Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung vänster: Förtal och smutskastning

"Hugg och spräng de onda". Så står det nu på affischer på Södermalm i Stockholm – bredvid en Davidsstjärna och alliansens partisymboler.

Avsändaren påstås vara Ung vänster och Syndikalistiska ungdomsförbundet. 

– Det är smutskastning och förtal, säger Johanna Granbom, Ung vänsters distriktsordförande i Storstockholm.

Den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park - som tidigare dömts för hets mot folkgrupp - säger att det är han som ligger bakom affischen. 

Johanna Granbom säger att det inte finns något samarbete mellan Ung vänster och Syndikalistiska ungdomsförbundet, förutom vid större enskilda aktioner som demonstrationen i Kärrtorp i december.

Trots det står båda organisationerna som avsändare på affischer med rubriken "Hugg och spräng de onda".

"Sprider hat"

På affischen finns, förutom polisens logotyp, även en Davidsstjärna, alliansens partisymboler och symbolen för den nazistiska nätpublikationen Nordfront.

När stockholmaren Max såg affischen blev han chockad.

– Det är en sak att ge sig på alliansen och deras politik. Att använda davidsstjärnan, som är en helig symbol, och säga att man ska skära och bomba ... då blir jag rädd, säger han.

– Det här är att sprida hat.

"Smutskastning och förtal"

Johanna Granbom försäkrar att hennes förbund inte står bakom affischen.

– Vi samarbetar inte med SUF och det där är inte vårt budskap.

Hur ser du på att någon i så fall ska ha använt er logga?

– Det är smutskastning och förtal. Man vill få oss att verka mer våldsamma än vi någonsin skulle vara.

Kan du garantera att det inte är någon inom partiet som

– Det skulle i så fall vara någon inifrån partiet som faktiskt vill sänka Ung Vänster.

"Rimlig förklaring"

Enligt Carl Lauffs, stationsbefäl på Södermalmspolisen är förklaringen rimlig.

– Säger de att de inte ligger bakom finns det ingen anledning att tro att det är de. Vill man nå ut med ett politiskt budskap skulle man ta på sig det. Ung vänster är ändå en hyfsat seriös organisation, säger Lauffs.

I ett uttalande säger SUF att man inte ligger bakom affischen.

"Vi tar inte avstånd från våld, men vi romantiserar det inte heller. Vi måste vara beredda att försvara vår rörelse från angrepp, något som blev tydligt den 15e december i Kärrtorp", skriver man och fortsätter:

"Så nej, vi ligger inte bakom affischen med texten ”spräng och hugg de onda”. Förmodligen rör det sig om ett skämt."

Affischerna sätts upp i en tid då polisen utreder flera fall av politiskt laddat klotter.

I Stockholms södra förorter har upprepade fall av skadegörelse och nazistiskt klotter anmälts och på nyårsdagens natt klottrades Södermalms moské och Sofia kyrka ned med hakkors.

Ännu har ingen gripits.

– Vi har inlett en förundersökning och knackat dörr. Men vi har inte fått fram någonting som kan knyta det till någon gärningsman, säger Carl Lauffs. 

Känd provokatör låg bakom

Gatukonstnären Dan Park från Malmö uppger att det är han som ligger bakom affischen. 

– Jag gjorde den när de anordnade en demonstration på Möllevångstorget efter vad som hände i Kärrtorp. Det är organisationer som stöder våld, förklarar han. 

Den kontroversiella Dan Park har varit i blåsväder tidigare. Bland annat har han ställt en burk märkt ”Zyklon-B” utanför en synagoga och så sent som i januari 2012 dömdes han för förtal och hets mot folkgrupp efter att ha satt upp affischer med texten "vår negerslav är bortsprungen".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.