Cecilia Johnsson är Liberala ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm.
Cecilia Johnsson är Liberala ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm.

Ungdomsförbundets kontroversiella förslag

Publicerad

Liberala ungdomsförbundet i Stockholm har lagt fram ett nytt förslag som skapar starka åsikter i sociala medier.

De vill ta bort lagstiftningen som förbjuder incest och nekrofili.

– Vi tycker inte att lagstiftning är till för att förbjuda sådant som är äckligt, säger Cecilia Johnsson, 22, Liberala ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm.

Adam Alfredsson, pressekreterare på Liberalerna, är tydlig med att moderpartiet inte ställer sig bakom förslagen.

I helgen la Liberala ungdomsförbundet i Stockholm fram nya förslag under sitt årsmöte. De vill arbeta för att se en ändring i den nuvarande lagstiftningen kring incest.

– Det handlar om att lagen inte ska moralisera över vem man har sex med oavsett om det är syskon. Samma lagstiftning ska gälla alla som ska ha sex, att båda två ska vara över 15 år och vara samtyckande, säger Cecilia Johnsson, 22, Liberala ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm.

Tror du att förslaget kan skapa negativa reaktioner?

– Folk är absolut väldigt arga över det. Och det kanske inte är så konstigt. För många är det en ovan tanke. Många argumenterar kring att det är äckligt, men vi tycker inte att lagstiftning är till för att förbjuda sådant som är äckligt.

Har ni medhåll från övriga i ungdomsförbundet?

– Jag kan bara tala för Stockholm. Utifrån de argument vi har om att det inte ska vara olagligt skulle jag säga att de flesta håller med.

Vill legalisera incest och nekrofili

Ungdomsförbundet i Stockholm vill även att det ska bli lagligt att ha sex med döda kroppar.

Cecilia Johansson menar att förslaget om nekrofili handlar om rätten att alla ska få bestämma över vad som sker med deras kroppar efter döden.

Hon anser också att den nuvarande lagen kring nekrofili är moraliserande.

– Det går ut på att man ska få göra vad man vill med sin kropp när man är död, helt enkelt. Man ska exempelvis få testamentera den, oavsett till ett museum, till forskning eller tillåta om någon vill ligga med den. Det handlar om att man äger sin kropp även när man är död, säger hon.

Liberalerna: Står inte bakom förslagen

Thea Andersson, förbundssekreterare i Liberala ungdomsförbundet, menar att det är svårt att ge en bild av hur ungdomsförbundet centralt resonerar kring förslagen.

– Båda frågorna har varit intensivt diskuterade i liberala läger de senaste hundra åren. LUF Stockholm är ett distrikt inom vårt förbund och har rätt att fatta egna beslut om sitt handlingsprogram, säger hon.

Adam Alfredsson, pressekreterare på Liberalerna, är tydlig med att moderpartiet inte ställer sig bakom förslagen.

– Vi står inte bakom något av de två förslagen. Det är olagligt och bör så vara, säger han och fortsätter:

– Det här är inget förslag från Liberalerna utan ett förslag från Liberala ungdomsförbundet i Stockholm. Vi står inte bakom förslaget och delar inte heller deras uppfattning i frågan.

Men för Cecilia Johansson är det viktigt att lyfta ungdomsförbundets åsikter – trots motstånd från moderpartiet.

– Vi har jättemånga förslag som moderpartiet inte håller med oss i. En av ungdomsförbundens uppgifter är att inte hålla med och argumentera utifrån ideologi, vilket är det vi har gjort, säger hon.

Expressen har sökt Liberala ungdomsförbundet centralt för en kommentar.

 

LÄS ÄVEN L-toppen sågar förslaget: "Puckon"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag