Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Universitetets fina initiativ – gör handsprit till sjukvården

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Ehsan Hadi, Tamara Church och Konstantin Kriechbaum framställde cirka 200 liter handsprit, från etanol donerat av forskargrupper och institutioner från hela Stockholms universitet.
Foto: Konstantin Kriechbaum / Privat
Doktoranden Ehsan Hadi framställer handsprit enligt WHOs rekommenderade recept.
Foto: Konstantin Kriechbaum / Privat

Stockholms universitet kraftsamlar för att bidra i coronatider.

200 liter handsprit som framställts i kemilabbet levererades i dag till Danderyds sjukhus – och mer ska det bli.

– Vi har samlat ihop all etanol som finns på universitetet, och sedan finns en stor mängd på Naturhistoriska riksmuseet som vi hoppas kunna använda, säger professor Lennart Bergström.

Socialstyrelsen har larmat om materielbrist i vården, och innan några större leveranser kommit i gång ser man stora behov av skyddsutrustning och handsprit.

Kemisektionen på Stockholms universitet bestämde sig för att bidra. I universitetets labb framställs nu stora mängder handsprit enligt Världshälsoorganisationen WHO:s recept, i samråd med region Stockholm.

I dag hämtades de första 200 literna av Danderyds sjukhus. 

– För några dagar sedan blev det tydligt att det råder stor brist i sjukvården. Om det är något vi kemister är bra på så är det att blanda saker. Vi har alla ingredienser och kan kolla så att det framställs korrekt. Jag och Berit Olofsson, dekan för kemisektionen, tog ett initiativ och väldigt snabbt spred det sig över hela universitetet. Gensvaret har varit fantastiskt, säger Lennart Bergström, professor vid institutionen för material och miljökemi.

Stockholms universitet tillverkar handsprit

De inventerade och samlade in all etanol på universitetet, och hoppas nu även kunna ta del av etanol från Naturhistoriska riksmuseet. Då skulle de kunna tillverka ytterligare 2 000 liter handsprit i veckan. Parallellt pågår ett initiativ för att samla ihop skyddsutrustning på universitetet, exempelvis engångshandskar. 

– Vi använder det i vår laborativa verksamhet, men det bör nu komma till användning där det behövs som mest, säger Bergström.

Centrum för paleogenetik, som är ett samarbete mellan universitetet och museet, skrev om sin insats på Twitter, vilket bland annat har inspirerat kolleger i Storbritannien att göra samma sak. ”Covid19 känns lite viktigare än mammutar”, skriver de.

https://twitter.com/CpgSthlm/status/1239942079289196551

Uppmaningen: Lämna in till vården

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har tidigare uppmanat alla som köpt på sig handsprit och annan skyddsutrustning att överlämna det till vården. Lennart Bergström stämmer in i uppmaningen. 

Förutom att tillverka handsprit har universitetet lämnat över cirka 80 liter handsprit som redan fanns i lokalerna. Han uppmuntrar fler institutioner och myndigheter att bidra på det sätt de kan, för att sjukvården ska klara situationen.

– Det här är ett enkelt initiativ som vi kan göra, eftersom det är stora problem med leveranserna av material just nu. Jag tror att det finns fler som också har möjlighet att göra något liknande.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Krisläkaren om coronahysterin: ”Blir nästan larvigt”
Nya coronabedrägerierna – lurar äldre på kortnummer

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 

LÄS MER: Vårdens hemliga vapen vid en coronakatastrof

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittanSå känns det att ha coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.