Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomar satte kondom över katts huvud – åtalas

Ungdomarna trädde bland annat en kondom över kattens huvud.

Flera videoklipp på en katt som plågas, och får huvudet intryckt i en kondom, mynnade ut i en hatstorm hösten och vintern 2017.

Nu åtalas en 21-årig man och en 18-årig kvinna för djurplågeri, skriver Gotlands Tidningar.

Vi vill varna för obehagliga detaljer i artikeln.

Det var hösten 2017 som flera videoklipp på en ung man som plågar en katt började cirkulera i sociala medier, vilket Expressen uppmärksammade i december samma år.

I ett av klippen kunde man se hur någon har trätt en kondom över huvudet på en kattunge. 

Katten kippade efter andan samtidigt som en ung man puttade runt djuret med sin hand. I ytterligare ett klipp såg man hur samma person kastade upp och snurrade runt katten i luften.

En bit ur videoklippet.

 

Katten hade en kondom över ansiktet.

Gotlands Tidningar, som tagit del av förundersökningen, skriver att katten ska ha haft en kondom över huvudet i minst nio sekunder.

Mannen i klippet pekades i ett tidigt skede ut som en person hemmahörande på Gotland. Så även den kvinna som filmade händelsen.

Nu åtalas mannen och kvinnan för djurplågeri, enligt Gotlands Tidningar.

Här kastar mannen runt katten.

Fick dödshot

De aktuella videoklippen resulterade i en hatstorm mot den utpekade mannen i sociala medier och på nätforum.

Bland de hundratals reaktioner som cirkulerade hösten och vintern 2017 fanns direkta hot om grovt våld och uppmaningar om att ”någon borde göra något åt saken”.

Mannen är i dag 21 år gammal, kvinnan 18 år, och båda riskerar att dömas för djurplågeri.

Mannen nekar till brott.

Huruvida kvinnan, som filmade djurplågeriet, döms återstår att se men Gotlands Tidningar skriver att åklagaren yrkar på att kvinnan i annat fall ska dömas för medhjälp till djurplågeri.

Det inkom polisanmälningar från hela landet när filmen fick spridning.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Hängdes ut felaktigt

I samband med drevet mot den misstänkte mannen pekades en annan, oskyldig, man boende i Mellansverige ut som djurplågare.

Mannen utsatts för ett nätdrev efter att han felaktigt taggats och namngivits i ett inlägg på Instagram. Han mottog även flera hotfulla meddelanden på Facebook. 

– Efter att jag bytte namn på Instagram fick jag inga fler meddelanden då jag ej längre kan hittas där. På Facebook fick jag ett meddelande för någon timme sen: ”En riktig djurplågare är du. Ett sånt jävla svin. Jag hoppas att du hängs ut offentligt”, sa mannen till Expressen då.

Katten i videoklippet överlevde och är i dag omplacerad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.