Ung vänster förlorar miljonstöd från staten

Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, i SVT:s "Gomorron Sverige".
Foto: Sveriges unga muslimer
Hanna Cederin, förbundsordförande för Ung Vänster.
Foto: Sven Lindwall

Ung vänster, Sverigedemokratisk ungdom och Sveriges unga muslimer förlorar miljonstöd från staten.

Två av dem uppges inte respektera demokratin.

– Vi gör en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer, säger Lotta Persson, avdelningschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, i ett uttalande.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) delar varje år ut bidrag till ungdomsorganisationer runtom i Sverige.

I år har 13 olika organisationer fått avslag – av olika skäl. Däribland Ung vänster, Sveriges unga muslimer (SUM) och Sverigedemokratisk ungdom (SDU), som Aftonbladet var först med att skriva om.

Brister i ekonomisk hantering hos Ung vänster

Ung vänster förlorar sitt miljonstöd på grund av att det finns brister i förbundets ekonomiska hantering.

– Det var ett oväntat beslut för oss, vi upplever att vi har god ordning. Våra auktoriserade revisorer uppger efter sin granskning att de inte hittat några väsentliga fel så för oss är det oklart varför MUCF har gjort en annan bedömning, säger Dina Viksten Abrahamson, förbundssekreterare.

Ung vänster kommer att överklaga beslutet.

– Stödet betyder mycket. Det här kommer att slå mot vår verksamhet som vi bedriver lokalt, främst mot våra unga medlemmar, säger Dina Viksten Abrahamson.

Ungdomsorganisationer förlorar stöd från staten

SDU var fram till i fjol Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Förbundet får nu avslag på grund av att sin "tolkning av svenskhet, vem som kan betraktas som svensk samt tolkning av nationalism inte är förenligt med respekten för demokratins idéer, jämställdhet och förbud mot diskriminering".

– Samtidigt som myndigheten år efter år beviljar bidrag till organisationer med bevisade kopplingar till islamism och terrorism, avslår de SDU:s ansökan för att vi förespråkar en restriktiv invandringspolitik. Det är en skandal och ett hot mot ungdomars rätt att organisera sig på lika villkor, skriver förbundsordförande Jessica Ohlson i ett pressmeddelande.

"Respekterar inte demokratin"

SUM får avslag på grund av att organisationen "vid olika tillfällen och sammanhang pekats ut som en miljö där det förekommer individer som inte respekterar demokratins idéer, inklusive principen om jämställdhet och förbud mot diskriminering". 

MUCF skriver vidare att beslutet bland annat baseras på kopplingar till "andra organisationer som kan betraktas som icke förenliga med demokratins idéer, exempelvis till Muslimska brödraskapet".

SUM har också en skatteskuld hos kronofogden.

Lotta Persson, avdelningschef på MUCF, säger i ett uttalande att myndigheten nu gör en striktare bedömning.

– Vi har som många andra myndigheter i uppdrag att motverka rasism, främlingsfientlighet och intolerans i samhället. Vi gör nu en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer i enlighet med förordningen, säger hon.

Expressen har sökt Sveriges unga muslimer utan framgång.

Statligt stöd från MUCF

• Förra året fick Ung vänster 1,5 miljoner i statligt stöd. SUM fick 1,36 miljoner kronor i statligt stöd plus cirka en halv miljon kronor för ett projekt mot rasism. SDU fick 1,3 miljoner kronor.

Här finns en lista på alla organisationer som nu har beviljats stöd.

• På sin hemsida skriver MUCF att man fördelar bidrag till barn- och ungdomsorganisationer, etniska organisationer, kvinnoorganisationer och hbtq-organisationer.

• MUCF ger också bidrag till internationellt ungdomssamarbete och projekt som handlar om demokrati- och inflytandefrågor, diskriminering, jämställdhet och rasism och extremism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.