Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unika besöket: Här solar valrossen – på Smögen

Troligen är det valrossen Freja som synts under en månads tid i Danmark som letat sig till Västkusten.
Foto: Reino Virtanen
Valrossen gottar sig i solen på en skoterramp på Smögen.
Foto: Reino Virtanen

Smögen fick på torsdagen ett oväntat och mycket ovanligt besök.

En valrosshona hade kravlat sig upp på en ramp för vattenskotrar och låg och gottade sig i solen.

– Det är troligen valrossen Freja som synts i Hirtshals i Danmark häromdagen och simmat över till Västkusten, säger Kennet Lundin, marinbiolog på naturhistoriska museet i Göteborg.

Valrossen upptäcktes på torsdagen efter att den lagt sig på en ramp för vattenskotrar på Kleven på Smögen. Det var SVT Nyheter som först rapporterade om valrossens besök.

På fredagsmorgonen var Smögenbon Reino Virtanen nere vid bryggan och fotograferade den extremt ovanliga gästen.

– Den låg och myste i solen, kliade sig med labben och jag såg att den öppnade ögonen en gång medan jag var där, säger han.

– Det var en av mina absolut mäktigaste naturupplevelser någonsin. Jag fotograferar väldigt mycket, så jag har en del att jämföra med.

Valrossen simmade närmast från Danmark

Troligen är det samma valross som nyligen hållit till i Hirtshals hamn på Nordjylland.

– Vi tror det är valrossen Freja som varit i Danmark någon månad, men som varit borta därifrån sedan 10 mars. Hon har tagit sig hit till Västkusten på något dygn, säger Kennet Lundin, marinbiolog på naturhistoriska museet i Göteborg.

Han förklarar att valrossar är väldigt snabba och graciösa i vattnet, även om de rör sig klumpigt på land.

Valrossen Freja har sitt ursprung i någon av valrosskolonierna på Grönland eller Svalbard.
Foto: Reino Virtanen

Kennet Lundin berättar att de stora valrosskolonierna finns på östra Grönland och på Svalbard.

– Det är där de har ungar på våren och försommaren. De kan vandra lite då och då, och väldigt långt ibland. Man kan undra varför. Jag har ingen aning, men de strövar i väg och letar mat innan de återvänder till kolonierna. Det är väldigt sällan de kommer hit till våra kuster.

Senast en valross var synlig på Västkusten var 2003 på Tjörn. Dessförinnan upptäcktes en valross på stranden i Åsa 1998.

Äter gärna musslor och ostron

– Jag hoppas den simmar norrut längs norska kusten och tillbaka till Svalbard eller Grönland. Men det finns ju mat här. De äter mest från lerbotten där de letar runt efter musslor, kanske äter de något kräftdjur. De tycker mycket om ostron. Folk har lagt ut fisk och räkor till valrossen, men jag tror inte att den är så sugen på det.

Kennet Lund konstaterar att flera ovanliga djurarter har letat sig till Västkusten de senaste veckorna:

– För en vecka sedan hittades en död havslädersköldpadda vid Väderöarna och för en månad sedan var det en död oäkta karettsköldpadda på Smögen.  Längs hela kusten har vi nu den speciella vintervarianten av röd brännmanet som annars finns i Nordatlanten. Maneten är större och djupare röd än den vanliga brännmaneten. Den kan bli två meter i diameter, men här oss oss är de 60 - 70 centimeter i diameter.


Se även:

Galna synen: Här tar bjässen över båten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.