Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migranterna beväpnas av belarusiska regimen

Enligt den oberoende nyhetsbyrån Nexta utfördes under natten ljus och laserattacker mot den polska gränspolisen – samtidigt som ett hundratal migranter skickades över gränsen i det tillfälliga hålet i stängslet.
Ljus och laserattacker vid polsk-belarusiska gränsen.
Foto: Nexta
Ett hundratal migranter passerade illegalt gränsen under natten mot lördagen.
Foto: Nexta

Situationen är alltjämnt diger för de tusentals migranter som forslats till den polsk-belarusiska gränsen av regimens styrkor.

Flera har dött i vinterkylan och på fredagen hittades en ung man från Syrien död på den polska sidan.

Nu rapporteras att migranterna beväpnas av den belarusiska regimen innan de skickas över gränsen.

Från flera håll rapporteras att en del av gränsen mellan Polen och Belarus under fredagen revs ned av den belarusiska regimens styrkor. Enligt den oberoende nyhetsbyrån Nexta utfördes under natten ljus och laserattacker mot den polska gränspolisen – samtidigt som ett hundratal migranter skickades över gränsen i det tillfälliga hålet i stängslet.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1459490787473907713

Enligt såväl Nexta som den polska gränspolisen hade migranterna beväpnats med pepparsprej av de belarusiska soldaterna, som också användes när de gick över gränsen.

Den ryska statliga nyhetsbyrån, RIA, uppger att migrantströmmarna till lägret vid gränsen ökar för var dag som går, skriver Reuters.

Ung man hittad död vid gränsen

På lördagen meddelade polsk polis att de under det föregående dygnet hittat en ung man död på deras sida av gränsen mot Belarus.

– I går, i skogen vid gränsen nära Wolka Terechowska hittades en ung syrisk man död, skriver polisen på Twitter.

Polisen uppger att ynglingens dödsorsak inte omedelbart har kunnat fastställas

Tusentals migranter från Mellanöstern har forslats till mellan Belarus och Polen av den belarusiska regimens soldater – många har redan dött i skogarna kring gränsen av den bistra vinterkylan som rullat in, skriver Reuters.

Tidigare i veckan släppte Belarus propagandabilder där man beskyllde Polen för att misshanda migranter vid gränsen. Varning för starka bilder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.