Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ung kvinna tagen av polis hos Andersson – anlitad som städhjälp

Var efterlyst och saknade uppehållstillstånd
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Bara dagar innan jul larmades polisen till statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka.

En städfirma hade utlöst inbrottslarmet av misstag, enligt uppgifter till Expressen.

På plats frihetsberövades en av städarna – en kvinna som inte hade uppehållstillstånd i Sverige och var efterlyst.

Larmet gick klockan 14.35 den 21 december. Polisen fick in det som ett inbrott på adressen i Nacka där Magdalena Andersson (S) varit folkbokförd tillsammans med sin familj sedan 2011. Som statsminister har Magdalena Andersson också tjänstebostaden Sagerska huset till sitt förfogande. 

Vid tillfället höll statsministern en pressträff om pandemiåtgärder i Rosenbad. 

Enligt uppgifter till Expressen var det en anlitad städfirma som hade utlöst larmet. När polisen genomförde sin kontroll visade det sig att en av personerna, en kvinna, saknade uppehållstillstånd i Sverige.

Polisen bekräftar att en person frihetsberövades på adressen.

– Det har kommit in som ett pågående inbrott där. Sedan har man kontrollerat en person och då har det visat sig att personen har ett avvisningsbeslut. Då har det överlämnats till Migrationsverket för vidare handläggning, säger Tommy Kalenius, stationsbefäl vid polisen i Nacka.

När en person fått ett avvisningsbeslut och det har vunnit laga kraft och inte längre kan överklagas måste personen lämna Sverige. Om inte reglerna följs har polisen rätt att efterlysa och eftersöka personen.

Sagerska huset

Sagerska huset används av Sveriges statsministrar som tjänstebostad under sin regeringstid. Stefan Löfven har bott där, dessförinnan Fredrik Reinfeldt och innan det Göran Persson. 


Sagerska huset är en förmån i form av tjänstebostad och är inte skattepliktig om statsministern behåller sin privata bostad. 

Kvinnan höll sig undan

Den person som omhändertogs är en kvinna i 25-årsåldern. Hon kommer från Nicaragua. För polisen har hon uppgett att hon arbetar utan tillstånd, och att det är därför hon hållit sig undan svenska myndigheter.

Våren 2020 fattade Migrationsverket beslut om att kvinnan skulle avvisas från Sverige. Så blev det inte, och hon har hållit sig kvar i Sverige illegalt. Hon har varit efterlyst sedan hösten 2021.

Under hösten 2020 dömdes kvinnan för stöld på Åhléns city i Stockholm. Hon fick villkorlig dom då hon var tidigare ostraffad.

Enligt Expressens uppgifter är kvinnan kopplad till en specifik städfirma. Det har hon själv också uppgett för polisen. En annan person på samma firma berättar om händelsen:

– Hon berättade att hon jobbade och att ett larm var aktiverat, polisen kom och tog henne.

– Jag vet bara att hon jobbade i det företaget men jag vet inte om hon hade ett kontrakt eller bara var anställd.

Det gäller för uppehållstillstånd

En arbetstagare som är medborgare i ett land utanför EU och vill arbeta i Sverige en längre tid behöver både ha ett arbetstillstånd och ett uppehållstillstånd. Om man får ett tillstånd för mer än tre månader får man ett uppehållstillståndskort, som bevis på att man får vistas i landet. 


Uppehållstillstånd kan antingen vara tidsbegränsade eller permanenta. Om det förstnämnda gäller måste det förlängas innan det slutar gälla. Vid avslag på förlängning måste man lämna landet.


När en person fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut och det har fått laga kraft och inte längre kan överklagas måste personen lämna Sverige. Om inte reglerna följs har polisen rätt att efterlysa och eftersöka personen.


EU/EES-medborgare har rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan att ansöka om uppehållstillstånd.

Statsministern vill inte kommentera

Chefen på firman säger att han inte känner till händelsen och att han befunnit sig på semester i utlandet sedan lucia. Han säger dock att han ibland hyr in personal från två olika företag.

När du anlitar inhyrd personal, brukar du kolla bakgrund på dem då?

– Nej. Jag litar på det företaget jag anlitar personal ifrån.

Han säger också att han inte har blivit kontaktad av polisen.

Expressen har sökt statsminister Magdalena Andersson via hennes tf pressekreterare Toni Eriksson.

– Vad har det med Magdalena Andersson att göra?, frågar han sig när fallet presenteras för honom. 

Sedan meddelar Eriksson:

– Statsministern avböjer att kommentera.

Det var på fredagen. På lördagskvällen valde statsministern sedan att uttala sig.

Säpo om kontrollen

Hur kontrollen av personer som släpps in hos statsministern ser ut hänvisar Magdalena Anderssons tf pressekreterare Toni Eriksson till Säkerhetspolisen.

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo, säger:

”Vårt ansvar för centrala statsledningen är att bedöma hotbild mot våra skyddspersoner och att sätta in skyddsåtgärder utifrån det. När det gäller personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson är det inte vårt uppdrag att kontrollera de personerna.”

Tipsa Expressen

Har du ett nyhetstips till Expressen – så kontaktar du oss

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790-643 643

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Johan Pehrsons kritik: ”Stora säkerhetsbrister”

Moderaternas Tobias Billström och Liberalernas Johan Pehrson riktar kritik mot att en person utan uppehållstillstånd ska kunna städa och vara i statsministerns bostad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.