Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungt par sålde knark från skärgårdsö – döms till 8 år

Följ det senaste i Expressen TV.
Paret postade mängder av vadderade kuvert i olika brevlådor (genrebild).
Foto: Anna-karin Nilsson / Expressen
Svea hovrätt dömer paret till åtta års fängelse för grov narkotikasmuggling.
Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Det unga paret ledde en knarkcentral på en skärgårdsö i Roslagen – och sålde droger för nära 3,5 miljoner kronor.

Nu dömer hovrätten dem till åtta års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Ett tips från polisen i Skottland satte den svenska polisen på spåren.

– Utan informationen från Skottland skulle vi troligen inte ha hittat dem, säger Kristian Johansson, enhetschef på tullkriminalen i Stockholm, till en skotsk tidning.

Från sitt hem i Östhammars kommun i Uppland ägnade paret sig åt ”synnerligen grov narkotikasmuggling” ”och ”synnerligen grovt narkotikabrott”, enligt domen. Mannen döms också för vapenbrott.

Hon är svenska i 25-årsåldern, han är brittisk medborgare i 30-årsåldern. Svea hovrätt dömer båda till åtta års fängelse, en sänkning från tio år som Uppsala tingsrätt dömde dem till i maj i år.

Sålde mer än 30 kilo knark

Deras hem i Roslagens skärgård fungerade som knarkcentral från december 2019 tills de greps i maj 2020. De sålde mer än 30 kilo narkotika som smugglats in från Nederländerna till personer runt om i Sverige, också minderåriga – och har tjänat 3,4 miljoner kronor på affärerna.

Härvan kunde nystas upp efter tips från polisen i Skottland, som hittade överföringar av små summor mellan paret och en skotsk 19-åring, som var föremål för en brottsutredning. Den skotska polisen informerade myndigheterna i Sverige och den svenska tullkriminalen började spana på paret på Gräsö.

– Baserat på informationen vi fick från de skotska myndigheterna började vi granska paret. Vi såg mycket snabbt att de troligen distribuerade droger till kunder i Sverige, säger Kristian Johansson, enhetschef på tullkriminalen i Stockholm, till den skotska tidningen Sunday Post.

– Utan informationen från Skottland skulle vi troligen inte ha hittat dem för de är den typ av personer som inte fastnar på myndigheternas radar. De är två unga personer utan brottsligt förflutet som bor i skärgården och säljer droger på internet, säger han.

Räd mot parets hem

En svensk man i 30-årsåldern, som frikändes i tingsrätten, döms nu av hovrätten till tre års fängelse för att ha fungerat som kurir.

Tullkriminalen slog till mot parets hem i maj 2020. Man hittade stora mängder droger, bland annat 2,2 kilo heroin, 2,9 kilo kokain, 3,5 kilo ecstasy och cirka ett kilo amfetamin.

I bostaden hittade man också vadderade kuvert, frimärken, adressetiketter, vakuummaskiner och vågar som tros ha använts för hantering, smuggling och försäljning. 

Före räden mot bostaden kunde spanarna följa hur paret postade mängder av vadderade kuvert i olika brevlådor i Östhammars kommun. Sammanlagt beslagtogs 180 försändelser med ett sammanlagt gatuvärde på 215 000 kronor, enligt tullkriminalen.

Marknadsplatsen Flugsvamp 3.0

En del av narkotikan smugglades in i leksaksförpackningar från Nederländerna. Försäljningen ägde rum på ”marknadsplatsen Flugsvamp 3.0 under säljarnamnet BlackoutSWE”, skriver hovrätten och fortsätter:

”Flugsvamp 3.0 är ... en marknadsplats på det s k Darknet och de varor som utbjuds där är i det närmaste uteslutande narkotika, dopningsmedel och receptbelagd medicin.”

Hovrätten skriver vidare att kommunikationen på detta forum är krypterad och anonym – och att betalning sker via kryptovalutor som bitcoin.

”Det går inte att ta miste på att den narkotika som bjudits ut varit starkt efterfrågad och uppskattad hos kunderna. Omdömena har genomgående varit mycket positiva”, heter det i domen.

”Lyckats hålla korten nära kroppen”

Enligt Svea hovrätt var knarkcentralen framgångsrik eftersom det rörde sig ”varit en liten organisation och i övrigt få personer involverade där aktörerna åtminstone utåt sett har lyckats hålla korten nära kroppen”.

– Fallet visar att i princip alla kan distribuera droger över stora geografiska områden utan att behöva träffa kunderna på någon plats som väcker misstankar, säger Kristian Johansson, enhetschef på tullkriminalen i Stockholm till Sunday Post. 

– Det visar också hur viktigt det är att myndigheter i olika länder samarbetar och att det kan vara avgörande, oavsett hur mycket eller lite information som finns, säger han.

SE MER:

Polisens tekniker: ”Svårt att beskriva med ord”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.