Unicef och Expressen rycker ut i kampanj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Målet med kampanjen är att världens barn ska vaccineras mot dödliga sjukdomar. Wille Crafoord och Lili & Susie uppträder. Expressens programledare Malin Roos i spetsen för insamlingsdagen.

I dag, lördag, rycker Unicef ut i kampanjen "För varenda unge" tillsammans med 30 artister och Expressen.

Målet är att världens barn ska vaccineras mot dödliga sjukdomar.

– Jag och syrran ska åka och sjunga på scenen och försöka hjälpa till med det lilla vi kan göra, säger artisten Susie Päivärinta.

Varje år dör 1,5 miljoner barn i sjukdomar som kan förebyggas med vaccin.

Därför pågår Unicef-kampanjen "För varenda unge" där Expressen är en samarbetspartner sedan många år. Med start nästa vecka publicerar tidningen en artikelserie om barns situation i världen. Expressens medarbetare Terese Cristiansson och Martin von Krogh är just nu i Somalia för att skildra utsatta barns situation.

–  De avslutade sitt senaste mail med orden: "Ps. Jag vill ta med mig alla barnen från Somalia hem", berättar projektredaktören Christina Lundell.

Men det går att hjälpa barnen. Klockan 12 i dag, lördag, drar en stor insamlingsdag i gång på Östermalmstorg i Stockholm med Expressens programledare Malin Roos i spetsen.

– Ett hedersuppdrag! säger hon.

Intensiv live-sändning

På scenen avlöser artister, krönikörer och skådespelare varandra, men de kommer även att sälja Unicef-nålar, i år i form av en liten mässingsspruta Varje nål räcker till 12 doser poliovaccin.

– Vi ska sälja nålar som aldrig förr! Det kommer bli en intensiv live-sändning och jag räknar med sol och generösa människor i drivor. Det här handlar ändå om barn, barn som inte får gå i skola, barn som blir sexutnyttjande och barn som dör i sjukdomar som hade kunnat förhindras med ett stick i armen, säger Malin Roos.

Systrarna Lili & Susie Päivärinta tycker att det känns självklart att vara med.

– Visst vill vi leva i en bättre värld? Och då är det minsta lilla man kan göra viktigt. Sedan ska jag ta med mina barn dit, det tycker jag också är viktigt – att visa sina barn vad man kan göra, säger Susie Päivärinta.

"Få in så mycket pengar som möjligt"

På plats på torget berättar Unicefs personal mer om hur man blir världsförälder och om sitt arbete i världen.

– I årets reklamkampanj fokuserar vi på att "likes" inte räddar barns liv, men det gör vaccin, säger Petra Hallebrant, kommunikationschef på Unicef.

– Vårt mål med årets kampanj är att få in så mycket pengar som möjligt för att kunna köpa vaccin – ett av de effektivaste sätten att minska barnadödligheten i världen.


Så kan du hjälpa till.

Program

12.00 Zillah & Totte

12.15 Wille Crafoord

12.30 Rock of Ages (Peter Johansson, Bruno Mitsogiannis och Tomas Vikström)

12.45 Vivian Cardinal

13.00 Eva Röse, Unicefambassadör

13.15 Zillah & Totte

13.30 Lili & Susie

13.45 Daniel Lindström

14.00 Magnus och Henrik Rongedal

Fakta

Var: Östermalmstorg, Stockholm.

När: Lördag 20 april klockan 12-15

Programledare: Malin Roos.

Vid pianot: Maria Johansson.

Vi hjälper också till:

Nina Söderquist

Tess Merkel

Annika Jankell

Cecilia Hagen

Marcus Birro

Richard Herrey

Anna Book

Kicken Lundqvist

Anette Norberg

Joaqim Nätterqvist

Janne Åström

John Lundvik

Dogge Doggelito

Annika Leone

Varför stöttar du Unicef?

Nina Söderquist:

– Att hjälpa andra människor är en självklarhet, världen skulle vara en mycket bättre plats om alla gjorde det. Unicef gör en stor insats och jag är stolt över att få möjligheten att hjälpa till.


Henrik Rongedal:

_För det första känns det rätt i hela kroppen, vad är vi utan barnen? Vi måste ge våra barn förutsättningar att göra vår jord bättre än vi lyckats med.


Richard Herrey:

– Att stötta organisationer som Unicef är en självklarhet. Jag känner personligen att det är det minsta man kan begära, att vi gemensamt bidrar på olika små eller stora sätt till att försöka göra världen lite bättre för de som inte är lika lyckligt lottade som vi.


Dogge Doggelito:

- Jag vill dra mitt strå till stacken. Kan man göra en liten förändring så vill jag vara med och göra den förändringen!


Anna Book:

- För mig är det en självklarhet att göra det lilla man kan. All hjälp är bra hjälp och att sälja Unicef är ett ypperligt sätt att visa sitt engagemang och pengarna som kommer in gör skillnad för människor som lider och har det svårt. Man behöver inte ge flera tusen för att göra skillnad. Vi måste i stället bli flera tusen människor som hjälper till och lämnar ett litet bidrag. Då blir det mycket pengar som leder till stor hjälp!


Wille Crafoord:

– Jag ställer gärna upp med en liten insats för en så gedigen organisation, som så länge varit på plats där barn behöver hjälp. Det finns inget större än de små.


Tess Merkel:

– Jag ställer upp för Unicef för att det är varenda unges rätt att få den kärlek och omsorg som alla barn borde få. Alla barn är allas barn.


Vivian Cardinal:

- Jag vill rädda liv helt enkelt. För mig känns det helt självklart och skönt att få vara med och göra skillnad!


John Lundvik:

- Att betala 40 kr för en latte, en av mina dagliga laster, är något som jag tror halva Stockholm delar med mig. Men att skänka samma summa och därmed skapa en framtid för en människa i nöd, är tyvärr inte lika lätt för många, vilket gör mig ledsen.

Barn har vi alla varit. Barnen är framtiden och jag är mycket stolt över att få göra en insats i dag!


Zillah & Totte:

- Jag och Totte stöttar Unicef för att vi tycker att alla barn har rätt till ett bra liv. Har vi möjlighet att hjälpa till så gör vi självklart det. Och ju fler som stöttar desto bättre. Lite hjälp kan räcka väldigt långt om man är många!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.