Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga radikala uzbeker blev soldater i terroriströrelserna

Tre självmordsbombare sprängde sig på Istanbuls flygplats i juni 2016. 44 personer dödades. Två av självmordsbombarna, Vadim Osmanov och Rakim Bulgarov, hade ryska pass men ska enligt turkisk polis ha kommit från Uzbekistan och Kirgizistan.Foto: EPA / TT
Tre centralasiater varav en uzbek sköt och sprängde bomber på Atatürkflygplatsen i Istanbul. 45 människor dog, förutom de tre självmordsbombarna.Foto: AP / TT

PARIS. Rakhmat, Akbarzhon, Abdulkadir... De är unga, radikala - och uzbeker.

Flera av den centralasiatiska republikens medborgare har blivit den moderna terrorismens fotfolk.

Det kan vara bara början.

På nyårsnatten tog Abdulkadir Masharipov en taxi till nattklubben Reina vid Bosporen i Istanbul. För någon som har sett klubbar i Europa eller i USA var klubben inte så speciell. Lite brackig möjligen. Men för en radikal och hjärntvättad islamist som Abdulkadir Masharipov var detta Sodom och Gomorra: ett satans näste på jorden, med unga människor som dansade, flörtade och skålade in nyåret i champagne.

Med tränade och snabba rörelser mördade han 39 nattklubbsbesökare och lämnade många andra med men för livet. Han kastade granater och sköt och sköt och sköt.

Den följande utredningen pekade på att Abdulkadir Masharipov redan var avtrubbad efter krig och träning i Syrien.

Där liksom i Afghanistan sedan ett par årtionden har uzbeker blivit lite av terroriströrelsernas fotfolk. I Afghanistan säkrar de drogtransporter och ger understöd i strider.

 

LÄS MER: Därför exporteras terror från Uzbekistan

 

Uzbekistan är ett land som på terrorkartor är omgivna av illröda prickar på kartor över begångna terrordåd. Republiken ligger geografiskt mitt i en av världens krutdurkar. Trots det är republiken nästan helt fritt från alla attacker inom det egna landets gränser. Det väcker många frågor och en del svar.

Abdulkadir Masharipov mördade 39 nattklubbsbesökare i Istanbul på nyårsnatten.Foto: EPA / TT

Telefonlinjen är knastrig och i den andra änden väger mannen sina ord varsamt innan han svara på de ganska enkla och raka frågorna. Statsvetaren och forskaren Akhmed Rahmanov har arbetat både i Paris och i hemlandet Uzbekistan där han nu befinner sig.

"Här möts hårt med hårt"

Han är specialist på sitt hemlands radikala rörelser. Eller åtminstone på de radikala rörelser vars medlemmar har sina rötter i Uzbekistan.

- Det är väldigt svårt att vara radikal i Uzbekistan, säger han. Här möts nämligen hårt med hårt, låter han förstå:

- Här finns det radikala medel att kontra det i form av domstolar och fängelser för att hålla tillbaka dessa fenomen. Det gör att många av dem flyr utomlands, säger Akhmed Rahmanov.

Tortyr vanligt

En snabb läsning av Utrikespolitiska institutet, UI:s landrapport, liksom spaltmetrar med människorättsorganisationers rapporter räcker för att fylla ut vad forskaren säger mellan raderna: " Tortyr i häkten och fängelser är enligt exempelvis FN vanligt förekommande. 2002 avslöjades att två människorättsaktivister hade kokats till döds i fängelse", skriver till exempel UI.

Akbarzhon Jalilov, 22, misstänks ligga bakom bombattentatet i St Petersbugs tunnelbana.Foto: REUTERS

Våldtäkter och hot om våldtäkter på anhöriga inför ögonen på fångar är andra metoder som regimen har anklagats för.

Uzbekistan har vid sidan av det en stenhårt kontrollerad statsislam.

Under 27 år, fram till förra året, leddes landet ur Sovjeteran av envåldshärskaren Islam Karimov.

Regimens våld och den allmänna misären har fått runt en tredjedel av den arbetsföra befolkningen att lämna landet. Dessa emigranter kallade den förre presidenten Islam Karimov för "lata" - samtidigt som pengarna som diasporan skickar hem är ett tacksamt tillskott för ekonomin i landet.

 

LÄS MER: De dödades i terrorattacken på flygplatsen

 

Det räcker med att se en kö vid en incheckningsdisk till Uzbekistan Airways på Istanbuls flygplats Atatürk för att förstå. Där står långa rader med resenärer med paket fulla med turkiska textilvaror och mat som de byter med varandra för att klara övervikten.

Hemma i Uzbekistan finns det ändå bomull. Mycket. Den har under åratal utvunnits med hjälp av barnarbete, enligt flera rapporter och sedan sålt för miljardbelopp till bland annat till Kina och till Turkiet.

Skadade förs bort efter attacken mot nattklubben i Istanbul på nyårsnatten.Foto: AP / TT

Statsvetaren Akhmed Rahmanov menar nu en liten del av de miljoner uzbeker som sökt lyckan utomlands hamnar i exilmiljöer där de radikaliseras av de som flydde för sin syn radikala syn på islam.

- I det svenska fallet har vi sett radikala personer som har sökt asyl i Sverige för att det är ett humanistiskt land. Livet är också enklare än i till exempel Frankrike. Här i Uzbekistan har vi talat mycket om dessa svenska miljöer. En del emigranter kan hamna under deras inflytande och radikaliseras på plats, säger forskaren.

Utskickad lönnmördare

Forskaren Akhmed Rahmanov nämner inte fallet med Obid Nazarov, en imam i Strömsund som 2012 sköts i bakhuvudet - men överlevde mirakulöst. Hans 37-årige lönnmördare, en uzbek som misstänktes vara utskickad av regimen, dömdes senare till hårda straff av svensk domstol.

Uzbekistans regim ansåg att oppositionsledaren Obid Nazarov hade varit delaktig i en serie attentat 1999 som bland annat hade presidentens person som måltavla.

Affären förbättrade knappast de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Uzbekistan. Korruptionsskandalen kring Telia Sonera och presidentens dotter Gulnara Karimova dotter komplicerade saker än mer. Den miljardrullningen var ljusår från den verklighet som vanliga uzbeker hankar sig fram i.

22-åringen Akbarzhon Jalilov är etnisk uzbek från Ojs i grannrepubliken Kirgizistan. Han hade levt och arbetat i sex år i Ryssland, som så många andra uzbeker som anställs ibland annat byggbranschen.

Idag misstänkt han för att ligga bakom attentatet i tunnelbana i St Petersburg. Det attentatet dödade 14 personer och skadade ett femtiotal. Den ryska polisen tror att han fjärrstyrdes från radikala grupper i Syrien.

Uzbekistans förre president Islam Karimov styrde landet med järnhand fram till sin död i fjol.Foto: Ivan Sekretarev / AP

Attentatet mot Atatürkflygplatsen i Istanbul i juni 2016 utfördes också av centralasier, varav en uzbek.

Ny president

I december valdes Sjavkat Mirzijojev officiellt till president i Uzbekistan med 88 procent av rösterna, utan någon egentlig konkurrens. Somliga sätter hopp till att han ska lätta på järnstädet och det våldsbejakande styre som hans företrädare stod för. Islam Karimovs diktatur hade ett visst behov av att landet till viss mån var en terroristfabrik. Det gav bränsle till regimens maktutövning.

"Regeringen använde sig av terroristbekämpning som förevändning till att fängsla misstänkta. Möjligen använde de det också till att förfölja religiösa aktivister och politiska dissidenter", skrev det amerikanska utrikesdepartementet i en rapport, citerad av CNN.

Det skulle med andra ord handla om två motpoler som båda behöver varandra för att existera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.