Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Universitetet som bara anställer kvinnor

Universitetet kommer att tillsätta 150 tjänster.
Foto: Colourbox.
Det nederländska universitetet kommer bara att anställa kvinnor.
Foto: Matej Kastelic / Copyrighted

Inför en stor rekrytering av personal har ett nederländskt universitet bestämt sig för en sak.

De kommer bara att anställa kvinnor.

– Vi lägger stor vikt vid lika respekt och möjligheter för kvinnor och män, säger rektorn Frank Baaijens i ett pressmeddelande.

Det nederländska universitetet Eindhoven University of Technology behöver under de kommande åren tillsätta mer personal. Universitetets nya projekt Irène Curie Fellowship kommer att öppna upp för 150 lediga tjänster för akademisk personal.

Men rekryteringen går inte helt enligt traditionell anda. Det kommer nämligen bara vara möjligt för en kvinna att söka sig till tjänster under de första sex månaderna.

”Vi lider av en ojämn könsfördelning”

Anledningen till att universitetet väljer att göra så handlar om att de strävar efter en mer jämlik arbetsplats.

– Det har länge varit känt att en mångsidig arbetskraft fungerar bättre. Det leder till bättre strategier, mer kreativa idéer och snabbare innovation, säger rektorn Frank Baaijens i ett pressmeddelande.

Hon förklarar vidare att universitetet under de senaste åren har arbetat med problemen, men att det går för långsamt.

– Vi är medvetna om att vi lider av en ojämn könsfördelning. Nu när vi ska utöka vår personal kan vi göra så här för att ta ett stort steg framåt, säger rektorn.

Vill attrahera kvinnor

Under sex månader kommer alltså enbart kvinnor kunna söka jobbtjänster. Om universitetet inte hittar någon lämplig kvinna så anställer de en man. Dock måste åtminstone en kvinnlig och en manlig kandidat nomineras av anställningskommittén. 

Rekryteringssättet har kontrollerats så att det inte bryter mot FN:s lagar. 

Projektet Irène Curie Fellowship kommer från Irène Curie som var en fransk fysiker och kemist. 1935 tilldelades hon Nobelpriset i kemi och har varit en förespråkare för kvinnors rättigheter inom utbildning och vetenskap.

– Irène Curie är en symbol för den nästa generationen av kvinnliga akademiker, som vi vill attrahera, säger rektorn Frank Baaijens i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.