Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungas sparande minskar under coronapandemin

Unga sparar mindre under pandemin, visar en undersökning från Ungdomsbarometern.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Unga sparar mindre under pandemin, visar en undersökning från Ungdomsbarometern.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ny undersökning från Ungdomsbarometern visar att ungas sparande har minskat under de senaste två åren. Samtidigt ökande andelen föräldrar som sparar åt dem.

– Att färre unga sparar själva är antagligen en coronaeffekt då arbetslösheten stiger och många bor kvar hemma och inte fått vanan att spara själva, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern, i ett pressmeddelande.

Över en tioårsperiod har det egna sparandet hos unga (15-24 år) ökat men under de senaste två åren har ungas sparande minskat från 82 procent 2018 till 77 procent 2020. 

Enligt Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern, är det en effekt av coronapandemin och den stigande arbetslösheten då många unga bor kvar hemma och inte fått in en vana att spara själva.

– Samtidigt känner kanske föräldrarna att de vill spara åt sina barn när det är svårt att få jobb. När det kommer till vad sparandet går till är det tydligt att fler vill skapa trygghet. Den glödheta bostadsmarknaden kräver också ett sparande. Just nu är det svårare än någonsin att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Ulrik Hoffman i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar även att sparandet i högre utsträckning går till att kunna köpa en egen bostad eller till pensionen. De som sparar till ett specifikt ändamål som en bil eller resa, har minskat från 35 procent till 28 procent mellan 2018 och 2020.

Ökade klyftor

I pressmeddelandet skriver Ungdomsbarometern att det finns en risk för ökade klyftor då unga med sämre familjeekonomi sparar mindre och är mer benägna att köpa på avbetalning.

Bland unga med bra familjeekonomi har 80 procent ett eget sparande och 34 procent har sparande via sina föräldrar. Endast 7 procent har inget sparande.

Samtidigt är det 67 procent av unga med sämre familjeekonomi som har ett eget sparande och 17 procent har sparande via sina föräldrar. 17 procent har inte något sparande alls.

– Ungas sparande påverkas av deras föräldrars sparande och ekonomiska situation. Därför finns en risk för ökade klyftor över tid. De som får med sig sparandet hemifrån får en fördel när de ska ut på bostadsmarknaden, har en buffert att klara oförutsedda utgifter och drar inte på sig lån för konsumtion. Här kan samhället bli bättre på att utbilda unga i privatekonomi. Något som många unga faktiskt efterfrågar, säger Ulrik Hoffman.


Andra resultat från undersökningen:

• Framförallt är det killar som ökat sitt sparande i aktier. Aktiesparandet bland unga killar har gått från 13 procent 2010 till 36 procent 2020.


• 21 procent av killar och 16 procent av tjejer sparar till pensionen.


• 61 procent av tjejer och 52 procent av killar sparar till att kunna köpa sitt första

boende.


• 23 procent oroar sig för sin ekonomi i dag

• 30 procent oroar sig för sin ekonomi i framtiden.


• 16 procent av de som har dålig familjeekonomi håller med om påståendet ”Det är smidigare att köpa dyra saker på avbetalning än att betala allt på en gång”. I familjer med bra ekonomi är motsvarande siffra 6 procent.

Sparekonomen: Så lyckas du med sparandet i coronakrisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.