Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga testar sig för att gå på fest – ministern: ”Otroligt oansvarigt”

Nytt snabbtest visar om det är förkylning eller corona
På grund av det stora intresset är det svårt att få tag i ett coronatest på flera håll i Sverige.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I onsdags gick Södertälje kommun ut med en vädjan till invånarna om att inte festa på grund av pandemin.
Foto: Shutterstock
Utbildningsminister Anna Ekström reagerar på regionernas uppgifter om personer som covidtestar sig för att kunna festa.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronasmittan finns tydligt bland ungdomar och regeringen kräver att folk inte samlas i stora grupper.

Samtidigt larmar smittskyddsläkare i Sörmland och Stockholm att friska personer testar sig för covid-19 för att kunna gå på fest.

Det får utbildningsminister Anna Ekström (S) att se rött:

– Varken ni eller era nära och kära är odödliga, säger hon.

Det är okänt exakt hur utbrett fenomenet med test inför fest är, men enligt Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, förekommer det.

– Det är främst via andrahandskällor vi fått reda på det här. Det är ju inte information som man kan se i ett laboratorium om man säger så. Som jag har förstått det är det främst yngre personer som testat sig för att festa, men även äldre, säger han och fortsätter:

– Det är helt åt fanders! Alla onödiga tester innebär en onödig belastning.

Även Smittskydd Stockholm har fått indikationer på att det sker onödig testning i regionen.

– Ja, vi har fått signaler på att det förekommer. Hur stort problemet är vet vi inte, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm.

”En ögonblicksbild”

Expressen kunde på torsdagen rapportera att det fortfarande hålls stora fester i Södertälje och att uppemot 400 deltagare kan närvara. På vårdcentralerna är det nu allt fler som covidtestar sig för att kunna gå på fest.

– Det är väldigt bekymmersamt, sa Södertäljes säkerhetschef Anna Flink.

Enligt Maria Rotzén Östlund kan ett coronatest inför en fest inge en falsk trygghet om att det är okej att minska på avståndet till andra.

– Ett testresultat är ju bara en ögonblicksbild. Är du helt frisk en dag finns det inget som säger att du är det en annan dag.

Anna Ekström: ”Otroligt oansvarigt”

På fredagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya siffror om smittspridningen i olika åldersgrupper i Sverige. Där framgår att 228 000 personer provtogs för covid-19 vecka 45, alltså förra veckan. Bland de som testade positivt – över 10 procent – fanns flest smittade i åldersgruppen 17-19 år. Runt 18 procent av de testade i de åldrarna var smittade.

Utbildningsminister Anna Ekström har tidigare varnat för riskerna med ungas festande och har sagt att skolor kan stängas om smittan tilltar. Hon reagerar starkt på regionernas nya larm.

– Det här är en tid för ansvar, inte för fest! Det gäller också unga – varken ni eller era nära och kära är odödliga. Vi är mitt uppe i en pandemi och alla måste ta ansvar, också unga. När pandemin är över, då kan vi festa igen. Men inte nu, säger hon i en kommentar.

– När smittan nu ökar så behövs varenda test för de som verkligen behöver testa sig. Att då testa sig bara för att kunna gå på fest är otroligt oansvarigt, fortsätter Anna Ekström.

Även socialminister Lena Hallengren ryter ifrån mot de onödiga testerna. På Twitter skriver hon: 

”Att testa sig bara för att kunna gå på fest är oansvarigt och tar resurser från de som behöver det. Det är inte läge för fest. Skärpning!”

Löfven: ”Riskerar att bli nattsvart”

I veckan sa statsminister Stefan Löfven att vi står inför ”ett läge som riskerar att bli nattsvart”, med fler sjuka och döda. Regeringen har därför föreslagit ett alkoholförbud på krogen efter klockan 22, något som skulle träda i kraft den 20 november.

– Om man tror att man kan samlas hemma, 20 eller 25 stycken. Det är omdömeslöst, sa statsministern.


Professorn: Så många kan dö om corona-restriktionerna inte följs

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.