Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungern förhalar svenskt Natobeslut – trots löftet

Utrikesministerns svar på president Erdogans utspel.
Det ungerska parlamentet kommer inte att behandla Sveriges Natoansökan nästa vecka. Det framgår av den dagordning som under tisdagen skickats ut till de ungerska parlamentsledamöterna.
Foto: PUZZLEPIX/REX SHUTTERSTOCK / PUZZLEPIX/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Det ungerska parlamentet kommer inte att behandla Sveriges Natoansökan nästa vecka. 

Det rapporterar Dagens Nyheter

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare lovat att Sveriges ansökan ska hanteras när parlamentet återupptar sitt arbete efter sommaren. 

Ungern och Turkiet är den två Natoländer som ännu inte ratificerat den svenska ansökan. Trots att båda länderna sagt sig komma att godkänna Sverige så drar processen ut på tiden. 

I helgen uttalade sig Turkiets president Erdogan om den svenska Natoansökan och lyfte återigen att han inte anser att Sverige uppfyller sina åtaganden i den överenskommelse man träffat. 

– De blundar för terroristaktiviteter på Stockholms gator. Och det kan så klart inte tolereras, sa Erdogan bland annat.

Ungerska parlamentet hanterar inte frågan

Inte heller Ungern står till synes i startblocken för att godkänna Sverige in i militäralliansen. 

På den dagordning som skickats till ledamöterna i det ungerska parlamentet under tisdagen står heller inte frågan om den svenska Natoansökan uppskriven. Det rapporterar DN. 

Under måndagskvällen, innan dagordningen skickades ut, var statsminister Ulf Kristersson ”väldigt trygg” med Natoöverenskommelsen. 

– Vi gjorde en överenskommelse kring Natomedlemskapet i Vilnius och jag känner mig väldigt trygg med att den överenskommelsen gäller, säger han till SVT.

Det ungerska missnöjet rör bland annat ett gammalt inslag i UR om vilken riktning den ungerska demokratin går mot och Ungerns regering vill att statsminister Ulf Kristersson eller utrikesminister Tobias Billström besöker landet innan ett godkännande av den svenska Nato-ansökan kan bli aktuell. Det säger en högt uppsatt ungersk regeringsföreträdare till Radio Free Europe, enligt Ekot

Norska hotet mot Putin: ”Vi ser konsekvenserna”

Massökningen av ammunition: ”Förändrar det totalt” • CNN på plats på internationell försvarsmässa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.