Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungern kritisk till Annika Strandhälls tweet

Socialminister Annika Strandhäll (S)Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll skrev inlägget efter att den ungerska premiärministern Viktor Orbán hållit sitt årliga tal till nationen.Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) kritiserar Ungerns familjepolitik på Twitter.

Nu reagerar landets utrikesdepartement – och kallar upp Sveriges ambassadör, skriver AFP.

”Politiken osar 30-tal”, skrev Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter om Ungerns familjepolitik. Efter det kritiska inlägget kallas nu Sveriges ambassadör upp till Ungerns utrikesdepartement, rapporterar AFP.

https://twitter.com/strandhall/status/1095381772307783680

Den svenska ambassadören har blivit informerad om att Strandhälls uttalande var ”oacceptabelt”, berättade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto på en presskonferens under fredagen.

– Ungern spenderar pengar på familjen och Sverige spenderar dem på migranter, sa han under presskonferensen enligt AFP.

Svenska UD bekräftar att ambassadören kallades upp med anledning av tweeten.

”Jag kan som pressekreterare förtydliga att tweeten är ett uttryck för Sverige och Ungerns väldigt olika syn på kvinnors rättigheter och familjepolitik”, skriver Annika Strandhälls pressekreterare Joakim Spångberg i ett mejl.

”Vill ha ungerska barn”

Annika Strandhäll skrev inlägget efter att den ungerska premiärministern Viktor Orbán hållit sitt årliga tal till nationen. I talet uppmuntrade han bland annat befolkningen att föda fler ”ungerska barn” – för att slippa ta emot migranter.

– I hela Europa föds färre och färre barn, och svaret på det här i väst är migration. De vill ha in lika många migranter som det saknas barn, så att numren jämnar ut sig. Vi ungrare tänker på ett annorlunda sätt. I stället för bara siffror, vill vi ha ungerska barn. Invandring är för oss ett nederlag, sa Viktor Orbán i talet.

I ett försök att lösa landets demografiska utmaningar utlovade han också att kvinnor som föder minst fyra barn inte ska behöva betala någon inkomstskatt.

Ungern är ett av de OECD-länder med allra lägst fertilitetstal. Samtidigt har drygt en halv miljon ungrare utvandrat sedan landet inträdde i EU 2004, enligt AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.