Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomsförbundets kontroversiella förslag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Johnsson är Liberala ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm.

Liberala ungdomsförbundet i Stockholm har lagt fram ett nytt förslag som skapar starka åsikter i sociala medier.

De vill ta bort lagstiftningen som förbjuder incest och nekrofili.

– Vi tycker inte att lagstiftning är till för att förbjuda sådant som är äckligt, säger Cecilia Johnsson, 22, Liberala ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm.

Adam Alfredsson, pressekreterare på Liberalerna, är tydlig med att moderpartiet inte ställer sig bakom förslagen.

I helgen la Liberala ungdomsförbundet i Stockholm fram nya förslag under sitt årsmöte. De vill arbeta för att se en ändring i den nuvarande lagstiftningen kring incest.

– Det handlar om att lagen inte ska moralisera över vem man har sex med oavsett om det är syskon. Samma lagstiftning ska gälla alla som ska ha sex, att båda två ska vara över 15 år och vara samtyckande, säger Cecilia Johnsson, 22, Liberala ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm.

Tror du att förslaget kan skapa negativa reaktioner?

– Folk är absolut väldigt arga över det. Och det kanske inte är så konstigt. För många är det en ovan tanke. Många argumenterar kring att det är äckligt, men vi tycker inte att lagstiftning är till för att förbjuda sådant som är äckligt.

Har ni medhåll från övriga i ungdomsförbundet?

– Jag kan bara tala för Stockholm. Utifrån de argument vi har om att det inte ska vara olagligt skulle jag säga att de flesta håller med.

Vill legalisera incest och nekrofili

Ungdomsförbundet i Stockholm vill även att det ska bli lagligt att ha sex med döda kroppar.

Cecilia Johansson menar att förslaget om nekrofili handlar om rätten att alla ska få bestämma över vad som sker med deras kroppar efter döden.

Hon anser också att den nuvarande lagen kring nekrofili är moraliserande.

– Det går ut på att man ska få göra vad man vill med sin kropp när man är död, helt enkelt. Man ska exempelvis få testamentera den, oavsett till ett museum, till forskning eller tillåta om någon vill ligga med den. Det handlar om att man äger sin kropp även när man är död, säger hon.

Liberalerna: Står inte bakom förslagen

Thea Andersson, förbundssekreterare i Liberala ungdomsförbundet, menar att det är svårt att ge en bild av hur ungdomsförbundet centralt resonerar kring förslagen.

– Båda frågorna har varit intensivt diskuterade i liberala läger de senaste hundra åren. LUF Stockholm är ett distrikt inom vårt förbund och har rätt att fatta egna beslut om sitt handlingsprogram, säger hon.

Adam Alfredsson, pressekreterare på Liberalerna, är tydlig med att moderpartiet inte ställer sig bakom förslagen.

– Vi står inte bakom något av de två förslagen. Det är olagligt och bör så vara, säger han och fortsätter:

– Det här är inget förslag från Liberalerna utan ett förslag från Liberala ungdomsförbundet i Stockholm. Vi står inte bakom förslaget och delar inte heller deras uppfattning i frågan.

Men för Cecilia Johansson är det viktigt att lyfta ungdomsförbundets åsikter – trots motstånd från moderpartiet.

– Vi har jättemånga förslag som moderpartiet inte håller med oss i. En av ungdomsförbundens uppgifter är att inte hålla med och argumentera utifrån ideologi, vilket är det vi har gjort, säger hon.

Expressen har sökt Liberala ungdomsförbundet centralt för en kommentar.


LÄS ÄVEN L-toppen sågar förslaget: "Puckon"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.