Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomsgäng sätter skräck i matbutiken

Efter ökade oroligheter vid butiken Tempo i Sandviken har privatpersonerna Anna Ragnarsson och Marie Ekström tagit sina hundar och ställt sig utanför för att vakta.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mats Lagerblad önskar att polisen kunnat vara på plats oftare.
Foto: Alex Ljungdahl

SANDVIKEN/BORLÄNGE. Slagsmål, tumult, maskerade gäng, grov stöld och snatteri.

Gäng med unga sprider rädsla i ett köpcenter i Borlänge och i en mataffär i Sandviken.

– Det känns väldigt obehagligt när det står tio personer utanför butiken med svarta rånarluvor och tittar in. Vi vet ju inte vad de ska göra, de har ju hotat med att riva sönder butiken, säger butiksägaren Mikael Olofsson.

Nu har Anna Ragnarsson och Marie Ekström tagit sina hundar och ställt sig utanför för att vakta.

På ett litet torg vid Gågatan i Sandviken står Anna Ragnarsson och Marie Ekström tillsammans med hunden Iza. De är upplysta av den nya skylten med butiksnamnet Tempo.

På kvällarna har de börjat stå utanför affären, tillsammans med andra från brukshundsklubben.

Sedan Tempo öppnade i december har ungdomar dykt upp maskerade, hotat personalen, kallat dem horor, kastat mat och skrämt kunder, vilket lokala medier rapporterat om.

Mikael Olofsson, butiksägare är rädd för vad de ska göra.

– De har ju hotat med att riva sönder butiken.

Mikael Olofsson, 57, och Petra Hillblom, 43.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tio personer med rånarluvor

Han öppnade butiken tillsammans med Petra Hillblom, 43, i december. Redan tre dagar efter öppningen började ungdomsgängen sprida rädsla i affären.

Personalen har hotats, kallats fula ord, sett varor förstöras och försvinna, säger Mikael Olofsson. Han beskriver ungdomarnas beteende som aggressivt och otrevligt. 

Ungdomarna är 10-20 år gamla och kommer in i butiken i grupp.

– Det finns ingen ungdomsgård här i centrala Sandviken. De har ingenstans att vara, säger Mikael Olofsson. 

LÄS MER: Lotta Gröning: Varför tog det så lång tid för oss att se verkligheten? 

Marie Ekström, 51, och Anna Ragnarsson, 55.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Varit där med hundar varje kväll

Polisen berättar om grova stölder och misshandelsfall.

– Det senaste var två män i 15-20-årsåldern som agerade trevligt och utgav sig för att vilja hjälpa äldre människor – men samtidigt stal deras plånböcker. Det är en grov stöld och en stor kränkning för den som blir utsatt, säger Mikael Hedström, pressinformatör vid polisen region mitt.


Totalt antal anmälda våldsbrott i Sandviken

Totalt antal anmälda våldsbrott i Sandviken de senaste fem åren. Siffrorna för 2017 är preliminära:


2013: 284  

2013: 294

2014: 302

2015: 286

2016: 350

2017: 318


Källa: Brå


Förra onsdagen avvisade personalen fyra killar från Tempoaffären – på väg ut sa de till kassabiträdet Lisa: "Vi väntar på dig utanför sen gumman”, skriver Gefle dagblad.

Nu lägger Sandvikens kommun 800 000 kronor för att två vakter ska vara i centrum, vilket Gefle Dagblad skrivit om.

– Tanken är att de ska lära känna ungdomarna bättre, ta diskussionen och förmå dem att sluta bete sig illa, säger Rolf Sundqvist säkerhetschef i kommunen. 

Varnar för att ingripa

Rolf Sundqvist ser positivt på hundägarnas initiativ att vakta utanför butiken. 

– Vi behöver ju fler vuxna på stan. Bara man har rätt inställning och inte tror att man är någon polis som tror att man ska ingripa så är det ju bara bra. 

Samtidigt varnar han för att ilskna Sandvikenbor ska ta lagen i egna händer. Missnöjet med den låga polisnärvaron är stort i Sandviken såväl som resten av landet, menar han.

– Tittar man på Facebook så är det ju väldigt upphetsat där. Om några ingriper finns det ju en risk för att båda de själva och ungdomarna blir skadade.

Redan tre dagar efter att Petra Hillbom öppnade butiken kom ungdomsgängen in och började sprida rädsla.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

1 500 anmälda brott

Knappt tio mil västerut ligger Dalarnas största köpcenter: Kupolen. Ett ställe som blivit ökänt för att samla ungdomsbrottslighet.

Under de senaste två åren har polisen fått in över 1 500 anmälningar från området i och runt köpcentret. Omkring hälften av de anmälda brotten har gällt stölder och skadegörelse.

Butikspersonal och polis berättar om knivslagsmål mellan olika ungdomsgäng, vilket Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten tidigare rapporterat om. Under de senaste två åren har 118 våldsbrott anmälts, enligt polisens statistik.


Anmälda våldsbrott i Borlänge

Totalt antal anmälda våldsbrott i Borlänge de senaste fem åren. Siffrorna för 2017 är preliminära:


2012: 715

2013: 575

2014: 568

2015: 569

2016: 672

2017: 624


Källa: Brå


Dalarnas tidningar har intervjuat flera personer som arbetar i centrumet, enligt en av de anonyma butiksanställda har det kommit in flera ungdomar med rånarluvor, uppenbart drogpåverkade.

– De stänger av rulltrapporna, skär sönder i amningsrummen, vandaliserar skyltdockor... Det bara förstörs, säger en annan som Dalarnas Tidningar pratat med.

Kupolen har blivit ökänd för ungdomsbrottsligheten som finns där.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Slängde tårgas på McDonald's

Det mesta stöket sker omkring McDonald's-restaurangen.

– Det är väl härifrån man ser allting egentligen, säger Ann-Sofie Östberg, 24, butikschef på JC som just kommit tillbaka till klädbutiken från sin lunch.

Från butikens stora fönster har hon utblick över snabbmatsrestaurangen där flera våldsamheter ägt rum. År 2008 mördades 21-årig man utanför restaurangen och i våras slängde någon tårgas i lokalerna under ett bråk.

– McDonaldspersonalen har blivit nedslagen, det har varit mycket bråk utanför. Det är högljutt, människor skriker och härjar, säger Ann-Sofie Östberg.

Ann-Sofie Östberg, 24, berättar om när någon kastade tårgas på McDonald's.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen har inte resurser nog

Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef i Borlänge, är välbekant med problemen i Kupolen.

– Det kan bli en samlingsplats, lite som en fritidsgård – framför allt vintertid. I fjol såg vi en tydlig ökning av busliv, anmälda misshandlar och så vidare.

Enligt honom är polisens möjligheter att vara på plats i köpcentret begränsade.

Majoriteten av stöket i Kupolen sker omkring McDonald's-restaurangen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Vid några tillfällen har vi gjort riktade insatser och varit där mer frekvent för att jobba med ungdomsproblematiken, men för det mesta är möjligheterna begränsade. Det blir när vi är där för att göra ingripanden, säger Mats Lagerblad.

Han säger att polisen gärna hade varit på plats oftare.

– Självklart är det önskvärt att jobba mer planlagt brottsförebyggande – inte minst mot ungdomsbrottslighet, om vi haft bättre förutsättningar för det. Men i nuläget är det inte möjligt.

Tillbaka utanför Tempobutiken i Sandviken. Anna Ragnarsson och Marie Ekström uttrycker en oro för polariseringen och den hårda ton som hon sett på nätet. Hunden Iza försöker ta mer hundgodis ur Annas hand när hon pratar:

– Det är förvirrade barn som driver omkring. Det jag tycker är obehagligast är vuxna som sprider hat på Facebook utan att veta någonting, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar ungdomar, men allt de gör kanske inte är okej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.