Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga skickas till Somalia för att ”uppfostras”

Dagens tre största inrikesnyheter.
Institution i kenyanska Nairobi.Foto: Amerikanska utrikesdepartementet
Majoriteten av ungdomarna kommer från utsatta områden. På bilden syns Rinkeby tunnelbanestation.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Colourbox

UD larmar för att allt fler unga svenskar skickas på ”uppfostringsresor” till Somalia och Kenya, rapporterar SvD.

De flesta kommer från utsatta områden – och föräldrarnas beslut kan exempelvis bero på att den unga personen drivit i väg från sin ursprungliga kultur eller har fallit in i kriminalitet.

– Det är kontraproduktivt, och i värsta fall riskerar de att ansluta sig till terrorgruppen al-Shabaab i stället, säger Omar Adam på föreningen Somaliland till SvD.

Svenska Dagbladet har tagit del av ett flertal interna dokument som har skickats från den svenska ambassaden i Nairobi till UD i Stockholm. 

I dokumenten beskriver ambassaden att så kallade ”uppfostringsresor” till Kenya och Somalia blir ett allt mer vanligt förekommande fenomen. Resorna kallas för ”dhaqan celis”, vilket på somaliska betyder ”åter till kulturen”.

SvD rapporterar att man kan skickas på uppfostringsresorna om man har blivit sämre på familjens ursprungliga språk, inte följt föräldrarnas kultur, hamnat i kriminella kretsar eller börjat med droger. 

Därefter luras man till regionen med lockande ord om semester i hemlandet – men blir av med sitt pass och överlämnas till släktingar eller låses in på institutioner. Tidningen skriver att ungdomar som hamnar på institutionerna löper risk att bli utsatta för både psykiskt och fysiskt våld. I värsta fall riskerar man även att kedjas fast.

Frihetsberövandet har ingen som helst laglig grund. Trots detta låses ungdomarna in på vad SvD kallar för ”anstaltsliknande” institutioner dygnet runt.

Majoriteten kommer från utsatta områden

Under 2018 kontaktade den svenska ambassaden i Kenya av ett 20-tal ungdomar som berättade att de lurats i väg på så kallade uppfostringsresor. Under det nuvarande årets fem första månader hade ambassaden kontakt med tolv svenskar. Hälften hade lurats till Kenya och hälften till Somalia.

SvD rapporterar även att majoriteten av de unga personerna är hemmahörande i svenska områden som polisen klassar som ”särskilt utsatta”, samt att socialtjänsten har haft kännedom om familjerna i över hälften av fallen.

Omar Adam på föreningen Somaliland i Malmö kommenterar tidningens uppgifter:

– Att skicka dit sina barn och dumpa dem är det värsta man kan göra. Bara en är för mycket. Det är kontraproduktivt, och i värsta fall riskerar de att ansluta sig till terrorgruppen al-Shabaab i stället, säger han till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.