Totalt blev sex polisbilar utsatta för stenkastningen. Bilarna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Christian Örnberg
Totalt blev sex polisbilar utsatta för stenkastningen. Bilarna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Christian Örnberg

Ungdomar kastade sten på polispatrull

Publicerad

Ett tiotal maskerade ungdomar kastade under fredagskvällen sten på polispatruller i Skärholmen söder om centrala Stockholm.

Ingen person ska ha skadats.

Men enligt polisen handlade det om "ordentligt med stora stenar".

Det var på fredagskvällen som Stockholmspolisen ryckte ut på ett larm. Det ska ha handlat om ett relationsdrama, ett par som bråkade.

Men under utryckningen råkade polispatrullerna i Skärholmen ut för ett gäng ungdomar – som kastade sten.

Stenkastning på flera polisbilar

Totalt blev sex polisbilar utsatta för stenkastningen, uppger polisen. Polisens teori är att stenkastarna själva ringde in och larmade om det påhittade relationsbråket.

– Ett tiotal maskerade personer kastade ordenligt med stora stenar på polisen. Ingen har skadats men en polisbil har fått diverse bucklor och har skadats, säger Catharina Nordin, stationsbefäl vid polisen i Västberga.

 

LÄS MER: GW: Sätt in nationella insatsstyrkan i förorter

 

Ingen misstänkt gärningsperson har gripits – förövarna sprang från platsen innan poliserna kunde ingripa.

– Vi är klara på platsen och nu skriver man en anmälan för försök till våld mot tjänsteman och skadegörelse, säger Catharina Nordin efter händelsen.

Flera liknande incidenter tidigare

För bara en månad sedan råkade poliser i Rinkeby ut för något liknande. Under ett upplopp blev polisen attackerad med stenar – och avlossade då ett skott. Flera liknande händelser har inträffat tidigare, bland annat i somras då polisen misstänkte att man lurats in i en fälla i Fittja.

Så kallade blåljusattacker, där personer går till attack mot blåljuspersonal, har skapat en hel del debatt det senaste året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag