Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomarna som hjälper varenda unge

Moa Ugglin och Sofie Henricson med bössorna i högsta hugg.
Foto: Lasse Svensson

Barnens situation i Nepal engagerar niorna på Backaskolan i Malmö. Under operation dagsverke fick de tillfälle att dra sitt strå till stacken med skramlande bössor.
– Det är fint när ungdomar samlar in till andra ungdomar. Det känns som äkta engagemang, säger Karin Brodin som skänkte först.

Från och med i år har Unicef tagit över operation dagsverke från Sveriges Elevkårer. Dagsverket har, sedan första insamlingen på Sundsvalls läroverk 1961, blivit något av en institution med gott syfte.
– Och numera finns kunskap om barnkonvention inskriven i läroplanen, säger Eva Kellerman, programansvarig på Unicef som åker med på Backaskolans insamling.
Insamlingen går till Unicefs program i Nepal som handlar om att fler barn ska få en ordentlig skolgång.
– I dag är det över en miljon barn i Nepal som inte går i skolan, säger Eva Kellerman.

Inför dagsverket anordnade Unicef en nationell konferens där 16-åringarna Asha och Hamesa fick berätta om situationen för många barn i Nepal.
– När man hörde deras berättelser blev det verkligt på ett helt annat sätt, säger Elin Åkesson i Backaskolans 9:a.

De nepalesiska tjejerna berättade om en vardag där tidigt tvångsgifte är vanligt och där de tvingats välja bort skola för arbete. Innan de började i Unicefs program kunde de knappt skriva eller läsa.

– En av dem kunde inte skriva sitt eget namn ens, säger Elin Åkesson.
– Då känner man en annan motivation för att hjälpa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.