Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungas användning av lustgas ökar stort

Användandet av lustgaspatroner ökar.
Foto: Shutterstock

Läkemedelsverket ser en ökning av samtal om lustgas, uppger SVT Nyheter.

– Det finns fog för att vara orolig. Lustgas används på ett sätt som jag aldrig sett tidigare, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen till SVT. 

Läkemedelsverkets giftinformationscentral, GIC, tar emot cirka 100 000 frågor varje år. Inringare uppger själva vad de fått i sig – därför ses centralen som ett ”trubbigt mått” för att spå samhällstrender. 

Ändå ser de en tydlig trend. Myndigheten har en ”tydlig känsla” av att lustgasanvändning ökar mycket. 

De senaste tio åren har antalet samtal om lustgas ökat från fem till tio frågor varje år till över 100. Hittills i år har de fått 120 samtal, uppger SVT. 

Även kommuner och fältassistenter har en bild av att användandet ökat under 2021. 

– Vi har signaler från hela landet att det här ökat, det är inte ett Stockholmsfenomen, säger Johanna Nordmark Grass till SVT. 

Sverige sticker inte ut från andra länder i det här avseendet menar GIC, en liknande trend ses globalt. 

Kan slå ut vitamin B12 

Antalet samtal om långvarig lustgasanvändning har ökat enormt sedan förra året. Enligt GIC har det blivit vanligare bland unga att ta 50 till 100 lustgaspatroner under en dag eller en helg. Det riskerar att slå ut vitamin B12 i hela kroppen – vilket kan ge utslag på nerverna i form av domningar, nervbortfall och fumlighet. 

– Det är nog rätt okänt för många att man kan få det här symptomen om man använder mycket lustgas. Ju mer man använder det desto farligare är det men det går inte att sätta en miniminivå för när användandet är ofarligt och inte, säger Johanna Nordmark Grass till SVT. 

Arkiv: Olivia, 24, blev förlamad av lustgasen

Nu måste Olivia Golding lära sig gå på nytt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.