Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ungdomsförbund satte upp eget nät på Folk och försvar

Enligt Piratpartiets ungdomsförbund Ung pirat har mellan 90 och 100 personer anslutit sig till nätverket "Gratis Gäst Högis" under konferensen som inleddes i söndags. Foto: SVEN LINDWALL
"Vi har satt upp ett öppet wifi där alla kan logga in, det är inget lösenord. Det gör att vi kan övervaka vad folk loggat in på och se vad de hållit på med. Det är för att visa hur enkelt det är att få tag i privata data", säger Rebecka Mc Neill, vice ordförande i Ung pirat. Foto: SVEN LINDWALL

Piratpartiets ungdomsförbund Ung pirat kuppade mot deltagarna på Folk och försvars rikskonferens – igen. 

Förbundet säger att de upprättat ett öppet nätverk som de sen övervakade. Mellan 90 och 100 personer anslöt till nätverket. 

– Det är extremt allvarligt. Det är ju Folk och försvar, de borde ha koll, säger Rebecka Mc Neill, vice ordförande. 

Förbundet Ung pirat uppgav på Twitter på tisdagseftermiddagen att man upprättat ett öppet nätverk på Högfjällshotellet där Folk och försvars rikskonferens nu hålls. Konferensen besöks av en rad tunga namn – bland andra Natochefen Jens Stoltenberg, kungen, statsministern, försvarsministern och utrikesministern och överbefälhavaren. 

Enligt förbundet har mellan 90 och 100 personer anslutit sig till nätverket "Gratis Gäst Högis" under konferensen som inleddes i söndags. 

– Vi har satt upp ett öppet wifi där alla kan logga in, det är inget lösenord. Det gör att vi kan övervaka vad folk loggat in på och se vad de hållit på med. Det är för att visa hur enkelt det är att få tag i privata data. Vissa personer har gått in på intranät eller annan viktig, känslig information, säger Rebecka Mc Neill, vice ordförande. 

Samma sak hände 2016

För två år sen hände samma sak, något Dagens Nyheter rapporterade om. Då sparade man filerna ett tag för att sen radera allt. Nu sparades ingenting, intygar Ung pirat. 

– Tydligen har man inte lärt sig vad som hänt trots debatten om cyberförsvar ökat. Folk tänker inte på att känslig information skulle kunna läcka till fel personer.

"Vi har satt upp ett öppet wifi där alla kan logga in, det är inget lösenord. Det gör att vi kan övervaka vad folk loggat in på och se vad de hållit på med. Det är för att visa hur enkelt det är att få tag i privata data", säger Rebecka Mc Neill, vice ordförande i Ung pirat. Foto: SVEN LINDWALL

– Vi kan se vad de surfar på, sajter, hemsidor, vad de håller på med, vad de jobbar med. 

Ni vill problematisera övervakningen, det är ju det ni driver politiskt? 

– Jo, men nu är det mer att ansvariga personer som på något sätt håller på med vår säkerhet går in på nätverket där man lätt kan ta del av informationen, för att de inte tänkt på att använda säkra nätverk. Det kan vara stora statshemligheter som kan läcka. 

Ung pirat: Vi har följt lagen

De vill inte berätta vilka sajter som besökts men säger att vissa använt sig av VPN-verktyg och då försvårat insyn. 

Ung pirat säger att de följt befintlig lagstiftning.