Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga svenskar i Kina under pandemin: ”Bästa stället”

Samtidigt som pandemin stoppar julfirande med familj och släkt i Sverige lever svenskarna i Kina i en allt friare vardag. Alexander Pitches, som bor i Shanghai, säger att han till och med glömmer bort att det pågår en pandemi just nu.
Att övervakas via en app väcker frågor om integritet. ”Man vänjer sig,” menar Alexander Pitches.
Foto: Privat
”I kväll ska jag i väg på en liten tillställning och då är vi kanske tio personer totalt. De senaste månaderna har jag undvikit såna tillställningar”, säger Oskar Levin.
Foto: Privat
Amie Blomquist.
Foto: Privat
En kyldisk under nedstängning.
Foto: Privat
Ett tomt köpcentrum under nedstängning.
Foto: Privat
Inga bilar på gatorna under nedstängningen.
Foto: Privat
1 / 7

Samtidigt som pandemin stoppar julfirande med familj och släkt i Sverige lever svenskarna i Kina i en allt friare vardag. 

– Man glömmer att det är en pågående pandemi för allt är normalt, säger Alexander Pitches, 29, från Stockholm.

Men restriktionerna skiljer sig mellan olika delar av landet.

När coronautbrottet var som värst i Kina hindrades i princip 760 miljoner människor från att lämna sina hem när så gott som hela landet stängde igen. 

Men nu är vardagen till stor del tillbaka i stora delar av landet.

I 26-miljonerstaden Shanghai har endast sju dödsfall rapporterats sedan februari. 29-åriga kiropraktorn Alexander Pitches från Stockholm har bott i Shanghai sedan april förra året och tycker smittan varit ”kontrollerad”.

– Det känns som det här är det bästa stället man kan vara på just nu. Man glömmer att det är en pågående pandemi för allt är normalt.

– Restauranger har varit öppna sen mars, klubbar har varit öppna sen april-maj, gymmen var stängda i två månader men sen maj har det varit någorlunda tillbaka till normala, säger han.

Coronapandemin i Kina i siffror

Fall: 86 725

Friskförklarade: 81 785

Dödsfall: 4 634

Majoriteten av dödsfallen, 4 512, är rapporterade från Hubei där Wuhan är provinshuvudstad.

Siffrorna är baserade på landets egen rapportering, vilken ifrågasatts och kritiserats. 

Statistik från 2020-12-13

Appen spårar smittan

Munskydd krävs i kollektivtrafik och vissa ställen har temperaturkontroll. Precis som i stora delar av Kina använder boende apparna Wechat eller Alipay där det finns en hälsokod som visar att man inte varit i något riskfyllt område inom Kina.

– Om man ska in på klubb måste man visa appen för att visa att man har grön hälsokod. Eller om man ska in på turistområden där det kan vara mycket folk, men det är inte så ofta man behöver visa den längre, säger Alexander.

Hälsoappen intygar om friskhet och spårar var den boende befinner sig och används bland annat för smittspårning.
Foto: Privat
Amie Blomquist kommer inte resa hem till Sverige över jul.
Foto: Privat

Amie, 27, registreras när hon åker taxi och handlar

I hamnstaden Ningbo i Zhejiangprovinsen i östra Kina bor Amie Blomquist, 27, som gör sin masterutbildning i logistikteknik. Här används apparna i större utsträckning.

– Vi ska skanna varje butik vi går in i, eller andra byggnader. Åker vi taxi, så registreras det i appen, säger hon.

Zhejiangprovinsen har rapporterat ett dödsfall sedan utbrottet. Amie och hennes sambo satt precis som resten av staden i karantän när smittan kom. 

Nu är allt i princip tillbaka till det normala, säger hon.

– Eller så normalt det kan bli. Barer och restauranger har öppet som vanligt, men folk träffas hellre hemma i mindre tillställningar än att gå ut på klubbar eller barer. Går vi ut med vänner sitter vi gärna på uteserveringen. Många använder fortfarande masker, men det är inte tvång längre.

Men oron för en ny smittvåg finns där.

– Att se paniken och hur priserna ökat på grund av denna pandemi, hur det påverkar så mycket mer än bara hälsan. Vad kan hända? Det är många tankar, säger Amie och berättar att service- och sjukvårdspersonal har börjat får vaccin i staden.

En fjärde våg i Hongkong

Till skillnad från i Fastlandskina är corona fortsatt ett större problem i Kinastyrda Hongkong. Där pågår nu vad kinesiska medier beskriver som en fjärde våg av virusspridningen.

27-årige Oskar Levin flyttade till Peking för sju år sedan och sedan oktober förra året har han bott i Hongkong, vars gräns varit mer öppen än övriga Kinas.

– Oron och rädslan var större i början, men det har varit så många vågor nu så folk har slutat vara rädda, men har respekt och följer restriktioner.

Covid-19 i Hongkong - statistik

Totalt antal fall: 7 446

Friskförklarade: 6 114

Dödsfall: 115

Siffor från 2020-12-13

Här har det aldrig varit tal om total nedstängning med utegångsförbud. Till skillnad från Fastlandskina krävs heller inga hälsokontroller eller hälsoappar för att handla. Men i och med den senaste tidens ökade spridning har restriktionerna stramats åt. 

Nu är de lika strikta som i somras, enligt Oskar Levin, som jobbar med apputveckling för ett IT-företag.

– Det började med att allmänna sammankomster blev begränsade. Nu är det nere på att man får träffas max två personer åt gången. Gym är stängda och restauranger får man bara gå till innan klockan sex på kvällen, sen är bara hämtmat tillåtet, säger han.

Men i privata sammanhang får man träffas.

Ingen Kalle med familjen

Oskar planerar att åka hem till Sverige och familjen utanför Kristianstad över jul och nyår. Men hans flyg har redan ställts in en gång och sedan skjutits upp.

När han kommer tillbaka gäller samma som för hela Kina: 14 dagars karantän på hotell, en vistelse han själv får betala för. 

Efter 10 dagar görs sedan ett covid-test. Är man frisk får man lämna hotellet efter ytterligare fyra dagar.

Amie Blomquist och Alexander Pitches väljer båda att stanna i Kina över jul.

– Det folk är bittra över nu i min umgängeskrets är att man inte kan ta sig hem till Kalle och äta mammas köttbullar till jul, det är det som smärtar mest, säger Alexander.

Att resa till Kina i dag

UD avråder från att resa till Kina, avrådan gäller till och med den 31 januari 2021.

Nästan inga utländska medborgare beviljas inresa till Kina, med undantag för de som har uppehållstillstånd som är i kraft. Alla som anländer till landet testas för coronaviruset och placeras i karantän i två veckors tid.

Ryssland: Drick inte alkohol på två månader efter vaccinering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.