Unga väljare ratar Alliansen

Publicerad
Uppdaterad
FRA-tumultet ger alliansen gråa hår.
Pensionärerna söker sig till det borgerliga blocket i Demoskops och Expressens julimätning - men stödet bland de unga är uruselt.
- De yngsta väljarna är de flyktigaste, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Julimätningen, som genomfördes mitt i proteststormen mot FRA, visar inga tydliga förskjutningar mellan blocken. De rödgröna partierna har ett stabilt övertag på 17 procentenheter. Men mätningen bekräftar tesen att motståndet mot spionlagen är en generationsfråga.
Alliansen tappar stöd bland de yngsta väljarna, från en redan låg nivå. Bara knappt en av fyra av 18–29-åringarna stödjer nu det borgerliga blocket. Samtidigt ökar stödet bland pensionärerna. Och det är tillströmningen av de äldsta, inte tappet bland yngre, som är den statistiskt säkerställda förändringen från junimätningen.
Moderaterna är nu nästan lika stora som socialdemokraterna bland de äldsta väljarna.
Fredrik Reinfeldt talar själv om hur åldern på moderatväljarna förskjutits under hans tid som partiordförande.

”Behöver alla väljare”

– Min syn är att de nya moderaterna är ett ansvarsbärande parti, där det ska löna sig att arbeta och vara ordning och reda i statsfinanserna. Det är vuxna ansvarsbärande synsätt som kanske mer uppskattas av väljare som är lite mer etablerade i vuxenlivet, säger han.
Men behöver ni inte de unga väljarna?
– Jo, jo, vi behöver alla väljare. Där får vi fundera. Jag är beredd att jobba så nära ungdomsförbundet som de vill jobba nära mig.
FRA-krisen tycks också ha förstärkt obalansen i alliansen.
Tillsammans får folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna bara 14,8 procent i Demoskops julimätning. Det är en av de lägsta noteringarna sedan undersökningen inleddes 1998, och möjligen ett tecken på att det är småpartierna som marginaliseras när regeringen tar obekväma beslut.
– Vi försöker se till att alla fyra partier upplever att de får ut mycket av regeringssamverkan. Det krävs fyra partier som mår bra för att alliansen ska överleva, säger Fredrik Reinfeldt.

"Valresultatet som räknas"

Hans allianskamrater är fåordiga om Demoskopresultatet.
– Det är valresultatet som räknas, säger folkpartiledaren Jan Björklund.
– Låt oss se om det håller i sig, då kan man börja fundera, säger centerpartiets partisekreterare Anders Flanking.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag