Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ung man utpekad för överfall i Östersund

Den 21 februari ofredades en kvinna utomhus i närheten av Jämtlands länsmuseum Jamtli. Händelsen avbröts av en förbipasserande man med en hund.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Korsningen Prästgatan/Tullgatan i Östersund där en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök av tre män.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Även i området kring Skolgatan och Allégatan blev en kvinna nyligen utsatt för ett överfall.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Polisen i Jämtland kan vara på väg att klara upp minst ett av överfallen i Östersund – till följd av en fotokonfrontation.

Efter det har en man i 20-årsåldern häktats, misstänkt för en rå attack mot en kvinna, skriver P4 Jämtland och Länstidningen i Östersund.

– Han påstås ha tagit ett grepp om målsägandens haka och tryckt in ett finger mellan hennes läppar, säger åklagaren Emil Westlin.

Den gripne mannen är i 20-årsåldern, asylsökande från Irak och skriven på ett asylboende i trakten.

Han kom till Sverige för något halvår sedan.

Enligt Östersundsposten är han misstänkt för inblandning i minst ett av de sammanlagt åtta överfall som skett mot kvinnor och flickor i staden. De olika fallen handlar om ofredanden, våld, hot och även våldtäktsförsök mot unga kvinnor i Östersund, rapporterar P4 Jämtland. 

Mannen är, enligt polisanmälan, misstänkt för brottet ringa misshandel mot en kvinna den 26 februari. Åtal ska vara väckt senast den 21 mars.

– Han påstås ha tagit ett grepp om målsägandens haka och tryckt in ett finger mellan hennes läppar, säger åklagaren Emil Westlin.

I samband med en fotokonfrontation, med bilder på åtta män, pekade kvinnan direkt ut den unge mannen som den som ska ha attackerat henne. Men mannen fanns inte kvar i staden.

I stället ledde spåren efter honom söderut.

Greps i södra Sverige

Mannen greps i Skåne efter ett misslyckat flyktförsök till Tyskland.

Han är nu misstänkt för misshandel mot kvinnan, men enbart häktad för brottet falsk tillvitelse. Detta sedan han påstått att han blivit attackerad av en annan man med kniv. Han förnekar brott.

– Vi misstänker att den uppgiften inte stämmer, säger Emil Westlin.

Varför?

– De har varit i bråk dagen innan.

Enligt lokala medier jobbar polisen utifrån en hypotes: Att det kan finnas ett samband mellan i varje fall några av de totalt åtta polisanmälda angreppen.

Hur ser du på utredningsläget när det gäller de andra överfallen på kvinnor?

– Jag har ingen insyn i de utredningarna. Det är polisen som sköter spaningsarbetet, säger Emil Westlin.

"Jätteintressant att titta på när det gäller honom"

Polisområdeschef Stephen Jerand säger till P4 Jämtland:

– Den häktade är friskriven från det som hände i helgen eftersom han redan var frihetsberövad. Men det som hänt tidigare är jätteintressant att titta på när det gäller honom, säger han.

De seriebetonade överfallen i Östersund startade på eftermiddagen den 20 februari. Då utsattes två tioåriga flickor för misstänkt ofredande vid busstationen, då de berörde flickorna.

Fem dagar senare, den 26 februari klockan 22.30, överfölls en kvinna som var på väg till jobbet. Platsen var Artillerigatan i centrala Östersund. Hon blev inknuffad i en snördriva. En man i 20-årsåldern, som är häktad som misstänkt för ringa misshandel, var den mest drivande, enligt polisens misstankar. Han försökte bland annat köra in sina fingrar i halsen på kvinnan.

Dagen därpå, alltså natten till lördagen, blev flera kvinnor ofredade utanför en restaurang i staden. En polispatrull ska då ha observerat tre olika konstellationer av män, som uppträdde närgånget mot ett flertal kvinnor. Ett annat larm gjorde att polisen kom försent till platsen och inte hann ingripa mot männen.

Den 2 mars, vid 20.30 på kvällen, blev en kvinna attackerad av tre män på Kyrkgatan. De stoppade henne, knuffade och hindrade henne från att gå vidare. Enligt P4 Jämtland ska de ha uttryckt: "Tjejer ska inte gå själva, det kan hända hemska saker." En man, ute på promenad med en hund, lyckades skrämma bort männen.

"Ska våldta dig, ska knivmörda dig"

Tre dagar senare, den 5 mars, blev en kvinna – på väg hem från en restaurang – attackerad av en man som hoppade ur en bil vid Allégatan-Skolgatan. Kvinnan kände det som att mannen var på väg mot henne. Hon lyckades dock undkomma genom att springa till sin portuppgång. Mannen ska ha ropat hotfullt: "Jag ska ringa mina kompisar, ska våldta dig, ska knivmörda dig."

De senaste kända fallen inträffade den gångna helgen, under samma natt. Vid ettiden den 6 mars blev en kvinna omkullknuffad på Prästgatan av tre män. De försökte sedan kränga av henne byxorna. Kvinnan lyckades slå sig fri – då försvann männen från platsen. Bara tre timmar senare, vid fyratiden på morgonen, blev en kvinna på Prästgatan attackerad med ett knytnävsslag i ansiktet. Mannen som utdelat slaget drar sedan ner kvinnan på marken och trycker hennes ansikte på asfalten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.