörmokare – men i själva verket är de kriminella bedragare som riktar in sig på äldre.

Uno Romö, 85, i Hudiksvall är en av de drabbade, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Jag skrek så högt jag kunde till dem. Jag blev ju så djävulskt förbannad, säger han.

Det var på torsdagen som bedragarna slog till mot Uno Romö, 85. Han fick ett telefonsamtal från en okänd kvinna som sa att han hade en vattenläcka i sitt hus som måste åtgärdas.

Uno anade oråd – men en stund senare dök tre personer upp på hans gård i Hudiksvall.

– Då kom det två killar och en tjej som var i 25-30-årsåldern. De ville komma in i badrummet och jag förstod ju att de inte var seriösa.

Då bad han om att få deras legitimationer. Men de lyssnade inte, utan försökte ta sig in i Unos hus.

– Då skrek jag: "Ta för fan fram legitimationen!". Jag skrek så högt jag kunde till dem. Jag blev ju så djävulskt förbannad. Då stack de i väg och sa att de skulle hämta något i bilen, men de försvann ju helt.

Polisen varnar

Uno försökte se registreringsnumret på bilen, men lyckades inte. Han gjorde en polisanmälan och polisen utreder nu brottet.

Flera andra, liknande, fall har redan kommit till polisens kännedom. De uppmanar nu anhöriga till äldre att vara på sin vakt.

– Man måste prata med sina äldre anhöriga om risken för att bli lurad. Att man inte släpper in främmande personer till exempel, säger Börje Öhman, kommunikationschef för polisen nord, till TV4 Nyheterna.

"Jag var så uppstressad"

Uno själv är besviken över att samhället utvecklats till vad han kallar för ett samhälle där man inte kan lita på någon.

– Man blir ju orolig när Sverige håller på att bli laglöst. Det är bedrövligt. Ska man behöva skjutvapen för att skräda den här utvecklingen?

Samtidigt tycker han att polisen som nu utreder brottet är professionella och har agerat väl.

– De lugnade ju ner mig när de kom. Jag var ju så uppstressad och rädd. Det var obehagligt, säger Uno Romö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.