Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomar dödade svan med sju skott

Pojkarna sköt på en av de ruvande svanarna.
Foto: Privat
John fotade svanarna i vattnet.
Foto: Privat

John såg på avstånd hur de tre ungdomarna i båten plockade fram ett luftgevär.

Sen hörde han smällarna – och blev vittne till hur de dödade en knölsvan med flera skott.

Då körde John fram och tog båtnyckeln från pojkarna.

– Jag har ingen aning vad som rör sig i huvudet på en sådan människa, men empati måste ju vara en huvudbrist, säger han.

Redan när de tre killarna i 15-årsåldern var på väg in i Löknäsviken utanför Stockholm med sin båt i går eftermiddag la vittnet John märke till dem.

De var högljudda och förde ovanligt mycket liv.

– De åkte förbi mig så jag följde dem med blicken. När de kom lite längre fram slog de av på farten och gled mot ett knölsvansbo, säger han.

En av pojkarna plockade upp vad John först trodde var ett fiskespö. Han hann tänka att det var en konstig plats att fiska på, sen hörde han den första smällen. Fiskespöet var i själva verket ett luftgevär.


LÄS ÄVEN: Svan med hjärtesorg ska bli gladare igen 


Dödade svanen – för nöjes skull 

De tre killarna sköt prick på en av de ruvande svanarna – till synes enbart för nöjes skull, enligt John.

– När de hade skjutit 7-8 skott förstod jag vad som var på gång. Då hoppade jag i båten och åkte fram till dem, tog deras båtnyckel och frågade vad de höll på med, säger John.

Då låg svanpappan redan död nära redet. Kvar i boet fanns svanmamman och sju ägg – något som även Mitt I-tidningarna har berättat om.

Vittnet John stoppade killarna och fotade svanarna.
Foto: Privat

Pojkarna bröt ihop

Enligt John var pojkarna inledningsvis stöddiga, men när han larmade sjöpolisen om händelsen bröt en av pojkarna ihop och började gråta.

– Den ena grabben sa ”Åh, fattar du hur jobbigt det är att få en anmärkning och komma från Djursholm”. Jag vet inte om han var rädd för vad föräldrarna skulle säga. Han var även den som hade mest attityd inledningsvis, berättar John.

Efter en knapp halvtimme var polisen på plats. De tog pojkarnas båt på släp och grep de tre ungdomarna. I samma veva ringde John till Stockholms viltfågelrehab för att fråga om han kunde göra något för svanfamiljen.


LÄS ÄVEN: Svanfamilj tog paus mitt på motorvägen


”Brist på empati”

– Vi har sett de här djuren i flera år. Det är en och samma svanfamilj som har häckat i samma rede. Jag har ingen aning om vad som rör sig i huvudet på en människa som gör något sådant här, men empati måste ju vara en huvudbrist.

Huruvida årets kull svanar kommer klara sig efter skjutningen är osäkert. Knölsvanar lever i livslånga förhållanden och hjälps åt att ruva ungarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.