Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Universitet i Teheran belägras av säkerhetsstyrkor

Bilder som sprids på sociala medier uppges visa hur studenter attackeras av säkerhetsstyrkorna.
Foto: Twitter

Iranska säkerhetsstyrkor belägrar Sharifuniversitetet i Teheran. 

Studenter har stängts in på området och beskjutits med kulor och tårgas, enligt samstämmiga rapporter på sociala medier. 

Stora folksamlingar har tagit sig till universitetet i stöd till studenterna.

På måndagen kommer beskedet att all undervisning på plats har pausats, rapporterar nyhetsbyrån TT med hänvisning till lokala medier.

Studenterna i Iran har tagit en alltmer framträdande roll i protesterna mot regimen. Under helgen har demonstrationerna avlöst varandra på universitet i Teheran, Eslamshahr, Meshed, Sanandaj och andra ställen.

På söndagsmorgonen spreds klipp med studenter på Sharifuniversitetet i Teheran, som skanderade ”självständighet, frihet, död åt Ali Khamenei”, rapporterar bland andra Reuters.  Ali Khamenei är Irans högsta ledare.

Nu slår säkerhetsstyrkorna ner brutalt mot studenterna på universitetet. Enligt rapporter via kanaler på sociala medier har säkerhetsstyrkorna blockerat in- och utgångar till universitetsområdet. Skott och tårgas har avlossats – och mängder av studenter har gripits och misshandlats.

Enligt flera rapporter deltar den paramilitära milisen Basij i angreppet på universitetet.

”Basijstyrkorna... beslagtar elevernas telefoner och inspekterar bilder och filmer”, skriver en journalist.  Den som avslöjas med bilder på protester förs bort och misshandlas.

https://twitter.com/hediekimiaee/status/1576633338797826050

Journalisten Pouria Zeraati delar ett klipp där ljudet av skottlossning är tydligt. Klippet ska komma från norra ingången till universitetet.

Andra filmer visar bilder på studenter som flyr från säkerhetsstyrkorna i ett parkeringsgarage på universitetsområdet, andra visar hur skott avlossas direkt mot studenter. Även universitetets studenttidning rapporterar om kaoset och skriver att gatan Ghasemi – som löper norr om universitetet – är fullt av säkerhetsstyrkor utan uniformer ”och flera skåpbilar”.

Samtidigt rapporterar Jerusalem Post om att studenter förflyttats till sina studenthem i skåpbilar – och att studenthemmen senare också har beskjutits, enligt rapporter. 

https://twitter.com/pouriazeraati/status/1576645164054945793?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1576645164054945793%7Ctwgr%5E79fe63cff77e3ff205dffaabfc88edd179f8b569%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jpost.com%2Fmiddle-east%2Firan-news%2Farticle-718780

Nära kopplingar till regimen

Studenter har även via sociala medier uppmanat andra civila att komma till universitetet för att visa sitt stöd – uppmaningar som följts av mängder av människor. Klipp sprids på enorma köer när folk försöker ta sig till universitetsområdet.  

Protesterna på Sharifuniversitetet är extra bekymmersamma för diktaturen, då just det universitetet har nära kopplingar till landets militära elit och är inblandat i regimens utveckling av ballistiska robotar, skriver tankesmedjan Institute for the Study of War. Universitetet var också inblandat i Irans kärnvapenprogram och har kopplingar till revolutionsgardet.

På måndagen kommer beskedet att undervisningen på plats på universitetet pausats. Beskedet har fattats på grund av att studenterna behöver skyddas, enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr, rapporterar TT.

Enligt nyhetsbyråns uppgifter ska landets vetenskapsminister ha kommit till campus för att försöka lugna situationen.

Protesterna i Iran inleddes efter det att 22-åriga Mahsa Aminis dött i den iranska moralpolisens förvar, där hon hamnat för att ha burit sin hijab på ”fel sätt”. Minst 92 personer har dödats sedan demonstrationerna inleddes, enligt siffror från den norskbaserade människorättsorganisationen IHR. Dessutom dödades ytterligare minst 40 personer i en separat protestaktion i sydöstra Iran i fredags.

https://twitter.com/HeshmatAlavi/status/1576642358384660480

”Kan bli som arabiska våren”

Iranexperten om Mahsa Amini

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.