Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unik säsongsprognos: Riktig vinter i hela landet

Vintern 2012-13 var enormt snörik – kommande vinter kan bli något liknande.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Enligt SVT-meteorologen Nitzan Cohem blir det troligen kallare än normalt i södra Sverige.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Minns du vintern 2012/2013?

Då var det gott om snö och kallt i hela landet.

Nu talar meteorologiska data för att vi får en liknande vinter 2017/2018.

– Hela landet kommer att vara snötäckt mer än de senaste åren, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen som sammanställt en unik säsongsprognos.

Det är inte bara vintersportentusiasterna som går och drömmer om en riktig vit vinter. De senaste åren har södra halvan av landet mest fått stå ut med det brungröna och gråa i vinterfärgskalan.

Kan bli en kall vinter i södra halvan av Sverige

Men SVT:s  Nitzan Cohen har studerat olika fenomen i atmosfären och andra meteorologiska data och presenterar nu en säsongsprognos som ger en föraning om vädret från december till februari.

– Det kan bli lite kallare i söder än normalt och samtidigt mildare i norra Sverige, säger Nitzan Cohen.

Detta väderläge beror på en uppsplittrad jetström, en del som går söder om landet och en som går norr om. Jetströmmen driver lågtrycksbanorna som ligger till grund för vinterprognosen.


SVT-meteorologens säsongsprognos visar hur södra halvan av Sverige får kallare väder än normalt, medan norra delen får lite mildare än vanligt. Ute i Europa kan man vänta sig en mycket regnig vinter, enligt prognosen.
Foto: Nitzan Cohen/SVT

– Det kan då bli fler mildluftsattacker i norra Sverige. Men jag har vägt in det klimatologiska och även om det blir lite mildare i norr betyder det inte att det kommer att vara varmt, utan snarare inte så kallt som det kan vara, förklarar Nitzan Cohen.

Ingen risk för barmark i fjällkedjan alltså. Däremot chans till mer snö och kyla i den södra halvan av landet än senaste vintrarna.

Nitzan Cohen jämför meteorologiska data med hur det såg ut inför vintern 2012/2013 som var mycket snörik och som varade ända till fram påska i stora delar av riket.

De naturliga snökanonerna jobbade för högtryck och pumpade in snöbyar från Östersjön, samt även de stora sjöarna, med ostliga vindar. I februari 2013 hade till exempel Hudiksvall 90 centimeter snö. Samma tidpunkt gångna vinter var snötäcket vid mätstationen ynka 6 centimeter.

På julafton 2012 låg det faktiskt ett snötäcke över hela Sverige, från Lappland till Skåne. En sådan jul har vi inte haft efter det.


SVT-meteologen Nitzan Cohen har sammanställt säsongsprognosen som sträcker sig till februari.
Foto: SVT

– Det är flera faktorer som stämmer överens när man jämför med 2012/2013. Det kan bli samma uppsplittring med kallare avvikelse i söder och mildare i norr, säger han.

Slår prognosen in kan vi få en riktig vargavinter.

– Folk kanske kommer att uppleva att det blir mer en riktig vinter, och hela landet kan vara snötäckt mer än de senast åren, säger SVT-meteorologen.

Bland de pusselbitar som ligger till grund för säsongsprognosen finns parametrar som väderstatstik, hur luftströmmar rör sig i atmosfären och havsvattentemperaturer.

Nitzan Cohen är medveten om att det kan slå fel. 

Meteorologens besked om julen

– Jag vet att man sticker ut hakan som meteorolog med en säsongsprognos. Folk vill ha tydliga svar: exakt när blir det kallt, får vi en vit jul i år, och så vidare.

– Som tv-meteorolog får man starka reaktioner, men så länge man tar ansvar och förklarar brukar folk vara förstående.

Så du kan inte säga om vi får en vit jul i år?

– Nej, det har att göra med tillfälligheter.


https://www.instagram.com/p/BbCGN3-HE3w/?taken-by=expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.