Vintern 2012-13 var enormt snörik – kommande vinter kan bli något liknande. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMVintern 2012-13 var enormt snörik – kommande vinter kan bli något liknande. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Vintern 2012-13 var enormt snörik – kommande vinter kan bli något liknande. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Enligt SVT-meteorologen Nitzan Cohem blir det troligen kallare än normalt i södra Sverige. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMEnligt SVT-meteorologen Nitzan Cohem blir det troligen kallare än normalt i södra Sverige. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Enligt SVT-meteorologen Nitzan Cohem blir det troligen kallare än normalt i södra Sverige. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Unik säsongsprognos: Riktig vinter i hela landet

Publicerad

Minns du vintern 2012/2013?

Då var det gott om snö och kallt i hela landet.

Nu talar meteorologiska data för att vi får en liknande vinter 2017/2018.

– Hela landet kommer att vara snötäckt mer än de senaste åren, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen som sammanställt en unik säsongsprognos.

Det är inte bara vintersportentusiasterna som går och drömmer om en riktig vit vinter. De senaste åren har södra halvan av landet mest fått stå ut med det brungröna och gråa i vinterfärgskalan.

Kan bli en kall vinter i södra halvan av Sverige

Men SVT:s  Nitzan Cohen har studerat olika fenomen i atmosfären och andra meteorologiska data och presenterar nu en säsongsprognos som ger en föraning om vädret från december till februari.

– Det kan bli lite kallare i söder än normalt och samtidigt mildare i norra Sverige, säger Nitzan Cohen.

Detta väderläge beror på en uppsplittrad jetström, en del som går söder om landet och en som går norr om. Jetströmmen driver lågtrycksbanorna som ligger till grund för vinterprognosen.

 

SVT-meteorologens säsongsprognos visar hur södra halvan av Sverige får kallare väder än normalt, medan norra delen får lite mildare än vanligt. Ute i Europa kan man vänta sig en mycket regnig vinter, enligt prognosen.Foto: Nitzan Cohen/SVT

– Det kan då bli fler mildluftsattacker i norra Sverige. Men jag har vägt in det klimatologiska och även om det blir lite mildare i norr betyder det inte att det kommer att vara varmt, utan snarare inte så kallt som det kan vara, förklarar Nitzan Cohen.

Ingen risk för barmark i fjällkedjan alltså. Däremot chans till mer snö och kyla i den södra halvan av landet än senaste vintrarna.

Nitzan Cohen jämför meteorologiska data med hur det såg ut inför vintern 2012/2013 som var mycket snörik och som varade ända till fram påska i stora delar av riket.

De naturliga snökanonerna jobbade för högtryck och pumpade in snöbyar från Östersjön, samt även de stora sjöarna, med ostliga vindar. I februari 2013 hade till exempel Hudiksvall 90 centimeter snö. Samma tidpunkt gångna vinter var snötäcket vid mätstationen ynka 6 centimeter.

På julafton 2012 låg det faktiskt ett snötäcke över hela Sverige, från Lappland till Skåne. En sådan jul har vi inte haft efter det.

 

SVT-meteologen Nitzan Cohen har sammanställt säsongsprognosen som sträcker sig till februari.Foto: SVT

– Det är flera faktorer som stämmer överens när man jämför med 2012/2013. Det kan bli samma uppsplittring med kallare avvikelse i söder och mildare i norr, säger han.

Slår prognosen in kan vi få en riktig vargavinter.

– Folk kanske kommer att uppleva att det blir mer en riktig vinter, och hela landet kan vara snötäckt mer än de senast åren, säger SVT-meteorologen.

Bland de pusselbitar som ligger till grund för säsongsprognosen finns parametrar som väderstatstik, hur luftströmmar rör sig i atmosfären och havsvattentemperaturer.

Nitzan Cohen är medveten om att det kan slå fel. 

Meteorologens besked om julen

– Jag vet att man sticker ut hakan som meteorolog med en säsongsprognos. Folk vill ha tydliga svar: exakt när blir det kallt, får vi en vit jul i år, och så vidare.

– Som tv-meteorolog får man starka reaktioner, men så länge man tar ansvar och förklarar brukar folk vara förstående.

Så du kan inte säga om vi får en vit jul i år?

– Nej, det har att göra med tillfälligheter.

 

https://www.instagram.com/p/BbCGN3-HE3w/?taken-by=expressen
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag