Ung Pirat får miljoner - från staten

Publicerad
Uppdaterad
Partiet har gjort sig känt för att uppmuntra fildelning.
Ändå får Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, 1,3 miljoner i bidrag - från staten.
- Det är märkligt, säger Lars Gustafsson, vd för skivbolagens branschorganisation IFPI till Svd.se.
På fredagen meddelades att drygt 90 ungdomsorganisationer får ta del av totalt 247 miljoner kronor under året. Av de pengarna kommer 176 miljoner från Svenska Spels överskott och resten från statsbidrag.
En av ungomsorganisationerna som får ett rejält klirr i kassan är Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, dit 1,3 miljoner går, skriver Svd.se
Detta trots att partiet förespråkar fildelning och är emot den Ipred-lag regeringen vill införa.
- Jag tycker att det är rätt förvånande. Ung Pirat jobbar i princip med att uppmuntra till det som är olagligt. Att man då får pengar från en statlig institution är märkligt, säger Lars Gustafsson, vd på IFPI till Svd.se

"De åsikterna får man ha"

Men statliga Ungdomsstyrelsen - som står bakom miljonstödet - håller inte med.
- I vissa frågor kan man tycka att de är ute och rör sig i grå terräng. Men vår uppfattning är att de vill förändra lagstiftningen kring upphovsrätt och den åsikten får man ha, säger Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson.

"En stor dag"

Ung Pirat tog emot beskedet om pengarna med glädje.
- Det här är en stor dag. Det här visar att vi driver en politik som engagerar ungdomar, att ungdomar har tagit ställning och vill driva frågan, säger förbundsordföranden Stefan Flod, till Svd.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag