Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga sparkade ihjäl och spetsade igelkott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Två dödade och spetsade igelkottar på en vecka.
Foto: Privat
Händelser har rapporterats i Vimmerby och Upplands väsby.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

På drygt en vecka har två igelkottar hittats brutalt sönderslagna på olika ställen i landet.

I båda fallen hade de små djuren även spetsats på en påle.

– Varför ska man sparka ihjäl ett oskyldigt djur helt i onödan? Det finns ju ingen nytta, säger personen som hittade den ena igelkotten.

I går eftermiddag blev en bilist i Vimmerby vittne till ett grymt skådespel. Sex ungdomar sparkade ihjäl en igelkott mitt på gatan. När igelkotten hittades hade även någon spetsat den på en pinne – något som Vimmerby Tidning var först att berätta om.

En liknande händelse utspelade sig för drygt en vecka sedan i Upplands Väsby. Den 26 maj hittade en person en igelkott som hade krossats av en stor sten. 


LÄS MER: Ungdomar dödade svan med sju skott 

Igelkotten spetsades på en pinne

Och precis som vid händelsen i Vimmerby så hade även den här igelkotten spetsats på en pinne.

– Någon har stenat den med en gatsten och mosat igelkottsstackaren. Man blir jävligt ledsen när man ser hur någon bara kan slå ihjäl ett sådant här djur, säger personen som vill vara anonym och fortsätter:

– Jag är både jägare och naturvän och jag räddar ofta igelkottar i trafiken när jag är ute och jobbar. De fastnar ofta på höga trottoarkanter och har svårt att komma upp. Det är ett djur jag tycker lite extra mycket om.

En igelkott ute på nattvandring.
Foto: TOMAS LEPRINCE

LÄS MER: Igelkott användes som fotboll – fick avlivas 

Anmälde inte till polisen

Personen upptäckte den sönderslagna igelkotten på morgonen, men anmälde aldrig det misstänkta djurplågeriet till polisen. 

– Nej, vad tror du att de gör? De kommer ju inte ens på ett inbrott nu för tiden. Så vad skulle de göra åt en sådan här sak, säger personen.

Däremot tog personen två bilder på platsen. Den ena bilden visar en stor sten och ett blodspår, och den andra vad som kan vara ett mindre djur upphängt på en pinne. Men på grund av den låga upplösningen på bilderna är det svårt att fastslå att det verkligen rör sig om en igelkott.

Igelkotten förekommer allmänt i Sveriges södra och mellersta delar samt längs norrlandskusten.
Foto: CHRISTER WAHLGREN/EXPRESSEN

”Troligtvis en igelkott”

Tidningen Mitt I, som tidigare har rapporterat om händelsen i Upplands Väsby, har dock låtit Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet granska bilderna:

– Det är troligtvis en igelkott. Det är riktigt obehagligt och tråkigt, säger han till tidningen.

Igelkotten är – precis som alla andra vilda däggdjur och fåglar i Sverige – fredade enligt jaktlagen. Det innebär att det inte är tillåtet att fånga, döda eller skada igelkottar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.