Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, i SVT:s "Gomorron Sverige". Foto: Sveriges unga muslimerRashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, i SVT:s "Gomorron Sverige". Foto: Sveriges unga muslimer
Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, i SVT:s "Gomorron Sverige". Foto: Sveriges unga muslimer
Hanna Cederin, förbundsordförande för Ung Vänster. Foto: Sven LindwallHanna Cederin, förbundsordförande för Ung Vänster. Foto: Sven Lindwall
Hanna Cederin, förbundsordförande för Ung Vänster. Foto: Sven Lindwall

Ung vänster förlorar miljonstöd från staten

Publicerad

Ung vänster, Sverigedemokratisk ungdom och Sveriges unga muslimer förlorar miljonstöd från staten.

Två av dem uppges inte respektera demokratin.

– Vi gör en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer, säger Lotta Persson, avdelningschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, i ett uttalande.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) delar varje år ut bidrag till ungdomsorganisationer runtom i Sverige.

I år har 13 olika organisationer fått avslag – av olika skäl. Däribland Ung vänster, Sveriges unga muslimer (SUM) och Sverigedemokratisk ungdom (SDU), som Aftonbladet var först med att skriva om.

Brister i ekonomisk hantering hos Ung vänster

Ung vänster förlorar sitt miljonstöd på grund av att det finns brister i förbundets ekonomiska hantering.

– Det var ett oväntat beslut för oss, vi upplever att vi har god ordning. Våra auktoriserade revisorer uppger efter sin granskning att de inte hittat några väsentliga fel så för oss är det oklart varför MUCF har gjort en annan bedömning, säger Dina Viksten Abrahamson, förbundssekreterare.

Ung vänster kommer att överklaga beslutet.

– Stödet betyder mycket. Det här kommer att slå mot vår verksamhet som vi bedriver lokalt, främst mot våra unga medlemmar, säger Dina Viksten Abrahamson.

Ungdomsorganisationer förlorar stöd från staten

SDU var fram till i fjol Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Förbundet får nu avslag på grund av att sin "tolkning av svenskhet, vem som kan betraktas som svensk samt tolkning av nationalism inte är förenligt med respekten för demokratins idéer, jämställdhet och förbud mot diskriminering".

– Samtidigt som myndigheten år efter år beviljar bidrag till organisationer med bevisade kopplingar till islamism och terrorism, avslår de SDU:s ansökan för att vi förespråkar en restriktiv invandringspolitik. Det är en skandal och ett hot mot ungdomars rätt att organisera sig på lika villkor, skriver förbundsordförande Jessica Ohlson i ett pressmeddelande.

"Respekterar inte demokratin"

SUM får avslag på grund av att organisationen "vid olika tillfällen och sammanhang pekats ut som en miljö där det förekommer individer som inte respekterar demokratins idéer, inklusive principen om jämställdhet och förbud mot diskriminering".

MUCF skriver vidare att beslutet bland annat baseras på kopplingar till "andra organisationer som kan betraktas som icke förenliga med demokratins idéer, exempelvis till Muslimska brödraskapet".

SUM har också en skatteskuld hos kronofogden.

Lotta Persson, avdelningschef på MUCF, säger i ett uttalande att myndigheten nu gör en striktare bedömning.

– Vi har som många andra myndigheter i uppdrag att motverka rasism, främlingsfientlighet och intolerans i samhället. Vi gör nu en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer i enlighet med förordningen, säger hon.

Expressen har sökt Sveriges unga muslimer utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag