Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ung Vänster hotat av AFA inför demonstration

Ung Vänster Stockholms ordförande Dina Viksten Abrahamson säger att organisationen hotats av AFA som vill tala vid morgondagens demonstration på medborgarplatsen i Stockholm.
Organisationen AFA ska ha hotat med att förstöra demonstrationen för feminism och antirasism. En AFA-medlem ska dessutom ha skrikit "fitta" till Ung Vänsters ombudsman. Foto: Nils-Petter Nilsson

En stor demonstration för feminism och antirasism hålls i morgon på Medborgarplatsen i Stockholm.

Men inför demonstrationen ska AFA ha hotat Ung Vänster med krav på att de ska få tala.

– De skrek att "om vi inte får ha en talare på demonstrationen så kommer det att gå jävligt illa för er", säger Ung vänster Storstockholms ordförande Dina Viksten Abrahamson.

På internationella kvinnodagen i lördags samlades människor runtom i landet för att demonstrera för kvinnors rättigheter. I Malmö slutade det i kaos och i veckan häktades två nazister efter att en demonstrationsdeltagare knivhuggits och ytterligare en nazist eftersöks misstänkt för mordförsök.

I morgon, lördag, har flera feministiska och antirasistiska organisationer fått tillstånd till en ny demonstration på Medborgarplatsen. Men inför demonstrationen ska den vänsterextremistiska organisationen AFA ha uttalat hot mot Ung Vänster.

"De skrek att 'om vi inte får ha en talare på demonstrationen så kommer det att gå jävligt illa för er'. Ombudsmännen blev kallade för "fittor" och "horor" och man har sagt att man ska pissa på oss, säger ordförande Dina Viksten Abrahamson.

Lovade talartid

"Händelsen på distriktscentralen är allvarlig och går inte att beskriva som något annat än utpressning. Ombudsmännen som hotades och ofredades hade ingen möjlighet att ge besked, värja sig från männens påtryckningar eller själva ta sig därifrån", skriver Ung Vänster.

De två kvinnorna i 20-årsåldern som fanns på plats blev till sist så pressade att de lovade talartid för att få männen att lämna platsen.

– De tyckte självklart att det var jobbigt. Absolut, säger Dina Viksten Abrahamson.

Ung Vänster kommer själva inte att göra någon polisanmälan utan det är upp till de två kvinnorna om de vill göra en anmälan.

– Vi tycker självklart att det här är jätteråkigt. Vi tror inte att det här bidrar med något gott till demonstrationen eller kampen mot rasism. Men vi kommer absolut att fortsätta vår demonstration, säger hon.

Expressen.se har sökt AFA Stockholm för en kommentar. I natt skickade gruppen ut ett långt pressmeddelande till svar. Det var inte undertecknat med något namn, men avslutades med en hälsning till deras häktade ledargestalt,som sitter inlåst misstänkt för våldshandlingar vid Kärrtorpdemonstrationen.

I pressmeddelandet skriver AFA Stockholm:

Att Ung Vänster i Stockholm vill utesluta bland annat AFA Stockholm motiveras med att ”bara stora organisationer och privatpersoner” ges talarplats. I själva verket handlar det om en sorts beröringsskräck som under många år funnits inom Ung Vänster lokalt just här i Stockholm. Deras lokalgrupp i Stockholm har ovanligt nog valt att utmärka sig som det enda politiska ungdomsförbundet som är mindre radikalt och mer ängsligt än sitt eget moderparti.

De förnekar också att de ska ha framfört hot mot Ung Vänster:

"Det stämmer att tre av oss under dagen har besökt Ung Vänster för att samtala om arrangemanget och framföra våra ståndpunkter, vi har dock INTE hotat någon, eller sagt att vi ska ”pissa” på någon vilket Ung Vänster påstår i sitt uttalande. Taktiken fungerar, de ”goda” antirasisterna får applåder för att de distansierar sig från de ”onda” antifascisterna."

"Ge inte vika"

Polisen på Södermalm twittrade under fredagen:

"I morgon ska vi skydda en antirasistisk demonstration arrangerad av Ung Vänster. AFA har försökt hota till sig talartid. Ge inte vika!"

Södermalmspolisen bekräftar i kväll att det kommer att finnas en större polisiär insats på plats.

– En polismästare har bedömt att det ska vara en myndighetsgemensam kommendering för hela Stockholms län, säger Mats Nord, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

Ser allvarligt på hot

Lars Byström, presstalesman vid Länskriminalpolisen, bekräftar att länskriminalpolisen leder insatsen.

– Det är en ansökan som är beviljad och det kommer förmodligen, och förhoppningsvis, en hel del folk till Medis. Och då ska vi självklart se till att man får hålla sin demonstration i lugn och ro, säger han.

Har ni tagit del av hotet som inkommit mot Ung Vänster?

– Den typen av information är inget vi kommenterar, säger Lars Byström och fortsätter:

– Det man kan säga generellt är att vi naturligtvis ser väldigt allvarligt på om det inkommer hot mot en organisation som Ung Vänster. Vi kommer självklart att vidta åtgärder för att Ung Vänster ska kunna hålla sin manifestation utan problem, säger Lars Byström.

"Ingen hotbild"

Efter den uppmärksammade demonstrationen i Kärrtorp, där en antirasistisk demonstration attackerades av nazister, undrar nog många om de kan känna sig trygga i morgon?

– Då hoppas jag att den känslan släpper nu när vi tar höjd för att se till så att det inte kommer att bli några problem. Vi kommer se till så att de känner sig trygga, säger han.

Lars Byström säger att polisen inte har några indikationer på att det kan bli störningar.

– Vi pratar sällan hotbilder hit eller dit utan vi ser till att ha en resurs som ser till att vi kan hantera olika händelseutvecklingar, säger han.