Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungern kan snart godkänna Natoansökan

Bülent Kenes: "Stort misstag att Kristersson åkte till Ankara"
Foto: GOLL/BETAPHOTO/SIPA/SHUTTERSTOC / GOLL/BETAPHOTO/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ungern kan snart komma att ratificera Sveriges medlemskap i Nato, uppger ungerska tidningen Szabad Europa

En omröstning i landets parlament väntas ske den 7 december.

Sverige och Finland väntar fortfarande på att det turkiska och ungerska parlamentet ska godkänna grannländernas Natoansökan.

Men nu uppger den ungerska tidningen Szabad Europa att det ungerska parlamentet kan komma att rösta om Sveriges och Finlands ratificering den 7 december.

Datumet är även det sista för det ungerska parlamentet att samlas för omröstningar innan årets slut.

Att omröstningen dragit ut på tiden möter samtidigt kritik från den ungerska parlamentsledamoten Tamás Harangozó.

– Det är ganska cyniskt att regeringen skjutit upp denna mycket viktiga omröstning så länge, och jag kan inte låta bli att tro att tidpunkten är avsiktlig på grund av att EU-medel går till Ungern, säger Harangozó till Szabad Europe.

”Har andra prioriteringar”

Turkiet har avvaktat med ett godkännande, vilket lett till en rad diskussioner länderna emellan. Och i början av november åkte Sveriges statsminister Ulf Kristersson till Ankara för att personligen träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Ungerns hållning har däremot varit mer otydlig. Landets regering hävdar offentligt att man inte har några invändningar på ländernas ansökan – men säger att ansökan dröjer då landets parlament har andra prioriteringar.

Något som i sin tur har lett till spekulationer om att premiärminister Viktor Orbán, likt Erdogan, vill utnyttja situationen för att pressa Sverige och Finland på eftergifter. 

Tidigare i november sa premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas att målet är en omröstning i parlamentet den 7 december.

”Turkiet använder den typen av hållhake på Sverige”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.