Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga på gatan tar vid där rättssystemet inte hinner

En tid efter rånet blev Daniel Husseini, 21, blev kontaktad av KM Boss, ett anonymt konto på Facebook, som sade sig vilja medla mellan Daniel och gärningsmännen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Daniel satt i lobbyn på ett enkelt vandrarhem första gången jag träffade honom. Med tillhörigheter i Hemköpskassar, Adidasbyxor, rutig skjorta – och med massor av egen research på det han trodde var gärningsmännen som rånat honom.

Framförallt en av dem var han säker på, eftersom de tidigare gått i samma klass men inte varit vänner. Han satt nu häktad först misstänkt för människorov, då de hållit fast Daniel i bostaden, men rubriceringen ändrades senare till olaga frihetsberövande, misshandel, grov stöld och övergrepp i rättssak.

Klasskamratens bakgrund var att precis ha blivit dömd för misshandel. Han hade tagit ett basebollträ och slagit sin lillasyster i huvudet och över ryggen. I mars hade han börjat avtjäna straffet på tre månader – men släppts efter 23 dagar.

Blekinge var särskilt utsatt som del av en polisregion där stora brottsutredningar i Malmö svalde det mesta av resurserna

Daniel sa till mig att han följt hur det gått med andra fall och kände sig säker på att gärningsmännen inte skulle straffas. Här börjar ett arbete som Daniel inte skulle ha behövt göra själv, men som han tog på sig för att ge igen.

Som ung kille i Blekinge som dels själv kommit som ensamkommande för en längre tid sedan och dels gått i skolan med många i liknande osäkra livssituationer kände han väl till rättsosäkerheten som vid den här tiden, precis innan riksdagsvalet, diskuterades vilt.

Blekinge var särskilt utsatt som del av en polisregion där stora brottsutredningar i Malmö svalde det mesta av resurserna. Jag själv hade skrivit en del från grannkommunen Ronneby, där invånarna såg tonåringars kriminella livsstil permanentas utan konsekvenser.

Daniel och jag kollade upp domen mot klasskamraten tillsammans. Där fanns den 14-åriga systerns berättelse:

”Hennes bror hade sagt åt henne att ta på en sjal under en veckas tid. På lördagen kom han till henne i vardagsrummet. Han sa åt henne att ta på en sjal. Hon sa inte ja till honom och då slog han först löst med ett basebollträ. Sedan slog han hårdare. Hennes mamma och pappa bestämmer sånt och de hade sagt åt henne att hon själv fick bestämma om hon skulle bära sjal.”

Mamman ringer polisen. De hittar basebollträet under broderns säng. Ändå är han ute efter 23 dagar.

Självutnämnda medlare och ensamma utredare på gatan kan hitta på sina etiska riktlinjer helt själva

Precis som Daniel misstänkte släpptes klasskamraten också ur häktet. En kort tid senare genomförde han för ett liknande brott som det som inträffat hos Daniel: han bröt sig in hos Mohamed, en somalisk ung kille som också först kom till Sverige som ensamkommande. Han hoppade på Mohamed med kniv medan han sov.

Daniel känner nu ännu mer att han själv måste leda utredningen mot sin forna klasskamrat. När en anonym Facebookprofil kontaktar honom och säger sig vilja medla så att Daniel ska ta tillbaka polisanmälan bokar han in ett riskabelt möte som han dessutom spelar in. Men så meddelar åklagaren plötsligt att förundersökningen ska läggas ner.

Att den här sortens privata rättsutredningar utspelar sig bland ungdomar i en majoritet av alla svenska städer just nu gör oss utlämnande till varje privatpersons moral. Självutnämnda medlare och ensamma utredare på gatan kan hitta på sina etiska riktlinjer helt själva.

När rättsystemet vi delar tillsammans inte hinner med allt som händer kan vi bara hoppas att det som tar över i stället inte är värre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.