Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomar pekas ut för våldsamma protesterna

Michelle Hruska höll sig inomhus under kravallerna i Barcelona.
Tsunamidemokraterna drabbar samman med polis utanför Barcelonas internationella flygplats.Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen mobiliserar utanför flygplatsen.Foto: TONI ALBIR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tusentals ungdomar demonstrerade efter initiativet från Tsunamidemokraterna.Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den katalanska rörelsen för självständighet har fått ett nytt ansikte, rapporterar The Guardian.

Tsunamidemokraterna samlar tusentals unga katalaner och lyckades tidigare i veckan lamslå Barcelonas internationella flygplats

”Vi kan slå tillbaka. Det finns en strategi. En våg tar sin början och du är protagonisten. Du är tsunamin”, skrev gruppen i ett uttalande vid lanseringen för en dryg månad sedan.

I måndags utbröt raseri i Katalonien efter att spanska Högsta domstolen beslutat att fängsla nio separatister som deltagit i det misslyckade försöket att bryta sig loss från Spanien tidigare i år.

Tusentals unga katalaner marscherade mot Barcelonas internationella flygplats i syfte att ockupera den – och polisen svarade med batonger och gummikulor. Våldsamma sammandrabbningar uppstod utanför flygplatsen, vars verksamhet lamslogs.

De inledande oroligheterna har därefter följts av tre nätter som präglats av kaos i centrala Barcelona: brinnande bilar, vandaliserade byggnader och polis som attackerats med brandbomber, smällare och stenar.

Men någonting har förändrats, rapporterar The Guardian direkt från Spanien. 

Ockupationen av flygplatsen skedde nämligen inte på initiativ av de etablerade katalanska proteströrelserna, utan genom en helt ny grupp som lockar tusentals ungdomar tack vare nya sätt att kommunicera. De kallar sig Tsunamidemokraterna, på spanska Tsunami Democràtic.

Nya gruppen: ”Vi kan slå tillbaka”

Genom appar och sociala medier har Tsunamidemokraterna pumpat ut information och uppmaningar för att initiera, kontrollera och koordinera protesterna. Lanseringen skedde den 2 september genom ett budskap som publicerades på bland annat Twitter och Instagram:

”Vi är inte en ny organisation, vi är fortsättningen på en pågående och outtröttlig kampanj. Vi kan slå tillbaka. Det finns en strategi. En våg tar sin början och du är protagonisten. Du är tsunamin”.

Tsunamidemokraterna tar dock avstånd från våldsverkarna:

”Vi ser aldrig våld som ett alternativ eftersom det leder oss bort från våra mål”, skriver företrädare för gruppen i ett mejl till The Guardian.

”Ickevåld är den vinnande strategin.”

Gruppen har tre krav: Katalansk suveränitet, frihet åt de fängslade och grundläggande rättigheter.

Ett bevis på Tsunamidemokraternas räckvidd är den order som en domare vid Spaniens högsta domstol beordrat polisen att stänga ner deras hemsida och konton på sociala medier.

41 personer skadades i Barcelona

Expressen rapporterar om de våldsamma protesterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.