Den tyska polisen rubricerar händelsen som mord. Foto: Paul Zinken / Epa / TTDen tyska polisen rubricerar händelsen som mord. Foto: Paul Zinken / Epa / TT
Den tyska polisen rubricerar händelsen som mord. Foto: Paul Zinken / Epa / TT
Foto: Foto: AbixFoto: Foto: Abix
 Foto: Foto: Abix
Foto: Foto: AbixFoto: Foto: Abix
 Foto: Foto: Abix

Ung svensk kvinna mördad i Berlin

Publicerad

En svensk kvinna ska ha blivit mördad i Berlin, uppger den tyska tidningen Berliner Zeitung.

Kvinnan knuffades framför ett tunnelbanetåg av en för henne okänd 28-årig man.

Den tyska polisen har nu inlett en förundersökning om mord.

Kvinnan i 20-årsåldern och ska ha knuffats ner framför ett tunnelbanetåg av en för henne okänd man. Händelsen inträffade under tisdagskvällen på tunnelbanehållplatsen Ernst-Reuter-Platz i Berlin.

Kvinnan dog direkt och den tyska polisen rubricerar händelsen som mord.

UD bekräftar

Mannen som knuffade kvinnan är 28 år och hölls fast av vittnen på tunnelbaneperrongen tills dess att polisen anlände.

Han ska vara född i Hamburg och bara ha varit i Berlin ett par timmar innan dådet.

– UD känner till att en kvinna i 20 årsåldern har avlidit i Berlin. Hon hade tyskt och svensk medborgarskap och var bosatt i Tyskland. Anhöriga till kvinnan är underrättade och en polisutredning har inletts, säger Veronica Nordlund vid UD:s pressjour.

I övrigt vill UD inte kommentera ärendet ytterligare utan hänvisar till tyska myndigheter.

Finns oklara omständigheter

Berliner Zeitung skriver att mannen som nu är misstänkt saknade bostad och att han ska ha sökt upp ett härbärge kort innan dådet begicks. Polisen misstänker också att mannen varit påverkad av droger.

För 15 år sedan ska mannen även ha varit inblandad i ett "betydande" våldsdåd.

Enligt Berliner Zeitung ska mannen nu förhöras. En presstalesperson på polisen säger att det fortfarande finns oklara omständigheter kring händelsen. Polisen kommer även att gå igenom övervakningsfilmer från stationen.

Expressen har varit i kontakt med den tyska polisen som hälsar att man inte kommer att kunna lämna någon kommentar gällande mordutredningen förrän under morgondagen.

Svenska kyrkan håller öppet

Svenska kyrkan i Berlin håller öppet med anledning av den svenska kvinnans död. De erbjuder stöd till svenskar på plats i staden som är i behov av att prata.

– Första nyheten om detta kom under morgonen här i Berlin, men det är först nu som vi har nåtts av beskedet att det är en svensk ung kvinna. Än så länge har vi inte blivit kontaktade, säger Lena Brolin, kyrkoherde vid Svenska kyrkan i Berlin.

Hon fortsätter:

– Här är vi flera präster som är i tjänst och är vana att hantera människor som är i kris. I utlandet blir det ännu mer uppenbart att man behöver få prata på sitt eget språk. Vi erbjuder en plats att mötas i samtalet men också enskilda stödsamtal för den som så önskar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag