Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungerskt Gripenplan har kraschat

Planet kraschade i samband med landningen.
Foto: Josef Vostarek
Enligt Bloomberg News ska de två piloterna ha skjutit upp sig.
Foto: Josef Vostarek
Foto: Josef Vostarek

Ett ungerskt tvåsitsigt Gripenplan har kraschat i Tjeckien.

Olyckan inträffade i samband med landning - och piloterna fick skjuta ut sig ur planet.

Det uppger Bloomberg News, enligt SvD.

För tre år sedan kraschade ett rysk militärplan på samma plats.

Olyckan inträffade vid 13.40-tiden i samband med att det ungerska Gripen-planet av D-klassen gick ned för landning på flygbasen i tjeckiska staden Caslav.

Planet hade tidigare lyft från Ungern i riktning mot flygbasen som en del i "Lion Effort", en militärövning som sker i samband med Nato och Gripen-länderna. Övningen pågår mellan 11 och 24 maj.

Oklar orsak

I samband med landningen ska besättningen ha tappat kontroll över det tvåsitsiga planet och inte lyckats bromsa ned. Det är oklart vad detta berodde på, enligt flygplatsens talesperson Tomas Maruscak.

– Just nu är det inte möjligt att avgöra om det var piloten som orsakade det, eller om det är ett tekniskt fel, säger han till tjeckisk tv enligt tjeckiska nyhetssajten Idnes.

"Enligt rutinerna"

Försvarsdepartementets uppfattning är att allt fungerar enligt rutinerna.

– Just nu kan jag bara säga att flygplanet gled av landningsbanan. Piloterna sköt ut sig i enlighet med bestämmelserna. Om planet är okontrollerbart eller allvarlig olycka hotar måste de lämna det. Båda mår bra och inget dramatiskt hände, säger talespersonen Petr Medek till Idnes.

Olyckan ska nu utredas av militära myndigheter, uppger Magdalena Dvorakova vid tjeckiska generalstaben.

Efter att piloterna aktiverat utskjutningsfunktionen så ska planet ha fortsatt fram över landningsbanan och till slut landat i säkerhetsnätet som tar vid när banan tar slut, skriver SvD.

Tidigare olycka

Kontraktet med Tjeckien gjordes upp 2004 och det första planet levererade 2005. Tjeckien och Ungern leasar 14 plan vardera, enligt SvD.

Planet som kraschade var ett ungerska plan.

– Det är ett ungerskt plan som inte var med i själva övningen, utan flög vid sidan om. Båda piloterna har skjutits ut. De är oskadda men läkarundersöks just nu, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till TT.

Dagens olycka är inte den första på Caslav-basen. För tre år sedan kraschlandade ett rysk militärflygplan av typen Antonov An-30 och fattade eld. Flera personer drabbades av brännskador, uppger Denik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.