Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga misstänkta skyttarna var på rymmen från HVB-hem

Lägenhetshuset i Gubbängen besköts två gånger
Polis på plats efter onsdagskvällens skottlossning i Gubbängen.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix

En 14-åring och en 15-åring misstänks ha skjutit med automateld mot en lägenhetsdörr i Gubbängen på onsdagskvällen.

I lägenheten bor en pensionär – sannolikt sköt pojkarna mot fel dörr.

Båda var på rymmen från HVB-hem, erfar Expressen.

Sent på onsdagskvällen besköts en lägenhetsdörr i Gubbängen i södra Stockholm.

Enligt uppgift till Expressen avlossades omkring 25 skott med automatvapen. En polispatrull var i närheten och hörde när skotten föll och kunde snabbt gripa två tonårspojkar, 14 och 15 år gamla. På fredagen begärdes 15-åringen häktad misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

I lägenheten som blev beskjuten bor en pensionär, och polisens teori är att pojkarna sköt mot fel port, erfar Expressen.

Båda pojkarna är folkbokförda i samma mellansvenska stad, och båda är sedan tidigare föremål för tvångsåtgärder från samhället, enligt uppgift till Expressen.

Rymde från HVB-hem

I höstas gjorde socialtjänsten ett omedelbart omhändertagande av 15-åringen.

Bakgrunden var två orosanmälningar från polisen om att han misstänktes för rån och övergrepp i rättssak – brott som han nu är åtalad för.

Sedan socialtjänsten inlett utredning kom nya orosanmälningar från polisen och skolan om gränslöst beteende, droger och kriminellt umgänge.

Under utredningstiden rymde han flera gånger och hittades av polisen när han befann sig i miljöer med droger och kriminalitet.

I mitten av november placerades han på ett HVB-hem, men efter bara tre dagar rymde han. 

Pojken var fortfarande försvunnen förra veckan, när förvaltningsrätten biföll socialnämndens ansökan om LVU-vård för pojken. Båda föräldrarna instämde i socialtjänstens bedömning och medgav vården.

DETTA HAR HÄNT

De senaste dagarna har det skett flera grova våldsbrott i Stockholm. Här är händelserna i korthet.


Juldagen

27-årige Mehdi ”Dumle” Sachit, som varit medlem i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”, sköts ihjäl i Rinkeby. 

27 december

Sent på kvällen skedde en explosion vid ett bostadshus i Enskededalen. Polisen misstänker att måltavlan för dådet var en man som pekats ut, men inte varit officiellt misstänkt, för mordet på Nils ”Einár” Grönberg i oktober förra året.

Också dagen innan hade en explosion skett vid platsen, enligt TV4.

Natten till onsdagen sköt en okänd gärningsperson mot en fastighet i Gubbängen i södra Stockholm.

När patruller kom fastigheten kunde de konstatera att skadorna orsakats av ett avlossat vapen.

28 december

På kort tid inträffade två händelser i södra Stockholm.

23.24 kom larmet om att någon skjutit mot en dörr i ett flerbostadshus i Gubbängen.

Åtta minuter senare larmades polisen om en explosion i Farsta. Något visade sig ha detonerat vid en portuppgång.

Mammans oro för 14-åringen

Även 14-åringen omhändertogs under hösten, sedan han varit på rymmen i flera veckor.

Sedan 2021 hade det kommit in orosanmälningar om brottsmisstankar, skolk och dålig attityd. En anmälan kom från pojkens mamma. Hon uppgav att han olovligen ämnade hemmet på nätterna, inte berättade var han varit och kom hem med grejer som hon inte visste vems det var.

14-åringen rymde från sitt HVB-hem fyra dagar efter 15-åringen och har inte hittats. Men när förvaltningsrätten förra veckan beslutade om LVU-vård för honom visste man att han fanns i Stockholm. Enligt 14-åringens ställföreträdare och offentliga biträde tillhör han troligen ett kriminellt nätverk.

I mitten av december ringde han själv till sin handläggare. Han sa då det var kallt och att han saknade sin familj men att han var rädd för att åka tillbaka till sitt HVB. Mamman medgav vården. 


Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod felaktigt att uppgiften om 14-åringens nätverkskoppling kom från hans pappa. Korrekt är att uppgiften kommer från pojkens ställföreträdare.
Med åtta minuters mellanrum inträffade en skottlossning och ett nytt sprängdåd i Farsta i södra Stockholm på onsdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.