Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomsgäng till attack mot polis i Alby

Upp till 40 ungdomar brände bengaler och attackerade en polisbil i Alby.
"Vi fick skicka dit stora resurser för att återställa ordningen", säger Nicklas Mattsson vid Stockholmspolisen.

Det var oroligt på torget i Alby centrum under torsdagskvällen.

Upp till 40 ungdomar brände bengaler och attackerade en polisbil. Sammanlagt ska två personer ha gripits.

– Vi fick skicka dit stora resurser för att återställa ordningen, säger Nicklas Mattsson vid Stockholmspolisen.

Oroligheterna inleddes strax innan klockan 21 på torsdagskvällen då mellan 30 och 40 ungdomar med uppdragna huvor och ansiktsmaskering började stöka runt på torget i Alby centrum, söder om Stockholm

De hade initialt hängt vid uppgången till tunnelbanan. Enligt polisen började de sedan uppträda okontrollerat.

– Någon kastade en fackla med stickande rök. De klättrade upp på föremål och förde väsen, sedan tände någon en bengal också, säger Nicklas Mattsson.

En polisbil attackerades

Polisen tog sig till platsen för att lugna ner situationen, men då riktades ilskan i stället mot just polisen. Ett antal personer gjorde utfall mot polisen och man skanderade slagord samtidigt som man var maskerade

– Ingen polis blev fysiskt attackerad men en av bilarna fick saker kastade på sig. Bilen på plats fick backa i väntan på förstärkning, säger Nicklas Mattsson.

Sammanlagt befann sig strax före klockan 23 tre stycken polisbussar på platsen och upp till 13 poliser lyckades under kvällen lugna ner stämningen.

Enligt polisen beslagtogs ett antal crossmotorcyklar tidigare under dagen i området, eftersom man misstänkte att de var stulna.

– Det är inte omöjligt att det finns en koppling mellan de beslagtagna fordonen och kvällens händelser, men det är ingenting vi är säkra på ännu, säger Roger Kämpe vid polisens ledningscentral.

Två av ungdomarna greps i samband med oroligheterna, misstänkta för våldsamt upplopp och polisen var under kvällen kvar för att prata med ungdomarna. Polisen åkte även runt i området för att visa närvaro och undvika flera liknande händelser.

– Vi har ökad polisiär närvaro i området, sedan har vi kallat in så kallade goda krafter med nattvandrare och folk från kommunen. Läget är stabilt, säger Roger Kämpe.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.