Ungdomsgårdar tvingas stänga – har infiltrerats av kriminella gäng

Rinkeby i nordvästra Stockholm klassas av polis som ett särskilt utsatt område.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I det särskilt utsatta området Fittja sker narkotikaförsäljningen öppet. På bilden har en polis hittat cannabis i en godisautomat i Fittja centrum.
Foto: EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Fittja centrum. Här på torget sker narkotikaförsäljningen öppet.
Foto: EXPRESSEN
Alby i norra Botkyrka klassas av polis som ett särskilt utsatt område med öppen narkotikaförsäljning och risk för parallella samhällen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Janerik Henriksson/TT
Fittja klassas av polis som ett av Sveriges särskilt utsatta områden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Kriminella har infiltrerat ungdomsgårdar i utsatta förorter. 

I mars stängde Sollentuna kommun en ungdomsgård där hederskultur förespråkades.

Botkyrka kommun portade från april i år alla över 16 år från ungdomsgårdar där drogrelaterade aktiviteter ska ha skett.

Flera ungdomsgårdar har anställt personer som dömts för vålds- och narkotikabrott – eller som av polis pekas ut som gängmedlemmar.

– Gängmedlem, här? Det tycker jag att polisen borde sagt till oss, säger Stefan Lindström, enhetschef på Ungdomens Hus i Rinkeby.

Ungdomsgårdarna ska vara en säker plats för barn och unga. 

Men Expressens granskning visar att flera ungdomsgårdar i Stockholms utsatta förorter har infiltrerats av kriminella nätverk.

På Malmvägen i Sollentuna (klassat som riskområde av polis), Rinkeby och Alby/Fittja (särskilt utsatta områden), har både kommun och polisen haft problem med ungdomsgårdarna. 

”Gigantiskt misslyckande från vår sida”

I Sollentuna beslutades förra veckan att ungdomsgården Northside inte får öppna igen. Verksamheten stängdes den 29 mars efter uppgifter att allt inte stod rätt till. 

En utredning visade att verksamheten inte var en säker plats för unga eftersom områdets kriminella såg lokalen som sin egen. 

– Det här är mycket allvarligt. Det som framkommer i utredningen är så grava brister att det vi omöjligt kan öppna en fritidsgård på det sättet igen i de lokalerna. Det här ska inte ens vara i närheten av att hända igen, säger kommundirektör Manfred Holmelin. 

Att kriminella kunnat infiltrera kommunal verksamhet ser han som ett misslyckande och kommunen har, sedan uppgifterna kom fram, samarbetat med polis.

– Det är väldigt illa. Det är ett gigantiskt misslyckande från vår sida, att vi inte kunnat uppmärksamma det. 

Kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna, Henrik Thunes (M), har tidigare sagt att han är både arg och besviken, vilket lokala medier rapporterat om.

I Sollentuna beslutades förra veckan att ungdomsgården Northside inte får öppna igen.
Foto: Google street view

Expressen har läst hela utredningen, som visar att:

Manliga anställda anklagas för att ha sextrakasserat både unga kvinnliga besökare och kolleger.

Manliga anställda ska vid flera tillfällen ha utövat fysiskt våld mot ungdomar som bestraffning. 

Ungdomsgården pekas ut för att haft en utpräglad machokultur där äldre kriminella har hög status, och personalen har låtit dem använda fritidsgården som de ville. 

Personal och ungdomar har tillåtits vara öppet HBTQ-fientliga.

Verksamheten ska ha haft en islamistisk prägel. Anställda ska ha agerat bekräftande mot ungdomar som förespråkar hederskultur. Religiösa klipp på Youtube ska med jämna mellanrum ha visats.

Dessutom ska kommunen vid några tillfällen ha anställt personal som av polisen anses som grovt kriminella, eller som nyligen dömts för våldsbrott.

Kommundirektör Manfred Holmelin säger att han blev överraskad av uppgifterna. 

Har inte polisen sagt något till er tidigare?

– Jag känner inte till det.

Betyder det att informationen inte getts till kommunen, eller att någon internt inte informerat vidare? 

– Jag har svårt att tänka mig att någon får de uppgifterna utan att agera.

Signaler pekar på parallell samhällsstruktur

Runt Malmvägen finns det, enligt rapporten, tecken på ”en parallell samhällsstruktur som styrs av en eller två familjer (klaner) med bred förankring i området”, står det i utredningen som blev klar i torsdags och som därefter skickades till Sollentuna kommun. 

Expressen har tidigare granskat det kriminella nätverket som har sin bas på Malmvägen. 

Enligt polisens eget underrättelsematerial styrs det av en släkt i Sollentuna som i flera generationer kopplats till tung brottslighet. I polisens eget underrättelsematerial kallas nätverket för ”Turebergsnätverket”. 

Turebergsnätverket

Redan i slutet av 1970-talet kopplades familjemedlemmar till brott. 

2002 dömdes flera familjemedlemmar för det så kallade Rinkebymordet. 2010 dömdes ytterligare medlemmar för en omfattande narkotikahärva. 


I dag syns en yngre medlem i rapvideor med texter om gängliv i Sollentuna med skyddsvästar och vapen. I en av filmerna skymtar en person som har en stor ryggtatuering med släktnamnet.

Uppgift: Anställd dömd för sexköp

I Botkyrka, där de särskilt utsatta områdena Alby och Fittja ligger, har kommunen efter en lång diskussion med bland annat polisen bestämt sig för att porta alla över 16 år från ungdomsgårdarnas verksamhet. 

Polis har tidigare, efter spaning, gripit en man för narkotikabrott på just Ungdomens Hus i Fittja. Han dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst.

En av ungdomsgårdarna i Botkyrka ska dessutom, enligt uppgift till Expressen, ha anställt en man i 20-årsåldern som de senaste åren dömts för köp av sexuell tjänst, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott, samt två fall av olovlig körning.

Expressen granskade sommaren 2018 det kriminella nätverket i Botkyrka.

Kommunens utredning visade att unga vuxna bara gick dit för att hänga. Att verksamheten inte längre fungerade motiverades i kommunstyrelsens beslut med att områdets ”droghandel och rekrytering av unga till kriminell verksamhet intensifierats och professionaliserats”. 

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin, S, har även motiverat beslutet med att det förekommit drogrelaterade aktiviteter på ungdomsgårdarna, ”aktiviteter som inte får finnas där”, har hon sagt till Botkyrka Direkt. 

Nu ska kommunen i stället satsa på uppsökande verksamhet samt schemalagd verksamhet för att nå unga vuxna.

Ungdomens hus i Fittja.
Foto: Google Street view

Gängmedlem på Rinkebys ungdomsgård

Även det särskilt utsatta området Rinkeby har problem med kriminalitet på områdets ungdomsgårdar.

En person som av polis pekas ut som medlem i det kriminella nätverket Tyson, ett av Stockholms tyngsta narkotikanätverk, har fått anställning på ungdomsgården Ungdomens Hus i Rinkeby, visar Expressens granskning. 

Stefan Lindström, enhetschef på ungdomsgården, blir förvånad av uppgifterna. 

– Gängmedlem, här? Det tycker jag att polisen borde sagt till oss. Det är inget som kommit till min kännedom.

Ungdomens hus i Rinkeby.
Foto: Google Street view

Polis har dessutom tidigare gripit personer som använt narkotika inne på Ungdomens Hus i Rinkeby. 

– Vi har naturligtvis ett tufft klimat i Rinkeby med många ungdomar som är inne i kriminalitet. 

I Hässelby i västra Stockholm har polis tidigare avslöjat knarkgömmor på kommunens ungdomsgård. I samma lokal, fritidsgården Lyktan, har personer tidigare gripits för narkotikabrott. 

När Expressen besökte fritidsgården våren 2017 fångades misstänkta narkotikaaffärer av kameran

Expressen granskade sommaren 2018 det kriminella nätverket Tyson från Rinkeby.

Förtydligande: En tidigare version av artikeln uppgav att rapporten från Botkyrka kommun pekade ut ungdomsgårdar som bas för kriminell rekrytering. Korrekt formulering är att områdets ”droghandel och rekrytering av unga till kriminell verksamhet intensifierats och professionaliserats” och att det är en av anledningarna till att verksamheterna stängs för unga vuxna som använt ungdomsgården bara för ”häng”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.