Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga köper sprit via Instagram – rånas

Ungdomar blir rånade när de försöker köpa sprit genom sociala medier.
Foto: Privat (Montage)

Fler ungdomar blir rånade när de försöker köpa sprit genom sociala medier.

Nu varnar polis föräldrar för den nya bluffen.

– Som förälder är det så klart oerhört läskigt om ens barn blir utsatt, säger Joakim Lindell på Järvapolisen.

Langning till unga eller minderåriga sker inte längre främst genom vodkabilar eller utanför Systembolaget.

De äger rum via sociala medier och till stor del genom konton på Instagram.

Men nu har dessutom ett annat problem börjat växa. Ungdomar som bestämmer träff med langare genom Instagram löper numera större risk att bli rånade under mötet med langaren, något som tidningen Stockholm Direkt har skrivit om.

Joakim Lindell, operativ koordinator på Järvapolisen, förklarar hur Instagramrånen går till.

– Langaren bestämmer platsen där mötet med köparna ska ske. Det är säkerligen ofta avtalat att det är kontantbetalning som gäller. Offret tar sig till en plats som är mer eller mindre okänd för dem och ska handla alkohol. Då rånar de dem.

Minderåriga drabbas av nya spritbluffen

Joakim Lindell ser hur problemet med Instagramrånen växer – särskilt i Västerort i Stockholm.

– Vi tror att vi har ett stort mörkertal. Jag har inga exakta siffror. Någon helg har vi haft upp till tre, fyra händelser i nordvästra Stockholm där man kan ana den här problematiken, säger han.

Joakim tror att rånen delvis är ett resultat av sociala mediers framfart, där nya idéer för att tjäna pengar olagligt kan spridas snabbt. Ofta blir de minderåriga ungdomarna rånade på pengar, mobil och ibland kläder.

Han tror även att företeelsen kan sprida sig till andra städer.

– Det finns säkerligen en risk för det. Det är ju svårt att få tag i dessa människor.

Joakim Lindell: "Något som är galet"

Ungdomarna som drabbas av den här typen av rån genom Instagram är mellan 15 och 19 år, menar Joakim Lindell.

– Vi försöker naturligtvis prioritera ungdomsrån så högt vi kan, det är ingen tvekan om den saken. Det är något som är galet. Som förälder är det så klart oerhört läskigt om ens barn blir utsatt. Det är jätteviktigt att alla föräldrar diskuterar vad som händer i sociala medier med sina barn, säger han.

Föräldrar uppmanas att ha en öppen dialog om vissa människors dolda agendor på nätet, vad barnen har för planer för helgkvällarna och med vilka de ska umgås.

Till ungdomar har Joakim Lindell några andra tips:

– Var streetsmart. Försätt dig inte i de här situationerna. Om erbjudanden låter för bra kanske de inte är sanna. Höj vaksamheten och misstänksamheten.

Din tonåring kan begå ett brott

Langning av starköl, vin eller sprit till en person som är under 20 år är ett brott i Sverige. För tobaksvaror och folköl gäller 18 år som åldersgräns.

Den som langar kan få böter eller fängelse i upp till två år. Bedöms brottet som grovt kan fängelsestraffet bli fyra år.

Att köpa alkohol av en langare är som regel inget brott. Men är alkoholen oregistrerad – det vill säga smugglad eller hembränd – rör det sig om ett brott. Det kallas för "olovlig befattning med smuggelgods" och kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Så är ungas alkoholvanor

■ Andelen alkoholkonsumenter i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 har sjunkit under 2000-talet.

■ En större andel flickor än pojkar dricker alkohol i ung ålder.

■ Pojkar dricker generellt sett mer alkohol än flickor. 2014 drack pojkar i årskurs 9 i genomsnitt 1,6 liter ren sprit per år, jämfört med flickornas 1,4 liter ren sprit.

■ I årskurs 9 säger 46 % av eleverna att de någon gång druckit alkohol.

■ Det överlägset vanligaste sättet för ungdomar att få tag i alkohol är genom att någon köper ut från Systembolaget, följt av langare som säljer smuggelsprit.


Källa: Skolelevers drogvanor 2014, CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.