Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungerns nya hot: Stoppa miljardstödet till Ukraina

Svidande krigsrapport: ”Ryssland lär sig inte”
Viktor Orbán fortsätter ifrågasätta ett EU-gemensamt stödpaket till Ukraina.
Foto: PUZZLEPIX/REX SHUTTERSTOCK / PUZZLEPIX/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hotar återigen med att blockera EU:s stödpaket till Ukraina värt 19 miljarder euro.

– Vi kommer inte att samtycka, säger Orbán, enligt nyhetsbyrån AP.

Nu gäller det för EU-länderna att komma överens snabbt om förslaget ska bli verklighet.

För knappt en månad sedan hotade Ungern med att inte godkänna EU:s biståndspaket, vilket Expressen rapporterade om. Och landet har inte ändrat sig. I en intervju i statlig ungersk radio på fredagen säger Viktor Orbán att landet kommer använda sig av sitt veto. Det skulle innebära att stödet uteblir helt eftersom alla 27 medlemsländer måste vara överens.

Enligt förslaget ska pengarna tas ifrån EU-ländernas respektive budget och omvandlas till ett gemensamt lån för att i slutändan hamna i krigets Ukraina. Något Orbán starkt motsätter sig.

– Vi står inte bakom det eftersom vi inte vill att EU ska bli en gemenskap av skuldsatta stater i stället för en gemenskap av samarbetande medlemsländer, säger Viktor Orbán i ungersk radio.

Viktor Orbán: Kommer inte acceptera

I stället föreslår Orbán att länderna själva ska ta pengar ur sin respektive budget och ge Ukraina stöd genom bilaterala avtal. Ungern skulle kunna bidra med motsvarande 152 till 178 miljoner dollar utan att ”fundamentalt skada Ungerns egna intressen i grunden”.

– Vi kommer inte att acceptera den andra planen (EU:s planerade stödpaket, reds. anm), vi kommer inte att samtycka till den och den kommer inte bli till utan oss, säger Orbán.

Enligt AP, som refererar till tjänstemän inom EU, är Orbáns verkliga syfte med hotet att få EU att frigöra flera miljarder dollar som ska till Ungern, men som hittills inte har utbetalats på grund av påstådd korruption i landet.

Men det är bråttom att enas. Senast den 19 december måste EU-länderna ha kommit överens.


Finlands statsminister: ”Europa är inte starkt nog just nu”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.