Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungas oro inför sommarens festresa – efter lagändringen

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Foto: FOTOLIA / ONEINCHPUNCH - STOCK.ADOBE.COM 135234464
Foto: Privat

De nya strängare sprit- och festreglerna i Spanska turiststäder har fått festsugna unga svenska att bli oroliga för den kommande sommarsemestern. 

– Vi har sett framemot det här sedan vi bokade i höstas, säger Nicole Harman, 18.

Vad säger de nya reglerna egentligen och hur påverkar det turisterna? Vi reder ut.

Nicole Hartman, 18 är en av de tusentals unga som ska åka till Magaluf på studentresa i sommar och nu är orolig på grund de nya reglerna i orten. De nya reglerna, som offentliggjordes i förra veckan, handlar främst om förbjudna partybåtar och strängare alkoholregler.

– Det gjorde oss alla oroliga eftersom vi har betalat extra för att få det här stora vip-paketet. Vi blev oroliga om vi inte skulle få pengar tillbaka eller att det skulle ställas in.

Inga partybåtar eller happy hour

På sin Facebooksida har välkända Grabbarna Grus Beachclub skrivit att de fått ”tonvis med frågor angående de nya reglerna” när de tillkännagavs, men att lagen inte påverkar dem.

Klubbmanagern Armin Hatefi säger att de som planerat resa till Magaluf kan vara lugna. 

– De här reglerna påverkar inte alls mycket, de tydliggör nästan bara regler vi redan följer, säger han.

Men några förändringar kan det bli. Nicole och vännerna har, liksom många andra svenska unga studenter, köpt ett paket där heldagar på en partybåt ingår. En båt som åker runt i det azurblå medelhavet medan turisterna umgås och festar ombord. 

Men de nya reglerna förbjuder partybåtarna i de specifika orterna.

De två största resebolagen med inriktning student- och ungdomsresor till Magaluf är Nordic invasion och Grabbarna Grus Beachclubs GG resor. Och båda har en lösning.

– Får vi inte åka från hamnen i Magaluf kör vi bussar från grannbyn i stället, förklarar Armin Hatefi.

Turisterna får alltså i stället transfer tur och retur till en närliggande by och på så vis kommer arrangörerna runt regeln.

– Det var en lättnad att veta att de flyttat båten, vi har sett framemot det här sedan vi bokade i höstas, säger Nicole Harman. 

Festande turister har skapat en hel del irritation hos lokalbefolkningen. Foto: SHUTTERSTOCK

Positiv till de skärpta reglerna

Armin Hatefi har varit club manager på Grabbarna Grus i nio år och ser i allmänhet positivt på regelskärpningen. 

– Problemet är att vissa lämnar sina hjärnor hemma när de åker utomlands. Så det är bra att reglerna förtydligas för både gästernas och området skulle för att det inte ska bli så mycket alkoholrelaterat bråk och att folk ska hamna på sjukhus, säger han.

Expressen har under veckan sökt Nordic invasion utan resultat.

FAKTA: Det här säger de nya reglerna

VAR GÄLLER BEGRÄNSNINGARNA? I Playa de Palma och Magaluf på Mallorca och Sant Antoni på Ibiza.

VAD FÖRBJUDS?
• Alkohol:
Reklam som syftar till att uppmuntra alkoholkonsumtion på turistanläggningar, öppna barer, happy hours och fri tillgång till alkohol på all inclusive-hotell och liknande är nu förbjudet. Butiker får inte sälja alkohol mellan 21:00 och 08:00. 

• Hoppa från balkonger: Att hoppa från balkongen ner i poolen har lett till flera dödsfall och förbjuds över hela ögruppen. 

• Pubcrawling: Att marknadsföra och organisera pubrundor, där man förbetalt för att dricka hur mycket man vill på flera barer är förbjudet.

• Partybåtar: Att marknadsföra och anordna organiserade partybåtar är förbjudet i orterna. Fartygen får inte hämta eller lämna kunder i de berörda områdena. Beviljandet av nya licenser för party avbryts också under två år.

• Saker som allvarligt riskerar att hota kunden – turistens – liv, integritet och hälsa: En begränsning som främst gäller anläggningsägarna, men innebär enkelt förklarat att det är förbjudet att tillgängliggöra farliga aktiviteter, inte informera om risker, att inte avvisa personer som utför aktiviteter som kan hota liv, hälsa eller integritet. Man får inte heller erbjuda rum per timme eller ha alkohol till fritt förfogande på anläggningen. 

VARFÖR INFÖRS REGLERNA?

Ögruppen Balearerna har länge haft problem med turister som kommer till de mindre orterna och överkonsumerar alkohol och gör försämrar miljön för lokalborna. Med reglerna hoppas man på en mer hållbar och respektfull turism, både för miljön och gällande livskvalitet för turister och invånare.

VAD ÄR STRAFFET?

Mindre brott kan ge avvisning och böter på mellan 10 000 och 60 000 kronor, till dem hör bland annat balkonghoppning. 

Anläggningar och företag som begått vad som nämns som mycket allvarliga brott riskerar böter på upp till 6 miljoner kronor och att stängas ner under högst tre år.

De nya begränsningarna har en tillfällig giltighet på 5 år. Reglerna sammanfattas i ett pressmeddelande från Govern illes Balears. 

LÄS MER: Mallorcas ilska mot svenska turister har tagit över

LÄS MER: Ted, 28: Så kan jag fly till solen sex månader per år

LÄS MER: Populära vibratorn gjorde att ”klittan” domnade bort 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.