Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomsförbundet sågar Lööfs besked

Statsvetaren Jenny Madestam: ”Centerpartiet har ändrat tonen lite”.
Ida Alterå, Cuf:s ordförande.
Foto: SVT / Skärmdump
Annie Lööf (C).
Foto: EVA TEDESJÖ / DN TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf (C) öppnar för att sitta i en socialdemokratiskt ledd regering, meddelade hon i en intervju med Expressen under tisdagen.  

Under tisdagskvällen kom kritik från partikamrater – och under onsdagens Aktuellt i SVT sågade Cuf:s ordförande Ida Alterå närmandet. 

– För oss är det inte aktuellt att man ska sitta i en socialdemokratiskt ledd regering. 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf besked att Centerpartiet kan komma att ta plats i en S-ledd regering efter nästa val har mötts av kritik från flera partikamrater.  

Under onsdagens Aktuellt kom också kritik från det egna ungdomsförbundet. Cuf:s ordförande Ida Alterå sa att det inte är aktuellt för dem att Centerpartiet ska sätta sig i en S-ledd regering. 

– Naturligtvis ska vi samarbeta åt båda håll, det tycker jag är väldigt bra. Däremot ser jag inte framför mig att vi ska sitta med ministrar i en regering som leds av S, för vår politik ligger väldigt långt från deras. 

Annie Lööf spelar ned beskedet

Annie Lööf själv försökte under tisdagskvällen spela ned beskedet: Fint med så stort engagemang kring att Centerpartiet kan tänka sig samarbeta med både M och S. Att vi är ett självständigt, liberalt parti som söker samarbete i den breda politiska mitten. Något jag sagt under lång tid.

https://twitter.com/annieloof/status/1369391209815408645

Flera partikamrater ifrågasatte dock beskedet.

Ida Alterå vill dra en ”röd linje” både mot Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, men tycker inte att det innebär att partiet ska sitta i regering ihop med Socialdemokraterna för det. 

– Jag tror att det är många centerpartister som håller med mig om att c inte ska bli ett litet parti i en socialdemokratisk regering. Vi ska gå till val som liberal kraft och få gehör för vår politik. Men det kan man också göra i en oppositionsroll, sa hon i Aktuellt. 

Svantesson (M): En röst på C är en röst på V

Elisabeth Svantesson (M): "Centerpartiet definierar sin roll i svensk politik".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.