Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Unga svenskar vill handla klimatsmart

Arkivbild. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Viljan att minska miljöpåverkan när vi handlar tycks bli starkare.

Nu framgår det att en majoritet av unga svenskar tänker klimatsmart när de handlar i matbutiken, visar en ny Sifo-undersökning.

– Man är så mycket mer medveten nu, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Att vi slänger stora mängder mat är känt sen länge och på olika sätt försöker många minska matsvinnet. Men nu växer även en medvetenhet fram kring livsmedel och på vilka sätt livsmedel produceras och förpackas. 

– När man går in i en mataffär så ser det exakt likadant ut, oavsett om det är januari eller mitt i sommaren, oavsett hur det ser ut utanför. När man tänker på det är det inte möjligt, säger Matsmarts vd Karl Andersson till Expressen TV.

Majoritet unga svenskar medvetna

Nästan två av tre unga tycker att låg miljöbelastning är viktigt när de handlar mat, visar en ny Sifo-undersökning framtagen på uppdrag av nätbutiken Matsmart. Ettusen personer i åldrarna 18-27 har tillfrågats i undersökningen. 

– Det är superintressant att se hur medvetna unga människor är i dag. Man är så mycket mer medveten nu. Det här en trend som vi ser av de som handlar hos oss.

Nätbutiken Matsmart säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser över hela Sverige. Bland varorna finns mat som i många fall annars hade slängts på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror samt kort eller passerat bäst före-datum.

Motstridiga viljor i butiken

Att minska matsvinnet och samtidigt erbjuda kunderna produkter som håller länge och ser snygga ut på hyllan kan vara två intressen som krockar. Den ökade medvetenheten kan leda till ett mer hållbart inhandlande av mat, tror Karl Andersson. 

– Det blir ibland oschysst mot butikerna. Är det tre veckor kvar på ett pastapacket, då kommer vi gå fram till butikspersonalen och fråga ”hur kan du sälja så korta datum”. För man förväntar sig att paketen ska kunna stå länge i sitt skåp, säger Karl Andersson. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!