När coronautbrottet var som värst i Kina hindrades i princip 760 miljoner människor från att lämna sina hem när så gott som hela landet stängde igen.
Men nu är vardagen till stor del tillbaka i stora delar av landet.
I 26-miljonerstaden Shanghai har endast sju dödsfall rapporterats sedan februari. 29-åriga kiropraktorn Alexander Pitches från Stockholm har bott i Shanghai sedan april förra året och tycker smittan varit ”kontrollerad”.
– Det känns som det här är det bästa stället man kan vara på just nu. Man glömmer att det är en pågående pandemi för allt är normalt.
– Restauranger har varit öppna sen mars, klubbar har varit öppna sen april-maj, gymmen var stängda i två månader men sen maj har det varit någorlunda tillbaka till normala, säger han.
Coronapandemin i Kina i siffror
Fall: 86 725
Friskförklarade: 81 785
Dödsfall: 4 634
Majoriteten av dödsfallen, 4 512, är rapporterade från Hubei där Wuhan är provinshuvudstad.
Siffrorna är baserade på landets egen rapportering, vilken ifrågasatts och kritiserats.
Statistik från 2020-12-13
Appen spårar smittan
Munskydd krävs i kollektivtrafik och vissa ställen har temperaturkontroll. Precis som i stora delar av Kina använder boende apparna Wechat eller Alipay där det finns en hälsokod som visar att man inte varit i något riskfyllt område inom Kina.
– Om man ska in på klubb måste man visa appen för att visa att man har grön hälsokod. Eller om man ska in på turistområden där det kan vara mycket folk, men det är inte så ofta man behöver visa den längre, säger Alexander.


Amie, 27, registreras när hon åker taxi och handlar
I hamnstaden Ningbo i Zhejiangprovinsen i östra Kina bor Amie Blomquist, 27, som gör sin masterutbildning i logistikteknik. Här används apparna i större utsträckning.
– Vi ska skanna varje butik vi går in i, eller andra byggnader. Åker vi taxi, så registreras det i appen, säger hon.
Zhejiangprovinsen har rapporterat ett dödsfall sedan utbrottet. Amie och hennes sambo satt precis som resten av staden i karantän när smittan kom.
Nu är allt i princip tillbaka till det normala, säger hon.
– Eller så normalt det kan bli. Barer och restauranger har öppet som vanligt, men folk träffas hellre hemma i mindre tillställningar än att gå ut på klubbar eller barer. Går vi ut med vänner sitter vi gärna på uteserveringen. Många använder fortfarande masker, men det är inte tvång längre.
Men oron för en ny smittvåg finns där.
– Att se paniken och hur priserna ökat på grund av denna pandemi, hur det påverkar så mycket mer än bara hälsan. Vad kan hända? Det är många tankar, säger Amie och berättar att service- och sjukvårdspersonal har börjat får vaccin i staden.
En fjärde våg i Hongkong
Till skillnad från i Fastlandskina är corona fortsatt ett större problem i Kinastyrda Hongkong. Där pågår nu vad kinesiska medier beskriver som en fjärde våg av virusspridningen.
27-årige Oskar Levin flyttade till Peking för sju år sedan och sedan oktober förra året har han bott i Hongkong, vars gräns varit mer öppen än övriga Kinas.
– Oron och rädslan var större i början, men det har varit så många vågor nu så folk har slutat vara rädda, men har respekt och följer restriktioner.
Covid-19 i Hongkong - statistik
Totalt antal fall: 7 446
Friskförklarade: 6 114
Dödsfall: 115
Siffor från 2020-12-13
Här har det aldrig varit tal om total nedstängning med utegångsförbud. Till skillnad från Fastlandskina krävs heller inga hälsokontroller eller hälsoappar för att handla. Men i och med den senaste tidens ökade spridning har restriktionerna stramats åt.
Nu är de lika strikta som i somras, enligt Oskar Levin, som jobbar med apputveckling för ett IT-företag.
– Det började med att allmänna sammankomster blev begränsade. Nu är det nere på att man får träffas max två personer åt gången. Gym är stängda och restauranger får man bara gå till innan klockan sex på kvällen, sen är bara hämtmat tillåtet, säger han.
Men i privata sammanhang får man träffas.
Ingen Kalle med familjen
Oskar planerar att åka hem till Sverige och familjen utanför Kristianstad över jul och nyår. Men hans flyg har redan ställts in en gång och sedan skjutits upp.
När han kommer tillbaka gäller samma som för hela Kina: 14 dagars karantän på hotell, en vistelse han själv får betala för.
Efter 10 dagar görs sedan ett covid-test. Är man frisk får man lämna hotellet efter ytterligare fyra dagar.
Amie Blomquist och Alexander Pitches väljer båda att stanna i Kina över jul.
– Det folk är bittra över nu i min umgängeskrets är att man inte kan ta sig hem till Kalle och äta mammas köttbullar till jul, det är det som smärtar mest, säger Alexander.
Att resa till Kina i dag
UD avråder från att resa till Kina, avrådan gäller till och med den 31 januari 2021.
Nästan inga utländska medborgare beviljas inresa till Kina, med undantag för de som har uppehållstillstånd som är i kraft. Alla som anländer till landet testas för coronaviruset och placeras i karantän i två veckors tid.