Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos efter nyårsstök: ”Folk har hoppat från fönster”

00.19 fick polisen larm om en brand i ett lägenhetshus i Angered i Göteborg. "Där är det folk som har hoppat från fönster i fastigheten som brinner", säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst. Foto: Privat
Nyårsfirande i Stockholm.Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Polis och räddningstjänst fick mycket att göra under nyårsnatten och det har varit stökigt på flera håll i landet.

Vid en lägenhetsbrand i Angered fick boende fly genom att hoppa ut från balkongerna. 

I Lysekil har en ordningsvakt skadats när flera personer försökte ta sig in på en restaurang.

Polisen fick 70 samtal om fyrverkerier och smällare – bara i Stockholm. Totalt har Stockholmspolisen hanterat 320 händelserapporter mellan midnatt och 02:30.

Enligt polisen brann det på flera platser i Göteborg kring tolvslaget på nyårsafton. 

– Det brinner på en säkert 15 platser. Det har brakat loss fullständigt här vid tolv, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

00.19 fick polisen larm om en brand i ett lägenhetshus i Angered i Göteborg. 

– Där är det folk som har hoppat från fönster i fastigheten som brinner, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst. 

Enligt honom fanns det inga personer i den lägenhet som brann. Polis och räddningstjänst arbetade på platsen fram till 02:00.

– Det är en lägenhet som brunnit. Skadorna är begränsade. De som hoppade var sådana som bodde i andra lägenheter. De gjorde en egen evakuering av huset. Ingen blev skadad. 

Polisen har en anmälan om mordbrand och en teknisk undersökning kommer göras på platsen under tisdagen.

00.19 fick polisen larm om en brand i ett lägenhetshus i Angered i Göteborg. Foto: Privat
Nyårsfirande i Stockholm.Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Ordningsvakter attackerade i Lysekil

I Lysekil blev tre ordningsvakter attackerade vid ett större bråk vid en restaurang klockan 02:40.

– Det eskalerar med att ordningsvakterna får retirera in i lokalen och där blir de attackerade, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

En av vakterna skadades och polis och ambulans kallades till platsen.

– Ambulansen kommer fram före oss och blir tvungen att retirera. När vi kommer fram behövs det fyra polispatruller för att få ordning på läget, säger Morten Gunneng.

Polisen har skrivit anmälningar om våld mot tjänsteman och skadegörelse, men det kan tillkomma ytterligare brottsrubriceringar, enligt Gunneng. Ingen person är gripen.

– Vi jobbar med att få en god bild av vad som hänt. En person har förts till sjukhus och ska höras, men han är inte gripen, säger Morten Gunneng.

Strax innan klockan två kom en svårt knivskuren man med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Vi håller på att utreda vad som har hänt. Han har allvarliga, men inte livshotande skador. Vi rubricerar det som grov misshandel, säger Morten Gunneng.

I övrigt har en del bilar brunnit i Göteborgsområdet.

– Det är svårt att säga ett antal. Framförallt har det skett mellan 00 och 01. Det har varit lite oroligt med ungdomsgäng men inga direkta konfrontationer, säger Morten Grunneng.

I Haninge söder om Stockholm knivskars en man under nyårsnatten. Mannen fördes till sjukhus men det är oklart hur allvarliga skadorna är. 

– Vi tog emot ett samtal 04:37. Det har skett i anslutning till en bostad, säger Mats Eriksson, presstalesperson i polisregion Stockholm.

En person har gripits misstänkt för mordförsök.

70 larm om fyrverkerier – bara i Stockholm

Även i Stockholm har det varit oroligt under nyårsnatten. Mellan klockan 21 och 01 har polisen fått sammanlagt 70 samtal om fyrverkerier och smällare. Bara timmen efter midnatt kom det in 31 samtal. Dessutom har polisen hanterat 320 händelserapporter mellan midnatt och 02.30.

Strax efter klockan 01 slogs flera personer på stationen i Handen – både på perrongen och på spåren. Eftersom det fanns folk på spåren stoppades tågen.

Vid 01.20-tiden rapporterade polisen att en polispatrull som varit på väg till bilen efter ett jobb i Nacka fick smällare eller bangers kastade mot sig av ett ungdomsgäng. 

Ingen person skadades i samband med händelsen. 

Polis blev beskjuten av raketer 

I Vallby i Västerås började larmen komma in till polisen vid 16.45-tiden på nyårsaftonseftermiddagen.

Ungdomar uppgavs då ha kastat smällare och fyrverkerier mot människor och bilar som passerade, vilket P4 Västmanland först rapporterade. 

– Det är flera boende som ringer om att man har problem med ungdomar som är runt och skjuter raketer och smällare. Man har skjutit mot människor, man har skjutit mot bilar, man har skjutit från lägenheter och ner mot gatan. Så man har skjutit mot det mesta förutom upp i luften, säger Mats Länn, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

Polisen skickade fyra enheter till området. Då ska även polisens personal och en polisbil ha blivit beskjuten.

Varken människor eller egendom ska dock ha blivit skadad vid händelsen. Polisen på plats uppges ha lyckats skingra ungdomarna och lugna ner situationen efter ett tag.

– Vi fick även uppgifter om att de här ungdomarna köpte alla de här smällarna och raketerna från någon spel- och tobaksaffär så att vi har försökt få honom att sluta sälja till ungdomar, säger Mats Länn.

Ingen ska vara gripen och polisen har inte upprättat en anmälan i nuläget. Gärningsmännen ska ha sprungit från platsen vid åsyn av polisen, vilket gjort att man än inte kunnat identifiera personerna bakom attacken.

Nyårsfirande och fyrverkerier i Stockholm.Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Polisen: "Jätteallvarligt"

Samtidigt uppger Mats Länn att polisen ser allvarligt på det som hänt.

– Det är jätteallvarligt. Dels när man skjuter de här raketerna mot gatan och inte upp i luften och speciellt när man skjuter in i folksamlingar och mot polisen dessutom. Man undrar litegrann var respekten för människor och polisen tagit vägen, säger han.

Han uppmanar också föräldrar att ta större ansvar och hålla koll på vad barnen gör under nyårsaftonskvällen.

– Föräldrar ska kanske förstå att de behöver ha bättre koll på sina barn så att de inte är ute och skjuter raketer, säger han.

Ytterligare stökigheter i Kristianstad

Vid 19-tiden kommer uppgifter om en snarlik händelse från Näsby i Kristianstad. Även där larmades polisen till platsen efter att allmänhet ska ha skrämts och störts av smällare. De ska också ha blivit beskjuten med raketer.

När polisen kommit fram ska de omkring 6-7 personer som deltagit också ha beskjutit polisen, uppger Kristianstadbladet.

En person avvisades från platsen i samband med händelsen.

Det brann vid en byggarbetsplats bakom S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm.Foto: Janne Åkesson/ SWEPIX

Brand på byggarbetsplats vid S:t Görans sjukhus

Vid 22.30-tiden under nyårsaftonens kväll kom även ett larm om en brand nära S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm. Branden ska ha startat vid ett byggarbete bakom sjukhuset.

– Det är ett 20-tal isoleringsbalar som brinner på bygget men vi har inte fått någon prognos ännu, sa Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholm brandförsvar.

Men redan vid 23.20-tiden kunde Johan Winsnes komma med glädjande besked om att branden hade avvärjts. 

– Vi är klara på platsen och håller på att avveckla nu, säger han.

Inga personer ska ha skadats vid branden.

Nyårsnatten minut för minut

18.01: RÅN. Tre okända gärningsmän har tagit sig in i en kvinnas hem i Åstorp, hållit fast henne och tagit hennes mobil. Tre misstänkta personer grips senare.

 

18.39: INBROTT. Larmet går från en villa i Sollentuna norr om Stockholm. Grannar tror att rånarna är kvar i huset, men de har hunnit lämna när polisen kommer.

 

19-tiden: BRAND. Polisen larmas om att raketer skjuts mot personer i Kristianstad. På plats blir polisen själva beskjutna med raketer.

 

19.10: BRAND. En kartong utanför en sopstation i Rågsved i Stockholm har brunnit. Ungdomar uppges ha skjutit raketer före branden.

 

19.11: OLYCKA. Tre fordon är inblandade i en trafikolycka på E4 vid Kista norr om Stockholm. Ingen tycks ha skadats.

 

19.44: INBROTT. Tjuvar har tagit sig in i ett hus i Södertälje. Gärningspersonerna har fastnat på bild tack vare kameror på platsen.

 

20.17: BRAND. En skollokal i Kristianstad rökfylls efter att en ruta krossats och fyrverkerier avfyrats.

 

20.32: MISSHANDEL. En kund slår personal på en mack på Kungsholmen i Stockholm och flyr i bil. Den misshandlade personen förs till sjukhus med lindriga skador.

 

20.57: OLYCKA. En bil har kört in i ett träd och börjat brinna utanför Nybro. En person förd till sjukhus.

 

21.21: BRAND. En container brinner i Kristianstad.

 

21.34: OLYCKA. En förare väjer för vilt i Simrishamn och förts till sjukhus i ambulans.

 

22.05: MISSHANDEL. En kvinna blir slagen bakifrån så att hon ramlar av sin cykel i Malmö. Den okände gärningsmannen försvinner från platsen.

 

22.07: BILBRAND. Brand i parkerad bil i Kortedala, Göteborg. Anmälan om skadegörelse gjord.

 

22.32: BRAND. Ett tält brinner på en byggarbetsplats vid S:t Görans sjukhus i Stadshagen i Stockholm. Fyrverkerier ska ha skjutits mot platsen.

 

22.33: BRAND. En container brinner i Karlskrona.

 

23.16: MISSHANDEL. Två män tas om hand för fylleri efter ett bråk på en krog i Luleå.

 

23.24: BRAND. Polis och räddningstjänst rycker ut till en kolonibrand i Helsingborg.

 

23.28: BRAND. En lägenhetsbrand i Malmö ska ha orsakats av att fyrverkerier skjutits in genom balkongen. Ingen ska ha skadats.

 

23.30: MISSHANDEL. En man blir beskjuten av en grupp ungdomar  med en raket i ansiktet. Han får brännskador  och tar sig till Kungälvs sjukhus.

 

23.38: FRAMKALLANDE AV FARA. En raket skjuts in genom ett fönster på Lilla Essingen i Stockholm. Boende är chockade.

 

00.01. FYRVERKERIER. Någon skjuter raketer mot polisstationen i Nyköping. Varken personer eller egendom skadas. Ingen misstänkt finns.

 

00.09: BRAND. En parkerad bil brinner i Karlshamn.

 

00.14: MISSHANDEL. En man anmäler att han blivit misshandlad i centrala Luleå. Polis håller förhör och skjutsar mannen till sjukhus.

 

00.19: BRAND. Det brinner i ett lägenhetshus i Angered i Göteborg. Personer uppges hoppa från balkongerna för att undkomma branden.

 

00.26: OLYCKA. En personbil kör på ett vildsvin och kör sedan av vägen.

 

00.27: OLYCKA. En större grupp ungdomar är inblandade i ett bråk i Växjö.

 

00.41: RÅN. En person bli knuffad och får sin klocka stulen på Östermalm i Stockholm.

 

00.53: MISSHANDEL. Ett ungdomsgäng kastar bangers på poliser i Nacka i Stockholm. Poliserna bar skyddskåpor och blir inte skadade.

 

01.02: MISSHANDEL. Larm om att en man misshandlat en kvinna i Värnamo. Mannen, som är i 50-årsåldern, greps av polis. Kvinnan ska inte ha skadats allvarligt.

 

01.05: SKADEGÖRELSE. Polisen larmas om ungdomar som kastar smällare i Helsingborg. På platsen har en pizzeria en trasig ruta.

 

01.06: SLAGSMÅL. Flera personer slåss på Handens station söder om Stockholm. De ska ha slagits både på perrongen och på spåren.

 

01.16: OLYCKA. En personbil med tre personer kör in i ett räcke på E65 utanför Ystad.

 

01.22: BRAND. Polis och räddningstjänst larmas till en brand i ett miljöhus i Malmö.

 

01.54: VÅLDSAMT MOTSTÅND. En man i 18-årsåldern omhändertas för fylleri på en krog i Luleå. Han blir utåtagerande mot polispatrullen.

 

03.41: RATTFYLLERI. Bilist körde i fel riktning på Inre ringvägen i Malmö. Mannen tas med för provtagning och är misstänkt för grovt drograttfylleri och narkotikabrott. Utöver detta är han även misstänkt för grov vårdslöshet i trafik samt grov olovlig körning.

 

04.35: OLAGA HOT. En person hotade en annan person till livet. Polis åkte till adressen och en person, en man i 30-årsåldern, greps misstänkt för olaga hot.

 

Källa: Polisen

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.