På ett litet torg vid Gågatan i Sandviken står Anna Ragnarsson och Marie Ekström tillsammans med hunden Iza. De är upplysta av den nya skylten med butiksnamnet Tempo.
På kvällarna har de börjat stå utanför affären, tillsammans med andra från brukshundsklubben.
Sedan Tempo öppnade i december har ungdomar dykt upp maskerade, hotat personalen, kallat dem horor, kastat mat och skrämt kunder, vilket lokala medier rapporterat om.
Mikael Olofsson, butiksägare är rädd för vad de ska göra.
– De har ju hotat med att riva sönder butiken.

Tio personer med rånarluvor
Han öppnade butiken tillsammans med Petra Hillblom, 43, i december. Redan tre dagar efter öppningen började ungdomsgängen sprida rädsla i affären.
Personalen har hotats, kallats fula ord, sett varor förstöras och försvinna, säger Mikael Olofsson. Han beskriver ungdomarnas beteende som aggressivt och otrevligt.
Ungdomarna är 10-20 år gamla och kommer in i butiken i grupp.
– Det finns ingen ungdomsgård här i centrala Sandviken. De har ingenstans att vara, säger Mikael Olofsson.
LÄS MER: Lotta Gröning: Varför tog det så lång tid för oss att se verkligheten?

Varit där med hundar varje kväll
Polisen berättar om grova stölder och misshandelsfall.
– Det senaste var två män i 15-20-årsåldern som agerade trevligt och utgav sig för att vilja hjälpa äldre människor – men samtidigt stal deras plånböcker. Det är en grov stöld och en stor kränkning för den som blir utsatt, säger Mikael Hedström, pressinformatör vid polisen region mitt.
Totalt antal anmälda våldsbrott i Sandviken
Totalt antal anmälda våldsbrott i Sandviken de senaste fem åren. Siffrorna för 2017 är preliminära:
2013: 284
2013: 294
2014: 302
2015: 286
2016: 350
2017: 318
Källa: Brå
Förra onsdagen avvisade personalen fyra killar från Tempoaffären – på väg ut sa de till kassabiträdet Lisa: "Vi väntar på dig utanför sen gumman”, skriver Gefle dagblad.
Nu lägger Sandvikens kommun 800 000 kronor för att två vakter ska vara i centrum, vilket Gefle Dagblad skrivit om.
– Tanken är att de ska lära känna ungdomarna bättre, ta diskussionen och förmå dem att sluta bete sig illa, säger Rolf Sundqvist säkerhetschef i kommunen.
Varnar för att ingripa
Rolf Sundqvist ser positivt på hundägarnas initiativ att vakta utanför butiken.
– Vi behöver ju fler vuxna på stan. Bara man har rätt inställning och inte tror att man är någon polis som tror att man ska ingripa så är det ju bara bra.
Samtidigt varnar han för att ilskna Sandvikenbor ska ta lagen i egna händer. Missnöjet med den låga polisnärvaron är stort i Sandviken såväl som resten av landet, menar han.
– Tittar man på Facebook så är det ju väldigt upphetsat där. Om några ingriper finns det ju en risk för att båda de själva och ungdomarna blir skadade.

1 500 anmälda brott
Knappt tio mil västerut ligger Dalarnas största köpcenter: Kupolen. Ett ställe som blivit ökänt för att samla ungdomsbrottslighet.
Under de senaste två åren har polisen fått in över 1 500 anmälningar från området i och runt köpcentret. Omkring hälften av de anmälda brotten har gällt stölder och skadegörelse.
Butikspersonal och polis berättar om knivslagsmål mellan olika ungdomsgäng, vilket Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten tidigare rapporterat om. Under de senaste två åren har 118 våldsbrott anmälts, enligt polisens statistik.
Anmälda våldsbrott i Borlänge
Totalt antal anmälda våldsbrott i Borlänge de senaste fem åren. Siffrorna för 2017 är preliminära:
2012: 715
2013: 575
2014: 568
2015: 569
2016: 672
2017: 624
Källa: Brå
Dalarnas tidningar har intervjuat flera personer som arbetar i centrumet, enligt en av de anonyma butiksanställda har det kommit in flera ungdomar med rånarluvor, uppenbart drogpåverkade.
– De stänger av rulltrapporna, skär sönder i amningsrummen, vandaliserar skyltdockor... Det bara förstörs, säger en annan som Dalarnas Tidningar pratat med.

Slängde tårgas på McDonald's
Det mesta stöket sker omkring McDonald's-restaurangen.
– Det är väl härifrån man ser allting egentligen, säger Ann-Sofie Östberg, 24, butikschef på JC som just kommit tillbaka till klädbutiken från sin lunch.
Från butikens stora fönster har hon utblick över snabbmatsrestaurangen där flera våldsamheter ägt rum. År 2008 mördades 21-årig man utanför restaurangen och i våras slängde någon tårgas i lokalerna under ett bråk.
– McDonaldspersonalen har blivit nedslagen, det har varit mycket bråk utanför. Det är högljutt, människor skriker och härjar, säger Ann-Sofie Östberg.

Polisen har inte resurser nog
Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef i Borlänge, är välbekant med problemen i Kupolen.
– Det kan bli en samlingsplats, lite som en fritidsgård – framför allt vintertid. I fjol såg vi en tydlig ökning av busliv, anmälda misshandlar och så vidare.
Enligt honom är polisens möjligheter att vara på plats i köpcentret begränsade.

– Vid några tillfällen har vi gjort riktade insatser och varit där mer frekvent för att jobba med ungdomsproblematiken, men för det mesta är möjligheterna begränsade. Det blir när vi är där för att göra ingripanden, säger Mats Lagerblad.
Han säger att polisen gärna hade varit på plats oftare.
– Självklart är det önskvärt att jobba mer planlagt brottsförebyggande – inte minst mot ungdomsbrottslighet, om vi haft bättre förutsättningar för det. Men i nuläget är det inte möjligt.
Tillbaka utanför Tempobutiken i Sandviken. Anna Ragnarsson och Marie Ekström uttrycker en oro för polariseringen och den hårda ton som hon sett på nätet. Hunden Iza försöker ta mer hundgodis ur Annas hand när hon pratar:
– Det är förvirrade barn som driver omkring. Det jag tycker är obehagligast är vuxna som sprider hat på Facebook utan att veta någonting, säger hon och fortsätter:
– Jag älskar ungdomar, men allt de gör kanske inte är okej.