Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ungdomarna har tröttnat på Putins maktmissbruk

Den 27 juli drog massiva protester i gång i Moskva. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Olga Misik var en av de demonstranter som deltog vid protesterna. Bilden på henne framför kravallpoliserna har spritts över hela världen. Foto: Alexei Abanin / PA

Moskva har inte sett liknande scener sedan massprotesterna 2011 och 2012.

Men det är de unga som denna gång går i spetsen.

De börjar tröttna på maktmissbruk och Vladimir Putins långa styre.

Lokala protester har tvingat fram kompromisser från de ryska myndigheterna under 2019.

Men i Moskva slår makten tillbaka.

Det är inte så underligt att bilden på 17-åriga Olga Misik har blivit viral på sociala medier. Den statliga ryska televisionen visar förstås inga bilder på henne.

Hon var en av demonstranterna som deltog vid protesterna den 27 juli i Moskva och hon satte sig ner framför en rad biffiga, ryska kravallpoliser och plockade fram en kopia av den ryska konstitutionen.

Olga Misik satte sig ner framför en rad ryska kravallpoliser och började läsa ur den ryska konstitutionen. Foto: Alexei Abanin / PA

Sedan började hon läsa högt ur valda partier:

– Jag läste fyra sektioner, berättar hon för BBC.

– En artikel handlar om rätten till fredliga demonstrationer, en artikel tar upp allas rätt att ställa upp i val, en talar om yttrandefrihet och att folkets vilja är det viktigaste som finns i landet.

Rättigheter som polisen snabbt slagit ner på under två helger i rad i Moskva. Över 2 400 personer har gripits, däribland Olga Misik.

De flesta har släppts efter en kort stund, men för dem som ses som arrangörer och anstiftare så kan följderna bli betydligt allvarligare. Minst nio personer har gripits för ”massprotester”, ett brott som enligt nya lagar från 2012 kan ge hårda fängelsestraff.

Över 2 400 personer greps. De flesta släpptes efter kort stund. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT
De massiva protesterna har utlösts av de kommande lokalvalen i Moskva. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT
Polisen har svarat med hårdhänta gripanden. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT
Poliser blockerar en gata i Moskva 27 juli. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT
”Folk som inte har någon makt kämpar för att ha någon över huvudtaget”, kommenterade videobloggaren Jegor Zjukov protesterna. Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter bryter igenom polisens kravallstaket. Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det behövs inte så mycket för att råka illa ut. Den 21-årige Jegor Zjukov är videobloggare med cirka 100 000 följare på Youtube. Han kommenterade i förra veckan polisens aktioner under demonstrationerna.

– Livet är en kamp om makten, sa han bland annat. Folk som inte har någon makt kämpar för att ha någon över huvudtaget, de som har makten kämpar för att göra den total.

Riskerar åtta års fängelse

Enligt Financial Times tog det sedan bara några timmar från det att videon lagts upp till dess att polisen gjorde en räd hemma i 21-åringens lägenhet. Han anklagas just för ”massprotester” och riskerar nu åtta år fängelse.

– De plockar upp folk lite slumpvis och erbjuder ingen förklaring till vad de gjort inför domstolen innan de sänds i fängelse, säger Sergej Smirnov, redaktör för den oberoende sajten Mediazona till Financial Times.

Demonstrationerna har i stort sett varit fredliga, det är i stället polisen som svarat med batongslag och hårdhänta gripanden. En del har bara haft oturen att vara på fel plats.

Många av demonstranterna och de gripna är under 25 år – den grupp av befolkningen som är bäst informerad om vad som händer i resten av världen. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT
Demonstranter bryter igenom polisens kravallstaket. Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Konstantin Konovalov är grafisk designer och var ute och joggade förbi en plats där protester skulle hållas senare under dagen. Polisen grep honom och slog honom så hårt att han fick ett ben knäckt.

Det som utlöst protesterna är de kommande lokalvalen i Moskva. Det är val som inte brukar väcka något större intresse. En mätning gjord för två månader sedan visade att bara elva procent var intresserade.

Borgmästare Sergej Sobjanin – som valdes 2013 – har lett en omgörning av centrala Moskva som gjort den till en betydligt trevligare plats att vistas i med parker och gågator. Det har varit populärt och hela staden festade med en internationell publik i fjol under VM i fotboll.

Hungerstrejkat i veckor

Men när oppositionen samlade in underskrifter för att delta i valet till Moskvas stadsfullmäktige så svarade myndigheterna med att stryka dem från den valbara listan. De hävdade bland annat att signaturerna var falska.

– De inser att om de släpper in bara en oberoende i Moskvas stadsfullmäktige så blir det en helt annan plats, säger Ljubov Sobol till the Guardian. 

Hon är en av kandidaterna som inte tillåtits ställa upp och har hungerstrejkat i flera veckor.

Det utlöste de första protesterna. En del inspirerades också av att makten tvingats kompromissa i flera uppmärksammade massprotester tidigare i år.

”Det finns en hel del panik och makten vet inte riktigt vad den ska göra”, säger Ljubov Sobol om massprotesterna. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT
Polisens hårda respons kan få frågan om tillträde till makten att växa. Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett planerat kyrkobygge fick ställas in i Jekaterinburg, en planerad soptipp stoppades utanför Archangelsk och en journalist som gripits i juni, släpptes och polisen tvingades till reträtt. 

Men i Moskva har inte polisen retirerat. Här handlar det också om något större och viktigare än en kyrka. Det handlar om tillträde till makten. Och polisens hårda respons kan nu få frågan att växa.

– Det handlar inte om stadsfullmäktige längre, säger Jevgenij Otjarov, en vän till den gripne videobloggaren.

– Det finns fler skäl att protestera. Personer kom ut för att stödja oberoende kandidater och möttes med våld. Deras vänner och släktingar misshandlades och greps.

En av de gripna demonstranterna tittar ut från en polisbuss i Mokva. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT

Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat protesterna. Men det har alltid varit en fruktan hos honom att den typ av massprotester vi tidigare sett i andra före detta Sovjetrepubliker som Ukraina eller Georgien också en dag ska komma till Moskva på allvar.

Där är vi inte än. Men den höga popularitet som Putin haft de senaste åren börjar dala. Ekvationen där Putin erbjudit höjd ekonomisk standard och nationell stolthet i utbyte mot att få styre som han och Kreml vill, går inte riktigt längre ihop.

I fjol höjdes exempelvis pensionsålder till 65 respektive 60 år för ryska män och kvinnor, något som inte var populärt. Det var inte heller den momshöjning som kom i januari i år. Det ryska lyckoruset över annekteringen av Krim har också lagt sig.

Mest bekymmersamt är att Rysslands ekonomi inte går något vidare. Sanktionerna hjälper inte och realinkomsterna för ryssen i gemen har sjunkit med tio procent de senaste fem åren.

De lokala myndigheterna hoppas att de hårdhänta gripandena ska avskräcka från framtida protester. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT
Det är till största delen de unga i Moskva som gått ut för att visa sitt missnöje. Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT

Men än så länge är det alltså mest de unga i Moskva som gått ut för att visa sitt missnöje. Många är under 25 år och det är den grupp av befolkningen som tittar minst på statsstyrd rysk propaganda-tv, den grupp som är mest och bäst informerad om vad som händer i resten av världen.

– Det finns en hel del panik och makten vet inte riktigt vad den ska göra, säger Ljubov Sobol till the Guardian. De har ingen bra lösning.

Olga, 17, låter sig inte skrämmas

Hittills har polisen låtit batongerna tala och de lokala myndigheterna hoppas att de ska avskräcka från framtida protester. Ingen kompromiss är i sikte om lokalvalen.

Den 17-åriga Olga Misik låter sig dock inte skrämmas, även om hon oroas en del för föräldrarna som fått besök av sociala myndigheter.

Hon medger dock att de flesta i hennes ålder inte bryr sig om politik.

– Inte många unga kvinnor i Ryssland är politiskt motiverade. Jag är undantaget, inte regeln, säger hon till BBC.

Vladimir Putin önskar garanterat att det ska fortsätta att vara på det viset.

”Inte många unga kvinnor i Ryssland är politiskt motiverade. Jag är undantaget, inte regeln”, säger Olga Misik till BBC. Foto: EUGENE ODINOKOV / SPUTNIK IMAGES TT NYHETSBYRÅN